Ενέργεια

Η χαμηλή ζήτηση φυσικού αερίου βοηθά την Ευρώπη να αυξήσει τα αποθέματα

Η χαμηλή ζήτηση φυσικού αερίου βοηθά την Ευρώπη να αυξήσει τα αποθέματα

Παρέμεινε στο κατώτατο σημείο της πενταετίας

Η ευρωπαϊκή ζήτηση για φυσικό αέριο παρέμεινε τον Αύγουστο κοντά στο κατώτατο σημείο των εποχιακών επιπέδων της πενταετίας, βοηθώντας τα αποθέματα να κλείσουν τον μήνα με περίπου 93% πληρότητα, σύμφωνα με στοιχεία της Joint Organizations Data Initiative (JODI) τη Δευτέρα 16/10/2023.

Η ζήτηση φυσικού αερίου της Ευρώπης, μετρούμενη σε κατανάλωση στην ΕΕ και στο Ηνωμένο Βασίλειο, παρουσίασε χαμηλότερη τάση το μεγαλύτερο μέρος του περασμένου έτους εν μέσω μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας, υψηλών τιμών και καταστροφής της ζήτησης από την επιβράδυνση της βιομηχανικής δραστηριότητας.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία στο JODI, τον Αύγουστο η ζήτηση φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκε ελαφρά, αλλά παρέμεινε στο κατώτατο σημείο της πενταετούς εποχικής κλίμακας.

Τα κέρδη της παγκόσμιας ζήτησης φυσικού αερίου προήλθαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά, την Ινδία και το Κατάρ, σύμφωνα με τα βασικά στοιχεία της JODI για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο που δημοσιεύθηκαν σήμερα.

Ταυτόχρονα, τα παγκόσμια αποθέματα φυσικού αερίου αυξήθηκαν εποχιακά κατά 11,5 bcm από μήνα σε μήνα και παρέμειναν κοντά στην κορυφή της πενταετίας, σύμφωνα με τα στοιχεία.

Ενόψει του χειμώνα 2023/2024, οι χώροι αποθήκευσης φυσικού αερίου στην ΕΕ ήταν κατά 98% γεμάτοι στις 14 Οκτωβρίου, σύμφωνα με στοιχεία της Gas Infrastructure Europe. Η Ευρώπη πέτυχε τον στόχο της να έχει πληρότητα αποθηκευτικού χώρου κατά 90% έως τον Νοέμβριο 1 μήνα νωρίτερα.

Παρά τα υψηλά επίπεδα αποθήκευσης, οι ανησυχίες για την προσφορά εκτόξευσαν τις τιμές αναφοράς του φυσικού αερίου στην Ευρώπη την περασμένη εβδομάδα.

Μια ύποπτη δολιοφθορά σε έναν υπεράκτιο αγωγό φυσικού αερίου Φινλανδίας-Εσθονίας, φόβοι για χαμηλή παροχή φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο λόγω του πολέμου Χαμάς-Ισραήλ και η νέα απειλή για χτυπήματα στους δύο τερματικούς σταθμούς εξαγωγής LNG της Chevron στην Αυστραλία (Gorgon και Wheatstone) για περίπου το 7% της παγκόσμιας προσφοράς LNG, ταρακούνησε την αγορά την περασμένη εβδομάδα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης