Διεθνή

Ο Μπάιντεν «δείχνει» Ισλαμική Τζιχάντ - Η έκρηξη στο νοσοκομείο φαίνεται ότι προκλήθηκε «από την άλλη πλευρά»

Ο Μπάιντεν «δείχνει» Ισλαμική Τζιχάντ - Η έκρηξη στο νοσοκομείο φαίνεται ότι προκλήθηκε «από την άλλη πλευρά»
Ο Μπάιντεν δήλωσε ότι η Χαμάς «έσφαξε» τα θύματά της, περιλαμβανομένων 33 Αμερικανών πολιτών - Στο Περλ Χάρμπορ παρέπεμψε ο Νετανιάχου

Την Ισλαμική Τζιχάντ έδειξε ο Τζο Μπάιντεν για την έκρηξη στο νοσοκομείο Αλ Αχλί. Η έκρηξη στο νοσοκομείο φαίνεται ότι προκλήθηκε από «άλλη ομάδα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των ΗΠΑ, απευθυνόμενος στον Ισραηλινό πρωθυπουργό.

Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου ευχαρίστησε τον Τζο Μπάιντεν για την «άνευ προηγουμένου» συνεργασία που έχουν τα δύο κράτη. 

Οι κοινές δηλώσεις των δύο ηγετών

 
Τζο Μπάιντεν: «Η Χαμάς έσφαξε... τα θύματά της»
 
Ο Αμερικανός πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι η Αμερική θα διασφαλίσει πως το Ισραήλ θα έχει ό,τι χρειάζεται για να αμυνθεί.


«Πρέπει να έχουμε κατά νου ότι η Χαμάς δεν εκπροσωπεί τον παλαιστινιακό λαό» τόνισε. «Είμαι βαθιά θλιμμένος και εξοργισμένος από την έκρηξη στο νοσοκομείο της Γάζας χθες» είπε.

«Με βάση αυτά που είδα, φαίνεται ότι έγινε από την άλλη ομάδα, όχι από εσάς», ξεκαθάρισε, απευθυνόμενος στον Νετανιάχου.

«Είμαι βαθιά λυπημένος και εξοργισμένος από την έκρηξη στο νοσοκομείο της Γάζας χθες. Με βάση αυτά που έχω δει, φαίνεται ότι έγινε από άλλη ομάδα, και όχι από εσάς», σημείωσε, υποστηρίζοντας δημόσια την εκδοχή του Ισραήλ για τα γεγονότα.

Αλλά, διευκρίνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, «υπάρχουν πολλοί άνθρωποι εκεί έξω που δεν είναι σίγουροι».

«Είμαι εδώ για έναν απλό λόγο – θέλω ο λαός του Ισραήλ και ο λαός του κόσμου να γνωρίζουν ποια στάση έχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες».

Ο Μπάιντεν δήλωσε εμφατικά ότι η Χαμάς «έσφαξε» τα θύματά της, συμπεριλαμβανομένων 33 Αμερικανών πολιτών.

«Έχουν διαπράξει σατανικά πράγματα και φρικαλεότητες που κάνουν το ISIS να φαίνεται κάπως πιο λογικό», είπε μάλιστα. 

Οι ΗΠΑ, πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος, θα διασφαλίσουν ότι το Ισραήλ έχει ό,τι χρειάζεται για να υπερασπιστεί τον εαυτό του.


Μπέντζαμιν Νετανιάχου: «Βλέπω την υποστήριξή σας καθημερινά»

«Θέλω να σας ευχαριστήσω που ήρθατε εδώ σήμερα και για την αδιαμφισβήτητη υποστήριξη που δώσατε στο Ισραήλ σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, μια υποστήριξη που αντανακλά τη συντριπτική βούληση του αμερικανικού λαού», είπε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός στον Τζο Μπάιντεν στις κοινές δηλώσεις. «Βλέπω την υποστήριξή σας καθημερινά στο εύρος και το βάθος της συνεργασίας που είχαμε από την αρχή αυτού του πολέμου».

Ο Νετανιάχου αποκάλεσε τη συνεργασία «πραγματικά άνευ προηγουμένου».

Ο Νετανιάχου επαίνεσε τον Μπάιντεν που παρείχε στο Ισραήλ «τα εργαλεία που χρειαζόμαστε για να υπερασπιστούμε τον εαυτό μας» και «για το ξεκάθαρο μήνυμα που στείλατε στους εχθρούς μας να μην δοκιμάσουν την αποφασιστικότητά μας».

Επισήμανε επίσης ότι τα δύο αμερικανικά αεροπλανοφόρα που έστειλε ο Μπάιντεν «για να υποστηρίξει αυτά τα λόγια με δράση».

«Αλλά πάνω από όλα, κύριε Πρόεδρε, ο κόσμος βλέπει αυτή την υποστήριξη και την ηθική διαύγεια που επιδείξατε από τη στιγμή που δέχθηκε επίθεση στο Ισραήλ».

Ο Νετανιάχου σημείωσε ότι ο Μπάιντεν έχει χαράξει μια σαφή γραμμή «μεταξύ των δυνάμεων του πολιτισμού και των δυνάμεων της βαρβαρότητας».

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είπε στον πρόεδρο των ΗΠΑ ότι τα εγκλήματα της Χαμάς περιελάμβαναν βιασμούς, απαγωγές, και στοχοποίηση μικρών παιδιών, σχολιάζοντας ότι ο αριθμός των νεκρών είναι 1.400, ίσως και μεγαλύτερος.

«Η 7η Οκτωβρίου είναι μια άλλη μέρα που θα μείνει ως μέρα ντροπής (infamy)», δήλωσε ο Νετανιάχου, παραπέμποντας στην ιστορική ομιλία του προέδρου Ρούζβελτ για το Περλ Χάρμπορ. 

«Όπως ο πολιτισμένος κόσμος ενώθηκε για να νικήσει τους Ναζί και για να νικήσει το ISIS, έτσι ο πολιτισμένος κόσμος πρέπει να ενωθεί για να νικήσει τη Χαμάς», παρατήρησε ο Νετανιάχου, τονίζοντας ότι το Ισραήλ θα νικήσει τη Χαμάς για «ειρήνη και ασφάλεια στην περιοχή και στον κόσμο». 

Ο Νετανιάχου επισήμανε ακόμα ότι ο Τζο Μπάιντεν είναι ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ που επισκέπτεται το Ισραήλ σε καιρό πολέμου, χαρακτηρίζοντάς το «βαθιά, βαθιά συγκινητικό».

«Μιλάει για το βάθος της προσωπικής σας δέσμευσης στο Ισραήλ. Μιλάει για το βάθος της προσωπικής σας δέσμευσης για το μέλλον του εβραϊκού λαού και του ενός και μοναδικού εβραϊκού κράτους».

Ο Νετανιάχου έκλεισε τις δηλώσεις του ευχαριστώντας τον Μπάιντεν που στέκεται δίπλα στο Ισραήλ «σήμερα, αύριο και για πάντα».
 

Πηγή: skai.gr

www.worldenergynews.gr

 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης