Διεθνή

CNN: Σύμπνοια Κίνας με Πούτιν για τον πόλεμο στο Ισραήλ - Διάσταση με Δύση - Εντός της εβδομάδας η συνάντηση με Xi

CNN: Σύμπνοια Κίνας με Πούτιν για τον πόλεμο στο Ισραήλ - Διάσταση με Δύση - Εντός της εβδομάδας η συνάντηση με Xi

Τα μηνύματα που θα σταλούν μετά τη συνάντηση Πούτιν - ΣΙ

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ πρόκειται να συναντηθούν αυτή την εβδομάδα στο Πεκίνο για να επιβεβαιώσουν την κοινή τους πολιτική στα διεθνή (και όχι μόνο) θέματα, όπως αποκαλύπτει το CNN.

Τόσο το Πεκίνο όσο και η Μόσχα επέκριναν τις ενέργειες του Ισραήλ και ζήτησαν κατάπαυση του πυρός, άποψη που είναι εντελώς αντίθετη με την αντίστοιχη των ΗΠΑ.

Ο Πούτιν και ο Σι είναι πιθανό να συζητήσουν κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους την ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση, όπως αποκάλυψε την Τρίτη 17/10/2023 ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.


Την ίδια εβδομάδα η επίσκεψη Μπάιντεν στο Ισραήλ

Η συνάντηση μεταξύ των δύο ανδρών έχει προγραμματιστεί καθώς επιβεβαιώθηκε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν θα ταξιδέψει την Τετάρτη 18/10/2023 στο Ισραήλ.

Ο Μπάιντεν αναμένεται να δώσει μεγάλη υποστήριξη στο Ισραήλ καθώς προσπαθεί να εξαλείψει τη Χαμάς, ενώ οι ΗΠΑ πιέζουν για να αμβλυνθούν τα ανθρωπιστικά δεινά στη Γάζα και προειδοποιούν άλλους περιφερειακούς παράγοντες για περαιτέρω εμπλοκή στη σύγκρουση.


Επίτιμος καλεσμένος στο Πεκίνο είναι ο Πούτιν

Ο Σι και ο Πούτιν είναι πιθανό να συζητήσουν την κατάσταση κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης αυτή την εβδομάδα αφού ο Πούτιν έφτασε την Τρίτη το πρωί ως επίτιμος καλεσμένος στο Belt and Road Forum στο Πεκίνο. Πρόκειται για σπάνιο ταξίδι στο εξωτερικό για τον διπλωματικά απομονωμένο ηγέτη.

Η συμμετοχή στο φόρουμ θα είναι μια σημαντική ευκαιρία για τον Πούτιν να «αποκτήσει διεθνή έκθεση και να δείξει ότι η Ρωσία έχει ακόμα έναν ισχυρό φίλο στην Κίνα», δήλωσε ο Λι Μινγκγιάνγκ στη Σιγκαπούρη.

Αρχηγοί κρατών, εκπρόσωποι και αντιπροσωπείες από περισσότερες από 140 χώρες αναμένεται να παρευρεθούν στη διήμερη διπλωματική εκδήλωση-ορόσημο της Κίνας που ξεκινά την Τρίτη, η οποία σηματοδοτεί 10 χρόνια από την έναρξη της παγκόσμιας προσπάθειας χρηματοδότησης υποδομών του Σι, και δίνει στον Κινέζο ηγέτη την ευκαιρία να τις αυξανόμενες παγκόσμιες φιλοδοξίες του Πεκίνου.

 

Στόχος του Πούτιν, ο αποπροσανατολισμός από το ρωσοουκρανικό πόλεμο

Η χρονική στιγμή διεξαγωγής του φόρουμ που φιλοξενείται στο Πεκίνο, δίνει στον Πούτιν την ευκαιρία να μετατοπίσει τα φώτα της δημοσιότητας από τον πόλεμο στην Ουκρανία, λένε οι αναλυτές.

Η Μόσχα αναμένεται να καταθέσει ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για κατάπαυση του πυρός, χωρίς να κατονομάσει τη Χαμάς. Μάλιστα την Παρασκευή ο απεσταλμένος της στον ΟΗΕ συνέκρινε τον καθημερινό βομβαρδισμό της Γάζας που ελέγχεται από τη Χαμάς με τη βάναυση πολιορκία του Λένινγκραντ κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Πολέμου II.


Διάσταση απόψεων ΗΠΑ - Κίνας για τον πόλεμο στο Ισραήλ

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν αυτό το Σαββατοκύριακο περιέγραψε την επίθεση της Χαμάς ως τη χειρότερη σφαγή Εβραίων από το Ολοκαύτωμα.

Η Κίνα έχει δηλώσει ότι θα στείλει τον απεσταλμένο της στη Μέση Ανατολή για να ενθαρρύνει συνομιλίες και καταδίκασε «όλες τις πράξεις που βλάπτουν τους αμάχους», αλλά δεν στόχευσε ρητά αυτή την καταδίκη στη Χαμάς, ούτε κατονόμασε την ομάδα στις δηλώσεις της.

Τις τελευταίες ημέρες, ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών, Γουάνγκ Γι είπε ότι οι ενέργειες του Ισραήλ «έχουν ξεπεράσει το πεδίο της αυτοάμυνας».

Οι δηλώσεις και των δύο χωρών έρχονται σε αντίθεση με αυτές των ΗΠΑ, οι οποίες έχουν καταστήσει σαφές ότι υποστήριξαν σθεναρά το Ισραήλ και σημείωσαν ότι δεν αισθάνονται ότι αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή για κατάπαυση του πυρός.

«Μέχρι στιγμής δεν βλέπουμε κανένα σημάδι ότι η Κίνα επιθυμεί να χρησιμοποιήσει το πάνω χέρι της για να ασκήσει πίεση στη Ρωσία. Οι Κινέζοι πολιτικοί δεν θέλουν να δουν ούτε το παραμικρό επίπεδο δυσπιστίας μεταξύ του Πεκίνου και της Μόσχας», δήλωσε ο Λι Μινγκγιάνγκ (αναπληρωτής καθηγητής διεθνών σχέσεων στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Nanyang της Σιγκαπούρης).


Σπάνια τα ταξίδια του Πούτιν μετά την εισβολή στην Ουκρανία

Ο Πούτιν ο οποίος σπάνια έχει εγκαταλείψει το μπλοκ των πρώην σοβιετικών εθνών από τότε που ξεκίνησε τον πόλεμο του, αποφεύγεται από τη Δύση και καταζητείται από ένα διεθνές δικαστήριο για φερόμενα εγκλήματα πολέμου. Οι ειδικοί λένε ότι είναι επίσης απρόθυμος να ταξιδέψει οπουδήποτε νιώθει ότι η προσωπική του ασφάλεια δεν μπορεί να είναι απολύτως εξασφαλισμένη.

Έκανε το πρώτο του γνωστό ταξίδι της χρονιάς εκτός εδάφους που ελέγχεται από τη Ρωσία την περασμένη εβδομάδα, με μια επίσκεψη στο Κιργιστάν.

Οι Πούτιν και Σι επιδιώκουν να φέρουν περισσότερες χώρες στο δικό τους «άρμα» σκοπεύοντας να αλλάξουν μια παγκόσμια ισορροπία δυνάμεων η οποία θεωρούν ότι είναι εναντίον τους.


Ύμνοι Πούτιν για τον φίλο του, Σι

Σε συνέντευξή του στον κρατικό τηλεοπτικό σταθμό της Κίνας πριν από την εκδήλωση, ο Πούτιν επαίνεσε τον Σι, αποκαλώντας τον Κινέζο πρόεδρο «σταθερό, ήρεμο, ρεαλιστή και αξιόπιστο, έναν πραγματικό παγκόσμιο ηγέτη» και χαιρετίζοντας τη «μοναδική προσέγγισή του στην αντιμετώπιση άλλων χωρών».

Αμφότεροι οι ηγέτες αναφέρονται συχνά στη στενή τους φιλία. Σημειώνεται ότι έχουν συναντηθεί 40 φορές την τελευταία δεκαετία (οι 2 ήταν από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία). Κατά τη διάρκεια της προηγούμενης συνάντησής τους στο Πεκίνο, ο Σι και ο Πούτιν εξέδωσαν μια κοινή δήλωση 5.000 λέξεων δηλώνοντας μια συνεργασία χωρίς όρια και υπογραμμίζοντας τη βαθιά ευθυγράμμισή τους ενάντια στη Δύση.


Σωσίβιο… για την Ρωσία είναι η Κίνα

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία δοκίμασε την αυξανόμενη σχέση Κίνας-Ρωσίας όπως κανένα άλλο γεγονός στην πρόσφατη ιστορία, θέτοντας το Πεκίνο υπό αυστηρό έλεγχο από τα δυτικά έθνη και εγείροντας ερωτήματα σχετικά με το εάν ο Σι γνώριζε εκ των προτέρων το σχέδιο του Πούτιν.

Έκτοτε, το Πεκίνο ισχυρίστηκε ουδετερότητα στη σύγκρουση και ζήτησε ειρήνη. Τους τελευταίους μήνες εντείνει τις προσπάθειες να θεωρηθεί ως πιθανός μεσολαβητής της ειρήνης, καθώς οι ανησυχίες για τους στενούς δεσμούς του με τη Ρωσία επιδείνωσαν περαιτέρω τις σχέσεις του με την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αλλά η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου έχει γίνει επίσης σωσίβιο… για μια Ρωσία που έχει βαρύνει από τις κυρώσεις που τις επιβλήθηκαν, η οποία εξαρτάται πλέον από αυτήν για αγορές αγαθών και ενέργειας, και οι δύο χώρες έχουν εμβαθύνει τις αλληλεπιδράσεις τους σε διάφορους τομείς από την αρχή του πολέμου .

Πέρυσι, η Ρωσία και η Κίνα είδαν εμπόριο ρεκόρ, το οποίο συνέχισε να αυξάνεται το 2023. Επέκτειναν τη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας μέσω περισσότερων κοινών στρατιωτικών ασκήσεων και ισχυρού επίσημου διαλόγου, λένε οι ειδικοί, και συνέχισαν να εμβαθύνουν τους διπλωματικούς δεσμούς – συμπεριλαμβανομένων αυτών του Πούτιν και του Σι. ο οποίος στις αρχές του έτους επέλεξε μια κρατική επίσκεψη στη Μόσχα ως το συμβολικά σημαντικό πρώτο ταξίδι στο εξωτερικό της τρίτης θητείας του ως Προέδρου της Κίνας.

«Η Κίνα προσπαθεί ρητορικά και συμβολικά να βάλει μια ορισμένη απόσταση μεταξύ της και της Ρωσίας όταν πρόκειται να μιλήσει στο δυτικό κοινό. Η μεταξύ τους σχέση έχει γίνει πιο ισχυρή», δήλωσε ο Alex Gabuev (διευθυντής του think tank Carnegie Russia Eurasia Center) στο Βερολίνο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης