Ενέργεια

Ε.Ε.: Πράσινο φως για την παράταση του πλαφόν έως και τον Ιούνιο του 2024

Ε.Ε.: Πράσινο φως για την παράταση του πλαφόν έως και τον Ιούνιο του 2024

Κατ’ αρχήν συμφωνία στις Βρυξέλλες για τη Μεταρρύθμιση της Αγοράς Ηλεκτρισμού

 

Από τις Βρυξέλλες «ανοίγει ο δρόμος» για ενδεχόμενη παράταση των έκτακτων μέτρων στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας έως το τέλος Ιουνίου του 2024.

Το τελευταίο σχέδιο για τη Μεταρρύθμιση της Αγοράς Ηλεκτρισμού που μετά από πολλούς μήνες διαβουλεύσεων και αντιπαραθέσεων μεταξύ των κρατών μελών απέσπασε τελικώς την κατ’ αρχήν συμφωνία των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, στη πρόσφατη συνεδρίαση του Συμβουλίου, στις 17 Οκτωβρίου, προβλέπει την παράταση ως τις 30 Ιουνίου 2024 του μέτρου επιβολής πλαφόν στα έσοδα των παραγωγών ηλεκτρικής από τις λεγόμενες υποοριακές τεχνολογίες.

Πρόκειται για ένα παρόμοιο μοντέλο με αυτό που υιοθετήθηκε στην Ελλάδα τον Ιούλιο του 2022 και σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής εξαγγελίες του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρου Σκυλακάκη θα καταργηθεί στο τέλος του έτους. Αυτή άλλωστε ήταν και μέχρι πρόσφατα η κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία έσπευσε πριν από λίγους μήνες να ανακοινώσει το τέλος της ενεργειακής κρίσης.
Βεβαίως κανείς δεν θα μπορούσε να προβλέψει το ξέσπασμα ενός νέου πολεμικού μετώπου στη Μέση Ανατολή, αλλά η αγορά θεωρεί πως η ενεργειακή κρίση, παρά το γεγονός ότι δεν βρίσκεται στην έξαρση του 2022, δεν έχει παρέλθει πλήρως.

Θα παραμείνουν τα εργαλεία

Έτσι παρά το γεγονός ότι το κείμενο που εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας δεν κάνει αναφορά στις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και το πιθανό ξέσπασμα μίας νέας ενεργειακής κρίσης, εν τούτοις αναγνωρίζει ότι οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας παραμένουν υψηλές και στο πλαίσιο αυτό εκτιμά ότι ορισμένα από τα εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης, θα πρέπει να παραμείνουν στη διάθεση των χωρών-μελών.

Ο ελληνικός μηχανισμός άμβλυνσης των επιπτώσεων της κρίσης προβλέπει την επιβολή πλαφόν στο σύνολο των τεχνολογιών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας προκειμένου να αντληθούν τα υπερέσοδα των ηλεκτροπαραγωγών και να κατευθυνθούν σε επιδοτήσεις. Βεβαίως μετά την πτώση των τιμών του φυσικού αερίου που συνεχίζει να αποτελεί το οριακό καύσιμο, τα έσοδα του μηχανισμού προκύπτουν από τις υποοριακές τεχνολογίες και κυρίως από τις μονάδες ΑΠΕ.

Πάντως στο σχέδιο Μεταρρύθμισης της Αγοράς Ηλεκτρισμού που εγκρίθηκε από το Συμβούλιο προβλέπονται όροι και προϋποθέσεις για την επιβολή του πλαφόν στις υποοριακές τεχνολογίες. Συγκεκριμένα προβλέπεται ότι τα έσοδα από το πλαφόν στις υπο-οριακές τεχνολογίες παραγωγής ηλεκτρισμού θα πρέπει να αποδοθούν στους καταναλωτές και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ακόμα και μέσω ρυθμιζόμενου τιμολογίου. Το μέτρο αυτό, όπως ρητά ορίζεται, δεν μπορεί να ισχύσει για τις μεγάλες επιχειρήσεις.

Διάθεση εσόδων για στήριξη των καταναλωτών

Αναλυτικότερα, το κείμενο της Κομισιόν, επικαλείται το ανώτατο όριο εσόδων στις υποοριακές τεχνολογίες παραγωγής ηλεκτρισμού, που θεσπίστηκε με τα άρθρα 6 έως 8 καθώς και το άρθρο 10 του Κανονισμού ΕΕ 2022/1854, κατά την περίοδο της ενεργειακής κρίσης, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τις εξελίξεις που ακολούθησαν.

Υπενθυμίζει τη μεγάλη άνοδο της τιμής του ηλεκτρισμού λόγω της εκτόξευσης της τιμής του φυσικού αερίου και υπογραμμίζει ότι λόγω του τρόπου λειτουργίας της χονδρικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, από την άνοδο των τιμών επωφελήθηκαν και απέκτησαν υπερέσοδα οι μονάδες παραγωγής ηλεκτρισμού που χρησιμοποιούσαν φθηνότερες τεχνολογίες απ΄ότι οι αντίστοιχες με φυσικό αέριο ή άνθρακα, που είχαν τις υψηλότερες τιμές και διαμόρφωναν την οριακή τιμή.

Όπως αναφέρει το σχέδιο της Μεταρρύθμισης, ο κανονισμός (ΕΕ) 2022/1854 δίνει σε ορισμένες περιπτώσεις τη δυνατότητα της διάθεσης ορισμένων εσόδων, όπως πχ το πλαφόν, για να αμβλύνουν τις επιπτώσεις των υψηλών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας στους λογαριασμούς των καταναλωτών.
«Ο παρών κανονισμός παρέχει εργαλεία που θα φέρουν επίσης ανακούφιση στους καταναλωτές σε περιόδους υψηλών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας· ενώ τα κράτη μέλη εφαρμόζουν αυτά τα εργαλεία….και επίσης θα πρέπει να επιτρέπεται η εφαρμογή ένα υποοριακού ανώτατου ορίου εσόδων έως τις 30 Ιουνίου 2024» αναφέρει το Σχέδιο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης