Ενέργεια

Reuters: Η Chevron θα αγοράσει την Hess Corp για 53 δισεκατομμύρια δολάρια

Reuters: Η Chevron θα αγοράσει την Hess Corp για 53 δισεκατομμύρια δολάρια

Σύναψη συμφωνίας μετά την προσφορά της ανταγωνιστικής Exxon για την Pioneer Natural Resources  

Η Chevron Corp (CVX.N) ανακοίνωσε τη Δευτέρα 23/10/2023 ότι θα αγοράσει τη μικρότερη ανταγωνίστρια Hess Corp (HES.N) σε μια συμφωνία συνολικής αξίας 53 δισεκατομμυρίων δολαρίων, καθώς η πετρελαϊκή εταιρεία θέλει να αυξήσει το αποτύπωμά της στην πλούσια σε πετρέλαιο Γουιάνα όπως αποκαλύπτει το εγκριτο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.


Η συμφωνία τοποθετεί δύο από τους κορυφαίους πετρελαϊκούς γίγαντες, τη Chevron και την Exxon Mobil (XOM.N), αντιμέτωπους σε δύο από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες λεκάνες πετρελαίου στον κόσμο (τον σχιστόλιθο και τη Γουιάνα).

Η συμφωνία προέκυψε εβδομάδες αφότου η ανταγωνιστική Exxon (XOM.N) έκανε μια προσφορά 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Pioneer Natural Resources (PXD.N) που θα την καθιστούσε τον μεγαλύτερο παραγωγό στο μεγαλύτερο πετρελαϊκό πεδίο των ΗΠΑ.

Η Γουιάνα έχει γίνει σημαντικός παραγωγός πετρελαίου τα τελευταία χρόνια μετά από τεράστιες ανακαλύψεις της Exxon Mobil, του συνεργάτη της Hess και της κινεζικής CNOOC, που παράγουν μαζί 400.000 bpd από δύο πλοία ανοικτής θαλάσσης και έχουν πει ότι θα μπορούσαν να αναπτύξουν έως και 10 υπεράκτια έργα.

Διαφήμιση · Κάντε κύλιση για να συνεχίσετε

Για να αγοράσει τη Hess, η Chevron προσφέρει 171 $ για κάθε μετοχή της Hess, υποδηλώνοντας premium περίπου 4,9% μέχρι το τελευταίο κλείσιμο της μετοχής.

Ο CEO John Hess της Hess Corp αναμένεται να ενταχθεί στο διοικητικό συμβούλιο της Chevron μόλις κλείσει η συμφωνία γύρω στο πρώτο εξάμηνο του 2024.

Η συνδυασμένη εταιρεία αναμένεται να αυξήσει την παραγωγή και τις ελεύθερες ταμειακές ροές ταχύτερα και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από την τρέχουσα πενταετή καθοδήγηση της Chevron, ανέφεραν οι εταιρείες.

«Με μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στην προβλεπόμενη μακροπρόθεσμη δημιουργία μετρητών, η Chevron σκοπεύει να επιστρέψει περισσότερα μετρητά στους μετόχους με υψηλότερο μέρισμα ανά μετοχή και υψηλότερες επαναγορές μετοχών», δήλωσε ο οικονομικός διευθυντής της Chevron, Pierre Breber.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης