Ακριβαίνουν σε μεγάλες αγορές οι τιμές των PPA - Tι απειλεί την σταθερότητα των τιμών για τα συμβόλαια

Ακριβαίνουν σε μεγάλες αγορές οι τιμές των PPA - Tι απειλεί την σταθερότητα των τιμών για τα συμβόλαια

Ανέβασε τις τιμές η πολύπλοκη δυναμική της αγοράς ενέργειας τους τελευταίους μήνες σε όλη την Κεντρική Ευρώπη

Χρήσιμες πληροφορίες για τις τελευταίες και μελλοντικές εξελίξεις στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) συμπεριλαμβάνει η τελευταία έκθεση που δημοσίευσε η LevelTen Energy (εταιρεία που παρέχει υποδομή συναλλαγών με ΑΠΕ, προσφέροντας σε αγοραστές, συμβούλους και πωλητές πράσινης ενέργειας, τα εργαλεία και τις υπηρεσίες που χρειάζονται για να πραγματοποιήσουν καλύτερες προσφορές κια μάλιστα γρηγορότερα).

Η έρευνα για τον Δείκτη Τιμών, δείχνει ότι το τρίτο τρίμηνο του 2023 ο μεικτός δείκτης αιολικών και ηλιακών τιμών 25ου εκατοστιαίου ποσοστού (P25) PPA αυξήθηκε ελεγχόμενα κατά 2% σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Υπήρχαν όμως κάποιες σημαντικές εξαιρέσεις και η σταθερότητα μπορεί να μην διαρκέσει πολύ.


Αιτία αύξησης των τιμών

Παρότι η επιστροφή των τιμών του φυσικού αερίου σε «νέα κανονικά» επίπεδα και η σταθεροποιούμενη αλυσίδα εφοδιασμού μείωσαν κάποια ανοδική πίεση στις τιμές το πρώτο εξάμηνο του 2023, η πολύπλοκη δυναμική της αγοράς ενέργειας τους τελευταίους μήνες σε όλη την Κεντρική Ευρώπη ώθησε τις τιμές ανοδικά σε αγορές ηλιακής ενέργειας όπως η Γαλλία, η Γερμανία και Πολωνία.

Η διαφαινόμενη έλλειψη εργατικού δυναμικού επηρεάζει επίσης τα μοντέλα χρηματοδότησης έργων και έχει αρχίσει να επιβαρύνει το κόστος EPC για τους κατασκευστές ηλιακής ενέργειας.


Ευκαιρία για τους αγοραστές

«Η αύξηση 2% αυτού του τριμήνου στις τιμές του P25 PPA (συμφωνία αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας) αντιπροσωπεύει μια ήπια μετατόπιση σε σύγκριση με τα τελευταία χρόνια, όταν ήταν σύνηθες να βλέπουμε πολύ έντονα άλματα τιμών.

Οι αγοραστές θα πρέπει να επωφεληθούν από αυτή τη στιγμή της σταθερότητας των τιμών για να ανταποκριθούν στις ανάγκες τους αποτελεσματικά και με σιγουριά εν μέσω αυξανόμενης εταιρικής ζήτησης για ευρωπαϊκά PPA», δήλωσε ο Frederico Carita (Global Director, Developer Engagement, LevelTen Energy)
Χώρες με αξιοσημείωτες αυξήσεις τιμών

Αν και οι μισές από τις ευρωπαϊκές αγορές που καλύπτονται σε αυτήν την έκθεση σημείωσαν μέτριες αυξήσεις ή και μειώσεις στις τιμές ηλιακής ενέργειας, υπήρχαν εξαιρέσεις όπως η Γαλλία (11% αύξηση), η Γερμανία (10%), η Σουηδία (8%) και η Πολωνία (6%).

Η σχετική ομοιομορφία σε αυτές τις τάσεις μπορεί πιθανότατα να αποδοθεί στη δυναμική των τιμών που σχετίζεται με την ενεργειακή οικονομία σε ολόκληρη την Κεντρική Ευρώπη,.

Οι κατασκευαστές τιμολογούν τα έργα εξετάζοντας το ισοπεδωμένο κόστος ενέργειας, τις κεφαλαιουχικές δαπάνες, τις λειτουργικές δαπάνες, τα επιτόκια και άλλες εναλλακτικές λύσεις που μπορεί να έχουν.

 

Γερμανία: Πηγή για προγραμματιστές που θέλουν να δημιουργήσουν νέα έργα

Στην Γερμανία τα κυβερνητικά προγράμματα συμβάσεων επί της διαφοράς μειώνονται σε αξία λόγω του ισχυρού ανταγωνισμού μεταξύ των κατασκευαστών. Αυτό σημαίνει ότι αυτοί είναι πιθανό να διερευνήσουν PPA ως μια βιώσιμη πρόσβαση προς την αγορά. Το LevelTen κυκλοφόρησε πρόσφατα έναν οδηγό αγοράς PPA για τη Γερμανία ως πηγή για κατασκευαστές που θέλουν να δημιουργήσουν νέα έργα.

 

Στο 10% η αύξηση το τρίτο τρίμηνο στις τιμές του ισπανικού P25 wind PPA

Οι τιμές του P25 wind PPA στην Ισπανία σημείωσαν το υψηλότερο άλμα από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον δείκτη του τρίτου τριμήνου.

Οι αγοραστές εκεί δείχνουν αυξημένο ενδιαφέρον για συμβόλαια αιολικής ενέργειας. Τα ισπανικά αιολικά έργα έχουν μικρότερη προσφορά και έχουν μεγαλύτερη αξία εν συγκρίσει με τα ηλιακά, αυξάνοντας τη ζήτηση και οι καθυστερήσεις στις παραδόσεις στροβίλων αυξάνουν τις αναπτυξιακές αβεβαιότητες και το κόστος.

 

Η διάρκεια της σχετικής σταθερότητας των τιμών είναι αβέβαιη

Περισσότερο από τα προηγούμενα τρίμηνα, οι τιμές στην Ευρώπη επηρεάζονται από υψηλότερο ρίσκο εσόδων. Όχι μόνο ο κανιβαλισμός των τιμών εξαπλώνεται περαιτέρω, μειώνοντας την αξία του PPA, αλλά και οι περικοπές γίνονται πιο συχνές. Αυτό το ζήτημα γίνεται ιδιαίτερα οξύ στην Ισπανία, μια αγορά που έχει γνωρίσει θεαματικό ρυθμό παραγωγής ηλιακής ενέργειας τα τελευταία χρόνια. Η ισπανική αγορά PPA συνεχίζει να φιλοξενεί το μεγαλύτερο ποσοστό προσφορών στο LevelTen Energy Marketplace, αποτελώντας περισσότερο από το ένα τέταρτο όλων των ευρωπαϊκών προσφορών PPA κατά το τρίτο τρίμηνο του 2023.


Διάγραμμα αναφοράς Δείκτη Τιμών PPA: Ακριβότερη η Ευρώπη

ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ.png

Ανάπτυξη της δυναμικότητας των ΑΠΕ στην Πολωνία

Σε ορισμένες αγορές, όπως η Πολωνία, η ταχέως αναπτυσσόμενη δυναμικότητα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είχε ως αποτέλεσμα οι φορείς εκμετάλλευσης του δικτύου να περιορίσουν δραματικά την ηλιακή παραγωγή ή ακόμη και να αποσυνδέσουν προσωρινά τους πόρους καθαρής ενέργειας από το δίκτυο.

Η σημαντική δυναμικότητα άνθρακα της Πολωνίας (είναι δύσκολο να ανεβοκατεβαίνει γρήγορα), καθιστά δυσκολότερο για τις νέες γεννήτριες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας να συνεισφέρουν στο μείγμα ηλεκτρικής ενέργειας.

Παρά το γεγονός ότι έχουν χειρότερα οικονομικά και αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις, οι μονάδες ορυκτών αποστέλλουν την παραγωγή καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας από το δίκτυο, απλώς και μόνο επειδή είναι λειτουργικά άκαμπτες.

 

Ώρα για προμήθειες λόγω συνεχιζόμενης υψηλής ζήτησης και νέων νόμων  

Στις 12 Σεπτεμβρίου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε για την έγκριση νομικά δεσμευτικών στόχων που αυξάνουν τους στόχους ανάπτυξης της ηπείρου από ανανεώσιμες πηγές.

Ειδικότερα η οδηγία για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας ορίζει ότι η ΕΕ επιτυγχάνει τουλάχιστον 42,5% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στο μείγμα ηλεκτρικής ενέργειας, με στόχο να επιτύχει το 45% έως το 2030.

Με αυτήν την οδηγία, η εταιρική ζήτηση για ευρωπαϊκούς ΜΠΣ θα συνεχίσει να αυξάνεται και οι τιμές των ΜΠΣ είναι απίθανο να παρουσιάσουν σημαντικές μειώσεις τα επόμενα τρίμηνα.

Για να κερδίσουν τις καλύτερες προσφορές στην αγορά προτού αυξηθεί ο ανταγωνισμός, οι αγοραστές θα πρέπει να συνεργαστούν με τους συμβούλους τους για να εντοπίσουν τα έργα που ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους και να πραγματοποιήσουν συναλλαγές με αποτελεσματικότητα και εμπιστοσύνη.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης