Ναυτιλία

ΗΠΑ: Κυρώσεις σε ιδιοκτήτες δεξαμενόπλοιων επειδή μετέφεραν ρωσικό πετρέλαιο πάνω από την τιμή- πλαφόν

ΗΠΑ: Κυρώσεις σε ιδιοκτήτες δεξαμενόπλοιων επειδή μετέφεραν ρωσικό πετρέλαιο πάνω από την τιμή- πλαφόν

 Και τα δύο δεξαμενόπλοια, χρησιμοποιούσαν παρόχους υπηρεσιών με έδρα τις ΗΠΑ κατά τη μεταφορά του ρωσικής προέλευσης πετρελαίου, ανακοίνωσε το Υπουργείο Οικονομικών

 

Οι ΗΠΑ επέβαλαν την Πέμπτη τις πρώτες κυρώσεις σε ιδιοκτήτες δεξαμενόπλοιων που μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο πάνω από το ανώτατο όριο τιμής της G7 των 60 δολαρίων το βαρέλι, ένα με έδρα την Τουρκία και ένα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, σε μια προσπάθεια να κλείσουν τα κενά στον μηχανισμό που έχει σχεδιαστεί για την τιμωρία της Μόσχας για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Οι ΗΠΑ, άλλες χώρες της G7 και η Αυστραλία επέβαλαν το ανώτατο όριο πέρυσι, επιδιώκοντας να μειώσουν τα έσοδα της Ρωσίας από τις θαλάσσιες εξαγωγές πετρελαίου ως μέρος των κυρώσεων για την εισβολή της στην Ουκρανία.

Το ανώτατο όριο απαγορεύει στις δυτικές εταιρείες να παρέχουν θαλάσσιες υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένης της ασφάλισης, της χρηματοδότησης και της ναυτιλίας, για ρωσικές θαλάσσιες εξαγωγές πετρελαίου που πωλούνται πάνω από 60 δολάρια το βαρέλι, ενώ επιδιώκουν να διατηρήσουν τη ροή πετρελαίου στις αγορές. Επιβλήθηκαν επίσης ανώτατα όρια στις εξαγωγές ρωσικών καυσίμων.

Η κυβέρνηση επέβαλε κυρώσεις στην Ice Pearl Navigation SA με έδρα την Τουρκία, ιδιοκτήτρια της Yasa Golden Bosphorus, η οποία σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών μετέφερε ρωσικό αργό ESPO με τιμή άνω των 80 δολαρίων το βαρέλι μετά την έναρξη ισχύος του ανώτατου ορίου τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους.
Οι ΗΠΑ επέβαλαν επίσης κυρώσεις στην Lumber Marine SA με έδρα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ιδιοκτήτη της SCF Primorye, η οποία σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών μεταφέρει ρωσικό αργό πετρέλαιο Novy Port πάνω από 75 δολάρια το βαρέλι.

Και τα δύο δεξαμενόπλοια, χρησιμοποιούσαν παρόχους υπηρεσιών με έδρα τις ΗΠΑ κατά τη μεταφορά του ρωσικής προέλευσης πετρελαίου, ανακοίνωσε το Υπουργείο Οικονομικών.

"Λόγω των ενεργειών που ανακοινώνουμε σήμερα και των περαιτέρω ενεργειών που θα λάβουμε τις επόμενες εβδομάδες και μήνες, αυτό το κόστος θα συνεχίσει να αυξάνεται και η ικανότητα της Ρωσίας να διατηρήσει τον βάρβαρο πόλεμο της θα εξακολουθήσει να αποδυναμώνεται", δήλωσε ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών.

Η τουρκική Yasa Holding, χειριστής του "Χρυσού Βοσπόρου", δήλωσε ότι το πλοίο είναι επί του παρόντος υπό χρονοναύλωση για 3-5 μήνες με την Exxon Mobil.
Η Yasa πρόσθεσε ότι η εταιρεία είχε τα απαραίτητα έγγραφα από μεγάλες ασφαλιστικές εταιρείες του Λονδίνου για να μεταφέρει φορτία ρωσικής προέλευσης και ότι είναι πολιτική της εταιρείας για περισσότερο από ένα χρόνο να μην μεταφέρει ρωσικό αργό.

Άνοδος τιμών

Οι παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου έχουν αυξηθεί σε περίπου 85 δολάρια το βαρέλι τους τελευταίους μήνες λόγω των περικοπών της παραγωγής και της περιορισμένης παγκόσμιας πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας. Αυτό συνέβαλε στον περιορισμό της αποτελεσματικότητας του ανώτατου ορίου, αλλά οι ενέργειες για την ενίσχυση της επιβολής θα το καταστήσουν πιο αποτελεσματικό, σύμφωνα με άτομα που ενημέρωσαν το Υπουργείο Οικονομικών.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) δήλωσε την Πέμπτη ότι οι προκαταρκτικές εκτιμήσεις έδειξαν ότι οι ρωσικές εξαγωγές αργού πετρελαίου τον περασμένο μήνα ανήλθαν σε 4,9 εκατομμύρια bpd, περίπου 100.000 βαρέλια ημερησίως από τον μέσο όρο Μαΐου-Ιουνίου. Ωστόσο, ανέφερε επίσης ότι οι συνολικές εξαγωγές αργού πετρελαίου και προϊόντων της Ρωσίας τον Σεπτέμβριο αυξήθηκαν κατά 460.000 bpd στα 7,6 εκατομμύρια bpd, με το αργό να αντιπροσωπεύει τις 250.000 bpd της αύξησης.

Το ανώτατο όριο ανάγκασε τη Ρωσία και τους traders που θέλουν να συμμετάσχουν στο ρωσικό εμπόριο πετρελαίου να επενδύσουν σε αυτό που η βιομηχανία αναφέρει ως ένα στόλο φάντασμα παλαιών δεξαμενόπλοιων ευάλωτων σε διαρροές και πετρελαιοκηλίδες. Αυτά τα πλοία πραγματοποιούν μεγάλα ταξίδια για να παραδώσουν αργό σε διυλιστήρια στην Κίνα και την Ινδία, τα οποία έχουν γίνει οι μεγαλύτεροι αγοραστές ρωσικού αργού. Καμία χώρα δεν έχει επιβάλει κυρώσεις στο εμπόριο με τη Ρωσία.

Ο Andriy Yermak, επικεφαλής του προεδρικού γραφείου της Ουκρανίας, δήλωσε στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram ότι οι νέες κυρώσεις ήταν αποτέλεσμα μιας διεθνούς ομάδας εργασίας που βοήθησε στη δημιουργία και ότι οι παραβιάσεις του ρωσικού ανώτατου ορίου τιμής πετρελαίου θα τιμωρηθούν.

Ο αξιωματούχος του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ είπε ότι το ανώτατο όριο αναγκάζει τη Ρωσία να πληρώνει περίπου 36 δολάρια το βαρέλι για αυτές τις μη δυτικές θαλάσσιες υπηρεσίες, έξοδα που πηγαίνουν σε «δεξαμενόπλοια όχι τανκς», μειώνοντας τα έσοδά της για χρήση στον πόλεμο της Ουκρανίας.

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Janet Yellen δήλωσε την Τετάρτη ότι το ανώτατο όριο τιμών μείωσε δραστικά τα ρωσικά έσοδα τους τελευταίους 10 μήνες και ότι είναι κρίσιμο να συνεχιστεί η επιβολή σοβαρού και αυξανόμενου κόστους στη Ρωσία για τον πόλεμό της στην Ουκρανία.

Λίγο πριν ανακοινωθούν οι κυρώσεις των ΗΠΑ, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Bruno Le Maire είπε σε δημοσιογράφους στις ετήσιες συνεδριάσεις του ΔΝΤ-Παγκόσμιας Τράπεζας στο Μαρακές του Μαρόκου, ότι το ανώτατο όριο ήταν αποτελεσματικό στη μείωση των εσόδων της Ρωσίας, αλλά ότι υπάρχουν κενά. «Πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτό το ερώτημα, να το διορθώσουμε και να έχουμε μια αποτελεσματική επιβολή του ανώτατου ορίου πετρελαίου».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης