Ενέργεια

Η Βενεζουέλα θα μπορούσε να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου κατά 25% μετά την χαλάρωση των κυρώσεων από τις ΗΠΑ

Η Βενεζουέλα θα μπορούσε να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου κατά 25% μετά την χαλάρωση των κυρώσεων από τις ΗΠΑ

Οι χαλαρές κυρώσεις θα επιτρέψουν στη χώρα που διαθέτει τα μεγαλύτερα αποθέματα αργού πετρελαίου στον κόσμο να αυξήσει την παραγωγή κατά 200.000 bpd

 

Η Βενεζουέλα θα μπορούσε να αυξήσει την παραγωγή αργού πετρελαίου της κατά 25% από τα τρέχοντα επίπεδα, εάν η προσωρινή χαλάρωση των πετρελαϊκών κυρώσεων από τις ΗΠΑ γίνει μόνιμη, σύμφωνα με πρόβλεψη αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg.

Η παραγωγή πετρελαίου της Βενεζουέλας ανέρχεται σήμερα σε περίπου 800.000 βαρέλια την ημέρα (bpd), σύμφωνα με διάφορους υπολογισμούς. Οι χαλαρές κυρώσεις θα επιτρέψουν στη χώρα της Νότιας Αμερικής που διαθέτει τα μεγαλύτερα αποθέματα αργού πετρελαίου στον κόσμο να αυξήσει την παραγωγή κατά 200.000 bpd, λένε οι αναλυτές, αν και ο χρόνος επίτευξης αυτής της αύξησης παραμένει αβέβαιος.

Την Τετάρτη, οι Ηνωμένες Πολιτείες προχώρησαν σε άρση των κυρώσεων στην πετρελαϊκή βιομηχανία της Βενεζουέλας, αφού η κυβέρνηση του Nicolas Maduro κατέληξε σε συμφωνία με την αντιπολίτευση που θα μπορούσε να διεξαγάγει εκλογές το επόμενο έτος.

Οι ΗΠΑ εξέδωσαν μια εξάμηνη γενική άδεια που επιτρέπει προσωρινά συναλλαγές που αφορούν τον τομέα πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Βενεζουέλα. Η άδεια θα ανανεωθεί μόνο εάν η Βενεζουέλα εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της στο πλαίσιο του λεγόμενου εκλογικού οδικού χάρτη, σημείωσε το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ.

Άδεια για παραγωγή, εξαγωγές και επενδύσεις

Η άδεια, η οποία ισχύει έως τις 18 Απριλίου 2024, επιτρέπει την παραγωγή, πώληση και εξαγωγή πετρελαίου ή φυσικού αερίου από τη Βενεζουέλα και την παροχή σχετικών αγαθών και υπηρεσιών, καθώς και την πληρωμή τιμολογίων για αγαθά ή υπηρεσίες που σχετίζονται με πετρέλαιο ή επιχειρήσεις στον τομέα του φυσικού αερίου στη Βενεζουέλα. Χορηγείται επίσης άδεια για νέες επενδύσεις σε πετρέλαιο ή φυσικό αέριο στη Βενεζουέλα και για την παράδοση πετρελαίου και φυσικού αερίου από τη Βενεζουέλα σε πιστωτές της κυβέρνησης , συμπεριλαμβανομένων των πιστωτών της PdVSA, με σκοπό την αποπληρωμή του χρέους.

Η χαλάρωση των κυρώσεων θα μπορούσε να αυξήσει τις εισαγωγές βαρέος αργού από τις ΗΠΑ από τη Βενεζουέλα, καθώς επιτρέπει πλέον τις αγορές αργού. Μέχρι την Τετάρτη, η Chevron ήταν η μόνη δυτική εταιρεία με ειδική άδεια εκμετάλλευσης κοιτασμάτων πετρελαίου και εξαγωγής αργού από τη Βενεζουέλα, βάσει ειδικής άδειας που εκδόθηκε από την κυβέρνηση Biden στα τέλη του περασμένου έτους.

Η αύξηση της παραγωγής και των εξαγωγών της Βενεζουέλας θα μπορούσε επίσης να συμβάλει στη μείωση της περιορισμένης παγκόσμιας προσφοράς πετρελαίου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης