Ενέργεια

Άνοδος πάνω από 5% για το πετρέλαιο - Στα 90 δολ. το Brent, στα 87 δολ. το αργό

Άνοδος πάνω από 5% για το πετρέλαιο - Στα 90 δολ. το Brent, στα 87 δολ. το αργό

Ανησυχία για την σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς

 

Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν περισσότερο από 5% την Παρασκευή, καθώς οι επενδυτές παρέμειναν προβληματισμένοι για την κλιμάκωση των γεωπολιτικών εντάσεων στη Μέση Ανατολή.

Τα διεθνή συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent με τη λήξη Δεκεμβρίου διαπραγματεύονταν 5,4% υψηλότερα στα 90,68 δολάρια το βαρέλι, περί τις 21:50 ώρα Ελλάδας ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού αμερικανικού West Texas Intermediate Νοεμβρίου σημείωσαν άνοδο 5,4% στα 87,43 δολάρια το βαρέλι για την καλύτερη ημέρα από τις 3 Απριλίου.

Το αμερικανικό αργό WTI σημείωσε άνοδο 4,2% αυτή την εβδομάδα, με ρυθμό να καταγράψει τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο από την 1η Σεπτεμβρίου.

Η σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς έχει εντείνει τις ανησυχίες ότι οι μάχες μπορεί να επηρεάσουν την περιφερειακή παραγωγή ενέργειας. Η Μέση Ανατολή αντιπροσωπεύει περισσότερο από το ένα τρίτο του παγκόσμιου θαλάσσιου εμπορίου.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας περιέγραψε την Πέμπτη τις συνθήκες της αγοράς ως «γεμάτες αβεβαιότητα», αλλά ανέφερε ότι ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς δεν είχε ακόμη άμεσο αντίκτυπο στη φυσική προσφορά.

Η ΙΕΑ προσπάθησε να κατευνάσει τις ανησυχίες της αγοράς λέγοντας ότι είναι έτοιμη να ενεργήσει για να διασφαλίσει ότι οι αγορές παραμένουν «επαρκώς εφοδιασμένες» σε περίπτωση απότομης έλλειψης εφοδιασμού.

Η απάντηση του οργανισμού ενέργειας περιλαμβάνει τα κράτη μέλη που απελευθερώνουν αποθέματα έκτακτης ανάγκης ή/και εφαρμόζουν μέτρα περιορισμού της ζήτησης. Το Ισραήλ δεν είναι σημαντικός παραγωγός πετρελαίου και καμία σημαντική πετρελαϊκή υποδομή δεν βρίσκεται κοντά στη Λωρίδα της Γάζας.

Κυρώσεις των ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ ενίσχυσαν την Πέμπτη τις κυρώσεις κατά των ρωσικών εξαγωγών αργού, περιορίζοντας δύο ναυτιλιακές εταιρείες που παραβίασαν το ανώτατο όριο της τιμής του πετρελαίου της G7, έναν μηχανισμό που έχει σχεδιαστεί για να διατηρεί αξιόπιστη παροχή ρωσικών ροών στην αγορά, περιορίζοντας παράλληλα τον πόλεμο του Κρεμλίνου.

«Η επιβολή των κυρώσεων μας είναι κεντρικής σημασίας για την προσπάθειά μας να περιορίσουμε τα κέρδη της Ρωσίας στο εμπόριο πετρελαίου της. Το ανώτατο όριο τιμής έχει σχεδιαστεί για να διατηρήσει τη ροή του ρωσικού πετρελαίου επιβάλλοντας παράλληλα νέο κόστος στη Ρωσία, όχι για να μειώσει την προσφορά πετρελαίου», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών στο CNBC.

«Πράγματι, οι τιμές του πετρελαίου μειώθηκαν τις ώρες μετά την ανακοίνωση. Φυσικά, οι τιμές του πετρελαίου είναι ευαίσθητες σε πολλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των συνεχιζόμενων συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή», προσθέτουν.

Η G7, η Αυστραλία και η ΕΕ εφάρμοσαν ανώτατο όριο τιμής 60 δολ. ανά βαρέλι για το ρωσικό πετρέλαιο στις 5 Δεκεμβρίου πέρυσι. Ήρθε παράλληλα με μια κίνηση της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου να επιβάλουν απαγόρευση στις θαλάσσιες εισαγωγές ρωσικού αργού πετρελαίου.

Μαζί με τα μέτρα θεωρήθηκε ότι εκείνη την εποχή αντικατοπτρίζουν μακράν το πιο σημαντικό βήμα για τον περιορισμό των εσόδων από τις εξαγωγές ορυκτών καυσίμων που χρηματοδοτούν τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης