Ενέργεια

Reuters: Ο ΟΠΕΚ δε σχεδιάζει άμεση δράση μετά την προτροπή του Ιράν για εμπάργκο πετρελαίου από το Ισραήλ

Reuters: Ο ΟΠΕΚ δε σχεδιάζει άμεση δράση μετά την προτροπή του Ιράν για εμπάργκο πετρελαίου από το Ισραήλ

«Δεν είμαστε πολιτική οργάνωση», διαρρέεται από τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών

Ο ΟΠΕΚ δεν σχεδιάζει να πραγματοποιήσει έκτακτη συνεδρίαση ή να λάβει άμεσα μέτρα μετά την έκκληση του Υπουργού Εξωτερικών του Ιράν στα μέλη του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (OIC) να επιβάλουν εμπάργκο πετρελαίου και άλλες κυρώσεις στο Ισραήλ, ανέφεραν στο Reuters 4 πηγές από την ομάδα παραγωγών.

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν κάλεσε την Τετάρτη τα μέλη του OIC να επιβάλουν εμπάργκο πετρελαίου και άλλες κυρώσεις στο Ισραήλ και να απελάσουν όλους τους Ισραηλινούς πρεσβευτές.

Τέσσερις πηγές από τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ), ο οποίος παράγει το 1/3 του παγκόσμιου πετρελαίου και περιλαμβάνει πολλές μουσουλμανικές χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ιράν, δήλωσαν ότι δεν σχεδιάστηκε καμία άμεση δράση ή έκτακτες συναντήσεις.

«Δεν είμαστε πολιτική οργάνωση», είπε μια από τις πηγές.

Την Τρίτη 17/10/2023, ο γενικός γραμματέας του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (ΣΣΚ) όταν ρωτήθηκε εάν οι αραβικές χώρες θα πρέπει να μειώσουν την παραγωγή πετρελαίου ως αντίποινα για τις ενέργειες του Ισραήλ στη Γάζα, είπε ότι το ΣΣΚ είναι αφοσιωμένο στην ενεργειακή ασφάλεια και δεν πρέπει να χρησιμοποιεί το πετρέλαιο ως όπλο.

«Το ΣΣΚ λειτουργεί ως σαφής και έντιμος εταίρος ως εξαγωγέας πετρελαίου με τη διεθνή κοινότητα και δεν μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε ως όπλο με οποιονδήποτε δυνατό τρόπο», δήλωσε ο Τζάσεμ αλ Μπουντάιουι.

Το 1973, Άραβες παραγωγοί με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία έθεσαν εμπάργκο πετρελαίου στους δυτικούς υποστηρικτές του Ισραήλ στον πόλεμο με την Αίγυπτο, με στόχο τον Καναδά, την Ιαπωνία, την Ολλανδία, τη Βρετανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι τιμές του πετρελαίου εκτοξεύτηκαν ως αποτέλεσμα, αλλά μακροπρόθεσμα η κρίση οδήγησε στην ανάπτυξη νέων επαρχιών πετρελαίου εκτός της Μέσης Ανατολής (όπως η Βόρεια Θάλασσα και οι πόροι βαθέων υδάτων) και ενθάρρυνε την εναλλακτική ενέργεια.

Ενώ οι δυτικές χώρες ήταν οι κύριοι αγοραστές αργού που παρήγαγαν οι αντίστοιχες αραβικές εκείνη την εποχή, σήμερα η Ασία είναι ο κύριος αγοραστής του αργού πετρελαίου του ΟΠΕΚ.

«Το γεωπολιτικό περιβάλλον είναι διαφορετικό σε σύγκριση με πριν από 50 χρόνια», είπε μια άλλη πηγή του ΟΠΕΚ σχετικά με το γιατί δεν θα εφαρμοστεί εμπάργκο.

Επείγουσα συνεδρίαση του OIC πραγματοποιείται στη Σαουδαραβική πόλη Τζέντα για να συζητηθεί η ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση, μετά την έκρηξη σε νοσοκομείο της Γάζας αργά την Τρίτη που σκότωσε μεγάλο αριθμό Παλαιστινίων.

Ο Amirabdollahian ζήτησε επίσης να σχηματιστεί μια ομάδα Ισλαμικών δικηγόρων για την τεκμηρίωση πιθανών εγκλημάτων πολέμου που διαπράχθηκαν από το Ισραήλ στη Γάζα.

Το Ιράν δεν έχει διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ.

Πριν από την έκρηξη στο νοσοκομείο την Τρίτη, οι υγειονομικές αρχές στη Γάζα δήλωσαν ότι τουλάχιστον 3.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια του 11ήμερου βομβαρδισμού του Ισραήλ που ξεκίνησε μετά την έξαψη της Χαμάς στις νότιες ισραηλινές κοινότητες κατά την οποία 1.300 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περίπου 200 συνελήφθησαν. Η Γάζα ως όμηροι.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης