Ραντεβού Σκυλακάκη με ΣΕΒ την προσεχή Δευτέρα 30/10 με αντικείμενο την δέσμευση ηλεκτρικού χώρου για την βιομηχανία - Όλη η ατζέντα

Ραντεβού Σκυλακάκη με ΣΕΒ την προσεχή Δευτέρα 30/10 με αντικείμενο την δέσμευση ηλεκτρικού χώρου για την βιομηχανία - Όλη η ατζέντα
Η Επιτροπή Ενέργειας του ΣΕΒ αναμένεται να ζητήσει από τον υπουργό προστασία των υφιστάμενων συμβάσεων από τις οποιεσδήποτε αλλαγές αλλά και να τεθεί ως προϋπόθεση για τα νέα έργα ΑΠΕ η δέσμευση μέρος της ισχύος τους υποχρεωτικά από βιομηχανίες
Το ζήτημα του ενεργειακού κόστους επαναφέρει στο προσκήνιο η βιομηχανία μετά και την αναστάτωση που έχει προκαλέσει στον κλάδο το επαπειλούμενο μπλοκάρισμα των έργων ΑΠΕ που έχουν υπογράψει PPAs με βιομηχανικές επιχειρήσεις, λόγω έλλειψης ηλεκτρικού χώρου. Την προσεχή Δευτέρα (30 Οκτωβρίου) η Επιτροπή Ενέργειας του ΣΕΒ θα θέσει το θέμα σε συνάντηση που θα έχει με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θοδωρή Σκυλακάκη μαζί με όλα τα ανοιχτά θέματα που συνδέονται με την μείωση του ενεργειακού κόστους και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ενεργοβόρων βιομηχανιών.

Τα σενάρια που επεξεργάζεται το ΥΠΕΝ για την δημιουργία ηλεκτρικού χώρου ανατρέπουν τις μακροχρόνιες συμβάσεις που έχουν υπογράψει μεγάλες βιομηχανίες, όπως η Βιοχάλκο, η Τιτάν και η ΑΓΕΤ με την ΔΕΗ για την προμήθεια πράσινης ενέργειας σε προκαθορισμένη τιμή σε ορίζοντα δεκαετίας, που έχουν ήδη λάβει υπόψη τους για τον μακροχρόνιο βιομηχανικό σχεδιασμό τους. Η πλευρά της βιομηχανίας έχει εκφράσει ήδη μέσω της ΕΒΙΚΕΝ με επιστολή της προς τον υπουργό τις ανησυχίες της γι αυτή την εξέλιξη και το ζήτημα αναμένεται να τεθεί σε υψηλότερο επίπεδο την Δευτέρα , από την Επιτροπή Ενέργειας του ΣΕΒ καθώς ο χρόνος μετράει αντίστροφα.

Δέσμευση ηλεκτρικού χώρου για την βιομηχανία - Η ατζέντα

Η Επιτροπή Ενέργειας του ΣΕΒ αναμένεται να ζητήσει από τον υπουργό προστασία των υφιστάμενων συμβάσεων από τις οποιεσδήποτε αλλαγές αλλά και να τεθεί ως προϋπόθεση για τα νέα έργα ΑΠΕ η δέσμευση μέρος της ισχύος τους υποχρεωτικά από βιομηχανίες, κάτι που εφαρμόζεται ήδη στην Ισπανία και προβλέπεται από Ευρωπαϊκή Οδηγία. Η ατζέντα της Επιτροπής Ενέργειας του ΣΕΒ στην συνάντηση με τον υπουργό θα συμπεριλάβει επίσης αίτημα για την αύξηση του ποσοστού από τα έσοδα δημοπρασιών ρύπων που κατευθύνονται στην αντιστάθμιση τουλάχιστον στο 17% από 11% σήμερα.

Το αίτημα στηρίζεται στις αναθεωρημένες κατευθυντήριες γραμμές για τις κρατικές ενισχύσεις της ΕΕ που προβλέπουν ποσοστό έως και 24% από τα έσοδα των δημοπρασιών ρύπων για την αντιστάθμιση. Θα θέσει επίσης αίτημα για άμεση αποστολή στην Κομισιόν του επίσημου αιτήματος για την έγκριση του μηχανισμού επιδότησης βιομηχανιών που δραστηριοποιούνται σε μια σειρά από κλάδους που θεωρούνται εκτεθειμένη στον ανταγωνισμό, όπως οι χαλυβουργίες οι βιομηχανίες αλουμινίου, οι υαλουργίες, κλπ. Η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ είχε δεσμευθεί και υποβάλλει αίτημα για προέγκριση στην Κομισιόν για επιδότηση της τάξης των 50 ευρώ/μεγαβατώρα.

Οι σχετικοί πόροι υπολογίστηκαν σε 100 εκατ. ευρώ και θα προέλθουν από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης. Επιπλέον στο πλαίσιο και των πρόσφατων αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα ζητήσει αυτόνομο μηχανισμό αποζημίωσης ισχύος για τις βιομηχανίες που έχουν τη δυνατότητα διακοπτόμενου φορτίου. Θα ζητήσει τέλος να ανοίξει διαδικασία και για μακροχρόνια δέσμευση δυναμικότητας των διασυνδέσεων με τις γειτονικές αγορές, από το ένα έτος που ισχύει σήμερα.

Το ζήτημα του ενεργειακού κόστους έθεσε πολύ πρόσφατα στην ανοιχτή συζήτηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Παπαλεξόπουλος , επισημαίνοντας την ανάγκη στήριξης καθώς όπως είπε για πολλά χρόνια θα αποτελεί ανταγωνιστικό μειονέκτημα για την Ευρώπη. Είναι «επικίνδυνη η πεποίθηση ότι το ενεργειακό λύνεται με περισσότερα φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες», χρειάζεται γενναιόδωρη στήριξη των επενδύσεων που απαιτούνται για την πράσινη μετάβαση, «όπως κάνουν άλλες χώρες και σε υπερθετικό βαθμό οι ΗΠΑ μέσω του IRA», διασφάλιση καλής λειτουργίας της αγοράς και εξασφάλιση ανταγωνιστικού κόστους ενέργειας κατά τη διάρκεια των κρίσιμων ετών της ενεργειακής μετάβασης, είπε ο πρόεδρος του ΣΕΒ. Οι εξελίξεις στο πολεμικό μέτωπο της Μέσης Ανατολής έχουν ενισχύσει τις ανησυχίες της βιομηχανίας για την πορεία των τιμών και το ενεργειακό κόστος.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης