ΑΠΕ: Ανοίγει ο δρόμος για νέα Διακοψιμότητα με ευελιξία στην παραγωγή με τις ευρωπαϊκές αποφάσεις

ΑΠΕ: Ανοίγει ο δρόμος για νέα Διακοψιμότητα με ευελιξία στην παραγωγή με τις ευρωπαϊκές αποφάσεις
Στο άρθρο 19e του σχεδίου προβλέπεται η δημιουργία «Non-fossil flexibility support schemes», δηλαδή σχημάτων στήριξης της παροχής ευελιξίας που βασίζεται σε μη ορυκτά καύσιμα
Ανοίγει ο δρόμος για την υιοθέτηση ενός νέου σχήματος «διακοψιμότητας» μέσω του οποίου θα αμείβεται η παροχή ευελιξίας στο σύστημα κατά τις ώρες αιχμής από τις βιομηχανίες, περιορίζοντας έτσι το ενεργειακό κόστος λειτουργίας τους.

Πρόκειται για ειδική πρόβλεψη που έχει συμπεριληφθεί στο τελευταίο σχέδιο Μεταρρύθμισης της Αγοράς Ηλεκτρισμού το οποίο μετά από πολλούς μήνες διαβουλεύσεων και αντιπαραθέσεων μεταξύ των κρατών μελών απέσπασε τελικώς την σύμφωνη γνώμη των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του Συμβουλίου, στις 17 Οκτωβρίου, ενώ το επόμενο βήμα είναι η έγκριση του από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Συγκεκριμένα στο άρθρο 19e του σχεδίου προβλέπεται η δημιουργία «Non-fossil flexibility support schemes», δηλαδή σχημάτων στήριξης της παροχής ευελιξίας που βασίζεται σε μη ορυκτά καύσιμα. Τα σχήματα αυτά σύμφωνα με το κείμενο της Κομισιόν θα μπορούν να δημιουργηθούν όπου οι επενδύσεις στην ευελιξία από μη ορυκτά καύσιμα είναι ανεπαρκείς για να επιτευχθούν οι εθνικοί στόχοι των κρατών μελών, όπως αυτοί περιγράφονται στο εκάστοτε ΕΣΕΚ.

Ανοίγει χώρος στο δίκτυο

Πρόκειται επί της ουσίας για μια νέα διακοψιμότητα που θα μπορούσε να υιοθετηθεί για να επιτευχθούν οι στόχοι του ΕΣΕΚ ως προς την διείσδυση των ΑΠΕ, διευρύνοντας τη χωρητικότητα του δικτύου με έναν ακόμη τρόπο πέραν των μπαταριών. Έτσι μέσω του σχήματος επιτυγχάνεται διπλός στόχος περιορίζεται το υψηλό κόστος για τη βιομηχανία ενώ παράλληλα ανοίγει ηλεκτρικός χώρος στο δίκτυο για τις εγκατάσταση περισσότερων ΑΠΕ αλλά και για την αποτροπή των υποχρεωτικών περικοπών της παραγωγής από ΑΠΕ κατά τις ώρες αιχμής.

Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της ΕΒΙΚΕΝ Αντώνης Κοντολέων η μείωση του φορτίου στις ώρες αιχμής και η αύξηση του στις ώρες με ηλιοφάνεια μπορεί να επιτευχθεί πιο αποτελεσματικά με τη μετατόπιση/περικοπή ή ενεργοποίηση φορτίου.

Για παράδειγμα εξηγεί ο κ. Κοντολέων οι χαλυβουργίες αφενός μπορούν να λειτουργούν όλες τις ώρες που παράγουν τα φωτοβολταικα 200 MW και να απορροφούν την παραγωγή τους, αφετέρου έχουν τη δυνατότητα να διακόπτουν τη λειτουργία τους όποτε τους ζητηθεί κατά τη διάρκεια όλων των ωρών αιχμής, ενώ οι μπαταρίες για 2-4 ώρες μόνο αντίστοιχα.

Προτεραιότητα ο μηχανισμός αποζημίωσης

Στο πλαίσιο αυτό, όπως υποστηρίζει θα πρέπει να τεθεί σε προτεραιότητα ο σχεδιασμός μηχανισμού αποζημίωσης ισχύος για τις ευέλικτες βιομηχανίες, λαμβάνοντας υπόψη και τις σχετικές κατευθύνσεις του υπό αναθεώρηση ευρωπαϊκού κανονισμού λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ο οποίος προβλέπει τη θεσμοθέτηση μηχανισμών αποζημίωσης ευέλικτης ισχύος φορτίου και αποθήκευσης (non fossil flexibility).

Πρέπει να σημειωθεί ότι η βιομηχανία αντιμετωπίζει ως εξαιρετικά θετική εξέλιξη τη συμπερίληψη του συγκεκριμένου μέτρου από την Κομισιόν στο σχέδιο μεταρρύθμισης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας καθώς θεωρεί ότι η υποχρεωτική προσθήκη μπαταριών σε όλα τα φωτοβολταϊκά που μελετά η ελληνική κυβέρνηση δεν θα λύσει το πρόβλημα της συμφόρησης, ούτε ο ΑΔΜΗΕ θα αποφύγει στο μέλλον τις περικοπές στην παραγωγή των ΑΠΕ, καθώς η φόρτιση των μπαταριών για δύο ώρες ή και τέσσερις ακόμη δεν επιφέρει ικανή αύξηση του φορτίου.

Όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά ο κ. Κοντολέων θα πρέπει να γίνει σαφές ότι για όσο χρονικό διάστημα δεν υπάρχει σημαντική αύξηση του φορτίου θα συνεχίζονται οι διακοπές στην λειτουργία των ΑΠΕ. Η δε αύξηση του φορτίου περνάει μέσα από την αντικατάσταση του φυσικού αερίου με ηλεκτρική ενέργεια (electrification), από τις βιομηχανίες. Οι επενδύσεις αυτές όμως, καταλήγει, δεν μπορούν να ξεκινήσουν όσο οι βιομηχανίες δεν βλέπουν φως στο τούνελ, δηλαδή στήριξη από την πολιτεία ώστε να αντιμετωπίσουν το μη ανταγωνιστικό κόστος ηλεκτρικής ενέργειας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης