Ενέργεια

Siemens: Η συμβολή στην ανάπτυξη υποδομών φόρτισης ηλεκτρικών λεωφορείων στη Γερμανία

Siemens: Η συμβολή στην ανάπτυξη υποδομών φόρτισης ηλεκτρικών λεωφορείων στη Γερμανία
Υπολογίζεται ότι μόνο στο Αμβούργο και με την κατάργηση όλων των πετρελαιοκίνητων λεωφορείων θα αποφευχθεί σε ετήσια βάση η εκπομπή περίπου 66.000 τόνων διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα

Η Siemens ανέλαβε τη δημιουργία υποδομών φόρτισης για ηλεκτρικά λεωφορεία (e-buses) σε δύο πόλεις της Γερμανίας. Η Siemens θα υποστηρίξει και πάλι την Hamburger Hochbahn AG στο Αμβούργο, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες δημόσιων μεταφορών της Γερμανίας ώστε να διαθέτει έναν στόλο λεωφορείων εντελώς απαλλαγμένο από εκπομπές ρύπων έως το 2030. Επίσης, η Siemens θα συμβάλλει στην ομαλή μετάβαση σε ηλεκτρικά λεωφορεία για την Kreisverkehrsbetriebe Saarlouis (KVS GmbH) στο Saarlouis. Τα έργα περιλαμβάνουν τον σχεδιασμό, την εγκατάσταση της υποδομής φόρτισης και τη διασύνδεσή της στο δίκτυο μέσης τάσης. Επιπλέον, περιλαμβάνονται πολυετείς συμβάσεις συντήρησης. Υπολογίζεται ότι μόνο στο Αμβούργο και με την κατάργηση όλων των πετρελαιοκίνητων λεωφορείων θα αποφευχθεί σε ετήσια βάση η εκπομπή περίπου 66.000 τόνων διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.

«Η ηλεκτροκίνηση αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Με ιδιαίτερη ικανοποίηση παρέχουμε στους πελάτες μας τελευταίας τεχνολογίας φόρτιση και αποτελεσματικές λύσεις λογισμικού, ώστε να διευκολύνουμε και να κάνουμε αυτή την μετάβαση οικονομικά προσιτή για τους φορείς εκμετάλλευσης λεωφορείων», δήλωσε ο Markus Mildner, Διευθύνων Σύμβουλος eMobility της Siemens Smart Infrastructure. Σύμφωνα με τη Γερμανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Περιβάλλοντος, ο τομέας των μεταφορών αντιπροσώπευε το 19,4% των συνολικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στη Γερμανία το 2021. Με την τροποποίηση του νόμου για την προστασία του περιβάλλοντος, η γερμανική κυβέρνηση επιβεβαιώνει τον στόχο της να καταστήσει τη Γερμανία ουδέτερη ως προς τα επίπεδα αερίων του θερμοκηπίου έως το 2045. Στο πλαίσιο αυτό, ο μετασχηματισμός των τοπικών δημόσιων μεταφορών υπέρ συστημάτων φιλικών προς το περιβάλλον αποκτά μεγάλη δυναμική.

Πρόσθετο έργο από την Hamburger Hochbahn AG

Η Hamburger Hochbahn AG είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες δημόσιων μεταφορών της Γερμανίας, μεταφέροντας καθημερινά πάνω από 1,2 εκατομμύρια επιβάτες με τέσσερις γραμμές μετρό και 119 λεωφορειακές γραμμές. Μετά από απόφαση της Γερουσίας του Αμβούργου, η Hamburger Hochbahn AG αγοράζει αποκλειστικά από το 2020 ηλεκτρικά λεωφορεία και στοχεύει στη δημιουργία ενός στόλου λεωφορείων πλήρως απαλλαγμένου από εκπομπές ρύπων έως το 2030. Από το 2021 έως το 2023, η Siemens Γερμανίας εξόπλισε με επιτυχία δύο χώρους στάθμευσης στο αμαξοστάσιο του Alsterdorf με συνολικά 141 σημεία φόρτισης SICHARGE UC, καθώς και με τεχνολογία μέσης και χαμηλής τάσης, συμπεριλαμβανομένου του πίνακα χαμηλής τάσης SIVACON S8. Η  εγκατάσταση συνοδεύεται με την τοποθέτηση μιας ενεργειακά αποδοτικής προσέγγισης εξαερισμού με ξεχωριστούς αεραγωγούς κρύου και ζεστού αέρα, που ενισχύει σημαντικά την εξοικονόμηση ενέργειας κατά τη διάρκεια της φόρτισης.

Τον Μάρτιο του 2023, η Hamburger Hochbahn AG παρήγγειλε από την Siemens Γερμανίας εξοπλισμό DC φορτιστών για τη φόρτιση του αυξανόμενου στόλου ηλεκτρικών λεωφορείων στο αμαξοστάσιο της. Για το σκοπό αυτό, θα εγκατασταθούν συνολικά 20 φορτιστές SICHARGE UC τελευταίας γενιάς, με ισχύ 150 kW ο καθένας, σε πέντε λωρίδες κυκλοφορίας. Η Siemens θα προχωρήσει στην υλοποίηση του έργου βάσει των προδιαγραφών του πελάτη. Οι φορτιστές θα τοποθετηθούν σε εξωτερικούς χώρους σε συνδυασμό με ένα σύστημα ζευκτών που θα εκτείνεται στις λωρίδες λεωφορείων με τεχνολογία σύνδεσης CCS. Το αντικείμενο του έργου περιλαμβάνει επίσης την παράδοση, εγκατάσταση και λειτουργία ενός μετασχηματισή για την ενσωμάτωση στο δίκτυο μέσης τάσης, καθώς και την απαραίτητη τεχνολογία επικοινωνιών για την ενσωμάτωση στο σύστημα διαχείρισης φόρτισης και αμαξοστασίου της Hamburger Hochbahn AG.

Επιπλέον, υπεγράφη μια σύμβαση συντήρησης και τεχνικής υποστήριξης διάρκειας πέντε ετών που εξασφαλίζει την απαιτούμενη διαθεσιμότητα της υποδομής φόρτισης. Η επέκταση και η μετατροπή του αμαξοστασίου θα πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια των συνεχιζόμενων εργασιών, ενώ η παράδοση του έχει προγραμματιστεί για τις αρχές του 2024.

Επιπλέον, η Siemens συνεργάζεται με την Hamburger Hochbahn AG για την εφαρμογή προηγμένων διαδικασιών για την βελτιστοποίηση του δικτύου και της υποδομής φόρτισης. Επίσης, υπάρχουν ήδη σκέψεις μακροπρόθεσμα, για λειτουργία που να επιτρέπει τη μεταφορά ενέργειας πίσω στο δίκτυο.

Μέχρι στιγμής, η Hamburger Hochbahn AG διαθέτει περισσότερα από 250 ηλεκτρικά λεωφορεία με μπαταρία, συμπεριλαμβανομένων αρθρωτών λεωφορείων με μήκος 18 μέτρων, με μεταφορική ικανότητα άνω των 130 επιβατών ανά όχημα και ελάχιστη αυτονομία περίπου 250 χιλιομέτρων χωρίς στάση για φόρτιση.

Νέο έργο στο Saarlouis

Στο Saarlouis, μια πόλη που βρίσκεται στη δυτική Γερμανία, η Siemens θα συμβάλλει στην ομαλή μετάβαση σε ηλεκτρικά λεωφορεία για την Kreisverkehrsbetriebe Saarlouis (KVS GmbH) με σταδιακή μετατροπή του αμαξοστασίου λεωφορείων της. Στο πρώτο στάδιο, η Siemens θα εγκαταστήσει την υποδομή φόρτισης για 20 οχήματα. Προβλέπεται να εγκατασταθούν 20 φορτιστές SICHARGE UC τελευταίας γενιάς, με ισχύ 150kW ο καθένας. Η υποδομή φόρτισης θα συνδεθεί με το δίκτυο μέσω σταθμού μεταφοράς 12 kV, εξοπλισμού διανομής μέσης τάσης 12 kV, μετασχηματιστών και εξοπλισμού διανομής χαμηλής τάσης. Η Siemens θα αναλάβει την παράδοση, την εγκατάσταση, συμπεριλαμβανομένων των εργασιών πολιτικού μηχανικού, και τη θέση σε λειτουργία. Επίσης, αναλαμβάνει τη συντήρηση για περίοδο πέντε ετών.

Η πρώτη φάση μετατροπής έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί την άνοιξη του 2024. Σε επόμενο στάδιο, θα προσφέρει τη δυνατότητα επέκτασης σε 70 λεωφορεία. Η περιοχή εξυπηρέτησης της KVS GmbH καλύπτει την περιοχή Saarlouis, με πληθυσμό περίπου 200.000 κατοίκων. Άλλες γραμμές οδηγούν σε γειτονικές πόλεις και περιοχές και σε ορισμένες περιπτώσεις διασχίζουν τα σύνορα με τη Γαλλία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης