Ενέργεια

Πτώση για πετρέλαιο καθώς οι ΗΠΑ προχωρούν σε συμφωνία με τη Βενεζουέλα

Πτώση για πετρέλαιο καθώς οι ΗΠΑ προχωρούν σε συμφωνία με τη Βενεζουέλα

Στα 90 δολ. κινείται το Brent στα 87 δολ. το αργό

 

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης πετρελαίου υποχώρησαν τη Δευτέρα μετά από αναφορές ότι οι ΗΠΑ συμφώνησαν για χαλάρωση των κυρώσεων στη Βενεζουέλα, ενώ οι επενδυτές συνέχισαν να εξετάζουν τον πιθανό αντίκτυπο της κλιμακούμενης σύγκρουσης Ισραήλ-Χαμάς στις τιμές του πετρελαίου.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Brent υποχωρούσαν 0,61%, στα 90,34 δολ. το βαρέλι στις 18.43 ώρα Ελλάδας. Το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate (WTI) υποχωρούσε 0,38%, στα 87,36 δολάρια το βαρέλι.

Οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Βενεζουέλας κατέληξαν σε συμφωνία τη Δευτέρα για χαλάρωση των κυρώσεων των ΗΠΑ στην πετρελαϊκή βιομηχανία της Βενεζουέλας σε αντάλλαγμα για ανταγωνιστικές, υπό παρακολούθηση προεδρικές εκλογές στη Βενεζουέλα το επόμενο έτος, ανέφερε η Washington Post.

Η χαλάρωση των κυρώσεων στην πετρελαϊκή βιομηχανία της Βενεζουέλας θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση της προσφοράς πετρελαίου.

Ωστόσο, οι επενδυτές συνεχίζουν να σταθμίζουν τους σημαντικούς γεωπολιτικούς κινδύνους που θέτει στις αγορές πετρελαίου ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς και δυνητικά υψηλότερες τιμές πετρελαίου ως αποτέλεσμα.

Και οι δύο δείκτες αναφοράς πετρελαίου είχαν ενισχυθεί σχεδόν κατά 6% την Παρασκευή, ανεβάζοντας το Brent κατά 7,5% υψηλότερα την εβδομάδα και το WTI κατά 5,9%.

Εντείνονται οι επιδρομές στη Γάζα

Οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα εντάθηκαν τη Δευτέρα, μετά την αποτυχία των διπλωματικών προσπαθειών για κατάπαυση του πυρός στη νότια Γάζα.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ελπίζει ότι το πέρασμα της Ράφα στα σύνορα Γάζας-Αιγύπτου θα μπορούσε να ανοίξει για λίγες ώρες τη Δευτέρα για να επιτρέψει σε κάποιους ανθρώπους να φύγουν πριν από την χερσαία επίθεση του Ισραήλ.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν επέστρεψε στο Ισραήλ τη Δευτέρα, όπου συζήτησε την ανθρωπιστική βοήθεια με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Η Ρωσία έχει επίσης εισέλθει στη διπλωματική μάχη, με τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να έχει προγραμματίσει συνομιλίες με το Ιράν, το Ισραήλ, τους Παλαιστίνιους, τη Συρία και την Αίγυπτο.

Οι αυξημένες εντάσεις στη Μέση Ανατολή συνέτειναν με άλλους παράγοντες κινδύνου να ωθήσουν τις τιμές υψηλότερα την περασμένη εβδομάδα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν την περασμένη εβδομάδα τις πρώτες κυρώσεις σε ιδιοκτήτες δεξαμενόπλοιων που μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο με τιμή πάνω από το ανώτατο όριο τιμής της G7 των 60 δολαρίων το βαρέλι, μια προσπάθεια να κλείσουν τα κενά στον μηχανισμό που σχεδιάστηκε να στερήσει τη Μόσχα από έσοδα από τις πωλήσεις ενέργειας της.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης