Τελευταία Νέα
Περιβάλλον

Αγορά εθελοντικών πιστώσεων άνθρακα για την χρηματοδότηση της πρόληψης δασικών πυρκαγιών

Αγορά εθελοντικών πιστώσεων άνθρακα για την χρηματοδότηση της πρόληψης δασικών πυρκαγιών

Συναλλαγή τίτλων CO2 από έργα δάσωσης, αναδάσωσης, βελτίωσης της διαχείρισης δασών

 

Tην ανάπτυξη μιας νέας Αγοράς Εθελοντικών Πιστώσεων Αντιστάθμισης εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στην Ελλάδα ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θόδωρος Σκυλακάκης. Με τη δημιουργία της νέας αγοράς θα δοθεί η δυνατότητα πρόσβασης της βιομηχανίας, των ηλεκτροπαραγωγών, της ναυτιλίας και των αερομεταφορών σε προϊόντα και υπηρεσίες που σχετίζονται με την εθελοντική αντιστάθμιση εκπομπών CO2, εκτός από την υποχρεωτική συμμετοχή στο Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών της ΕΕ (EU-ETS).

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε χθες ο κ. Σκυλακάκης μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, έχει σχεδιαστεί η δημιουργία μιας αγοράς Πιστώσεων Άνθρακα (Carbon Credits) προκειμένου να αυτοχρηματοδοτείται ο νέος μηχανισμός διαχείρισης των δασών για την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών. Θα αφορά στη συναλλαγή τίτλων αντιστάθμισης εκπομπών CO2 από έργα δάσωσης, αναδάσωσης, βελτίωσης της διαχείρισης δασών, παραγωγή προϊόντων ξύλου κλπ.

Ειδική ρύθμιση για τις απορροφήσεις CO2

Αυτούς τους τίτλους θα μπορούν να εξαγοράζουν εθελοντικά ρυπογόνες επιχειρήσεις ώστε να πετύχουν στους στόχους μηδενικών εκπομπών. Οι απορροφήσεις CO2 θα προσδιοριστούν με ειδική ρύθμιση από το επιτελείο του ΥΠΕΝ, ανάλογα με το είδος του έργου, το είδος βλάστησης και την κλιματική ζώνη και θα πιστοποιούνται από ειδικά διαπιστευμένες εταιρείες αναγνωρισμένου κύρους, ελληνικές και ξένες.

Στη μεταρρύθμιση που φέρνει το ΥΠΕΝ θα περιλαμβάνεται και θέσπιση αντισταθμιστικού οφέλους για τα νοικοκυριά των δασικών περιοχών που θα βρίσκονται υπό διαχείριση. Ουσιαστικά θα έχει τη μορφή επιδοτήσεων στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος και το ύψος τους θα εξαρτάται από τις ποσότητες της απολήψιμης βιομάζας. Ο νέος μηχανισμός για τη διαχείριση των δασών, ο οποίος θα περιλαμβάνει και τη νέα Αγορά Εθελοντικών Πιστώσεων Αντιστάθμισης εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, αναμένεται ότι θα θεσμοθετηθεί έως το τέλος του χρόνου ώστε να ακολουθήσουν οι πρώτοι διαγωνισμοί για διαχειριστικές μελέτες των δασών.

Πόροι για τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξη των δασών

«Η ολοκληρωμένη διαχείριση των δασικών οικοσυστημάτων, θα οδηγήσει σε καθαρισμό και έργα πρόληψης, μειώνοντας τους κινδύνους πυρκαγιάς, που φέρνει η επελαύνουσα κλιματική κρίση. Παράλληλα, θα στηριχθούν οι τοπικές κοινωνίες και θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, ενώ θα αυξηθεί η φορολογητέα ύλη και θα μειωθεί η παράτυπη οικονομία. Πρόκειται για μια μεταρρύθμιση, που δημιουργεί μια νέα δυναμική, από την οποία θα προκύπτουν μόνιμοι πόροι για τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξη των δασών μας», τόνισε ο κ. Σκυλακάκης, μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Παράλληλα, ο υπουργός Ενέργειας, απαντώντας σε ερωτήσεις στο περιθώριο της συνέντευξης Τύπου ανέφερε ότι για την ολοκληρωμένη διαχείριση των δασικών οικοσυστημάτων της Ελλάδας, αρχικά θα αξιοποιηθούν κονδύλια από τις δημοπρασίες δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων. Ωστόσο, το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ) δεν θα αποδυναμωθεί και θα εξακολουθεί να αποτελεί πηγή για τις επιδοτήσεις των λογαριασμών ρεύματος των ευάλωτων νοικοκυριών από τις αρχές του 2024, οπότε θα σταματήσει η οριζόντια στήριξη των τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης