Με 43 έργα αξίας 6,3 δισ. ευρώ αυξάνεται η δυναμική των ΣΔΙΤ

Με 43 έργα αξίας 6,3 δισ. ευρώ αυξάνεται η δυναμική των ΣΔΙΤ
Σήμερα υλοποιούνται 22 συμβάσεις ΣΔΙΤ αξίας 2,5 δισ. ευρώ

Με δεκαέξι διαγωνισμούς για κτηριακά έργα ΣΔΙΤ και επιπλέον δέκα για διαχείριση νερού, προχωρούν συνολικά 43 διαγωνιστικές διαδικασίες συμπράξεων δημόσιου – ιδιωτικού τομέα, συνολικής αξίας 6,3 δισ. ευρώ. Εννέα νέες συμβάσεις έχουν βάλει πλώρη για υπογραφή ως και το πρώτο τρίμηνο του 2024. Η χώρα μας έχει σε εξέλιξη ένα από τα μεγαλύτερα πρόγραμμα έργων ΣΔΙΤ στην Ευρώπη, σύμφωνα με τον διευθυντή της Μονάδας ΣΔΙΤ, κ. Νίκο Σέργη, έχοντας αποκτήσει σημαντική εμπειρία τα προηγούμενα χρόνια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, σήμερα υλοποιούνται 22 συμβάσεις ΣΔΙΤ αξίας 2,5 δισ. ευρώ, με αυτά που αφορούν στη διαχείριση απορριμμάτων να καταγράφουν αριθμητική υπεροχή, ενώ ακόμη τρία έχουν να κάνουν με τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς. Ήδη, τα ΣΔΙΤ της τηλεματικής και του ηλεκτρονικού εισιτηρίου έχουν βάλει σε νέα εποχή τις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας.  Η πιο πρόσφατη, όμως, προσθήκη ήταν η ΣΔΙΤ για τη λειτουργία και συντήρηση του μετρό Θεσσαλονίκης, αξίας 292 εκατ. ευρώ, που υπεγράφη την περασμένη εβδομάδα με την ιταλογαλλική κοινοπραξία ATM – Egis Rail.

Η παραγωγή του 2023

Με εννέα συνολικά συμβάσεις, που αντιστοιχούν σε πέντε έργα, να αναμένεται να υπογραφούν μέσα στους επόμενους 6 με 8 μήνες, εντός του 2023 έχουν υπογραφεί ήδη έξι έργα ΣΔΙΤ. Τα πρωτεία κατέχουν οι οδικές υποδομές, με την ολοκλήρωση μάλιστα και του πρώτου διαγωνισμού για οδικό ΣΔΙΤ που έγινε στη χώρα μας,  που δεν είναι άλλο από το τμήμα «Χερσόνησος – Νεάπολη» του ΒΟΑΚ, ύψους 276,8 εκατ. ευρώ, που θα υλοποιήσουν οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Intrakat – AKΤΩΡ Παραχωρήσεις.
Ακόμη, μπήκαν σε φάση υλοποίησης τα ΣΔΙΤ «Καλαμάτα – Ριζόμυλος – Πύλος – Μεθώνη», ύψους 239,2 εκατ. ευρώ από το σχήμα Intrakat – ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις και το Flyover των 373,2 εκατ. που θα κατασκευάσει η κοινοπραξία Άβαξ – Μυτιληναίος. Το μενού του 2023 συμπληρώνουν πέρα από το προαναφερθέν ΣΔΙΤ για το μετρό Θεσσαλονίκης, οι λιμενικές υποδομές της μαρίνας Ναυπλίου και τα 3 lots του πρώτου ΣΔΙΤ ευρυζωνικότητας, του Ultra-Fast Broadband.

Τα επόμενα βήματα

Το πρωτοπόρο ΣΔΙΤ ευρυζωνικότητας, συνολικού ύψους 860 εκατ. ευρώ, θα ολοκληρωθεί με τις υπογραφές για τα υπόλοιπα τέσσερα lots, που αφορούν στην εγκατάσταση οπτικών ινών σε 39 περιφερειακές ενότητες της χώρας από την ΤΕΡΝΑ Fiber. Οι συμβάσεις αναμένεται να υπογραφούν ως το τέλος του έτους, καθώς βρίσκονται ήδη στο Ελεγκτικό Συνέδριο προς έγκριση.

Ακόμη, στα τελικά στάδια βρίσκονται και οι συμβάσεις των φοιτητικών εστιών, με το πρώτο έργο του Πανεπιστημίου Κρήτης να βρίσκεται ήδη σε προχωρημένο στάδιο ώστε ο φάκελος να φύγει για το Ελεγκτικό Συνέδριο ως το τέλος του 2023. Εντός της εβδομάδας αναμένεται η απόφαση για την ανακήρυξη του αναδόχου για τις φοιτητικές εστίες του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Προς υπογραφή βαίνει και το ΣΔΙΤ για την κατασκευή του νέου βιοκλιματικού κτηρίου της Γενικής Γραμματείας Υποδομών στην Πειραιώς, ενώ ένα βήμα πριν την αποστολή των φακέλων στο Ελεγκτικό Συνέδριο βρίσκεται και η σύμβαση για τις 17 σχολικές υποδομές στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης