Επικαιρότητα

Δείτε τι ειπώθηκε στο debate Μπακογιάννη - Δούκα

Δείτε τι ειπώθηκε στο debate Μπακογιάννη - Δούκα
H πλήρης καταγραφή ενός γόνιμου debate
Χρυσή ευκαιρία το αποψινό ντιμπέιτ να πείσουμε και οι δύο να έρθουν περισσότεροι Αθηναίοι να ψηφίσουν τόνισε ο Κώστας Μπακογιάννης κατά την έναρξη της τηλεμαχίας στην ΕΡΤ με τον Χάρη Δούκα.

Ο Κώστας Μπακογιάννης εμφανίστηκε αισιόδοξος για το θέμα της καθαριότητας της πρωτεύουσας λέγοντας μεταξύ άλλων ότι έχουμε ανανεώσει όλο μας τον στόλο ενώ προσέθεσε ότι έχουμε δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην ανακύκλωση. Όπως είπε υπάρχουν απορριμματοφόρα μόνο για τους μπλε κάδους ενώ έχουμε και καφέ κάδο.

Όπως είπε μεταξύ άλλων «Είμαι βέβαιος ότι αν ρωτήσετε τους πολίτες για την καθαριότητα θα σας πούνε ότι πως έχει γίνει πολύ μεγάλη πρόοδος και πως η Αθήνα είναι καθαρότερη από ότι ήταν ποτέ. Είναι καθαρή; Όχι, αλλά έχουμε προχωρήσει και έχουμε προχωρήσει μπροστά. Τι έχει αλλάξει; Πρώτα απ’ όλα έχει αλλάξει φιλοσοφία πια. Δεν είναι απλώς ο κάδος που αδειάζουμε. είναι και ότι η Αθήνα θέλει νερό, θέλει σαπούνι, θέλει απολύμανση μέσα στην πανδημία. Το δεύτερο είναι ότι έχουμε ανανεώσει και εκσυγχρονίσει όλο μας το στόλο. Νέα απορριμματοφόρα, νέα πιεστικά πλυστικά, ακόμα και τα νέα αυτοκινούμενα του καθαρισμού. Το τρίτο είναι ότι έχουμε δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην ανακύκλωση. Ξεκινήσαμε από ένα τραγικό της ντροπής σκορ λίγο λιγότερο από 2%.

Είμαστε ήδη στο 10, παρά να πω εδώ τα δύο χρόνια που χάσαμε της πανδημίας και θα συνεχίσουμε με αυτό το ρυθμό για το 20% του χρόνου και για το 40% το 2028. Τι έχει αλλάξει; Έχει αλλάξει. πρώτα απ’ όλα μπλε κάδος που πλέον υπάρχει. Υπάρχουν απορριμματοφόρα μόνο για τον μπλε κάδο. Όποιος ξέρει την Αθήνα ξέρει ότι αυτό για πάρα πολλά χρόνια ήταν το ζητούμενο. Έχει αλλάξει ότι έχουμε και τον καφέ κάδο ο οποίος έχει ξεκινήσει από τα σούπερ μάρκετ, από τα ξενοδοχεία και τώρα πάει στους χώρους εστίασης και στα σπίτια. Μοιράζουμε και κομποστοποιητές στα σχολεία όπου να’ ναι.

Ένα πράγμα ακόμα. Γιατί έχω αισιοδοξία; Έχω αισιοδοξία γιατί έχουμε 350 σημεία υπόγειους σταθμούς, δηλαδή υπόγειους κάδους σε όλη την πόλη. Ήδη τα πρώτα 40 έχουν μπει στην Καραΐσκάκη, στη Δεξαμενή, στο Τρίγωνο και αλλού. Και βεβαίως αυτό τι σημαίνει ακόμα ένα πράγμα Ότι μειώνονται τα δρομολόγια των απορριμματοφόρων[…]».


Από την πλευρά του ο κ. Δούκας τόνισε ότι χαίρομαι που έβαλα στη συζήτηση το πράσινο και τις παιδικές χαρές και ότι η συζήτηση πια είναι για την πρόσβαση στην ψυχαγωγία.

Σε σχέση με το πού θα βρεθεί χώρος για όλα όσα έχει εξαγγείλει ο κ. Δούκας τόνισε ότι υπάρχει απόφαση για 24 οικόπεδα. «Επιλογή το θέμα του πρασίνου και για αυτό θα χρησιμοποιήσω κάθε σπιθαμή» υπογράμμισε.

«Όμως χαίρομαι καταρχάς πάρα πολύ που έβαλα στη συζήτηση αυτή το πράσινο και νομίζω ότι πια και σε άλλους δήμους συζητάνε για το πράσινο και τα δέντρα. Χαίρομαι που έβαλα τις παιδικές χαρές και η συζήτηση πλέον είναι για την πρόσβαση στην ψυχαγωγία, όταν στον Δήμο Αθήνας χρειάζεται να πάμε σε άλλους δήμους για να μπορέσουν τα παιδιά να έχουν πρόσβαση ψυχαγωγία. Και χαίρομαι συνολικά γιατί αυτή η προσέγγιση του δημόσιου χώρου είναι μια προσέγγιση κεντρική[…] Στα δέντρα εγώ είπα 5.000 δέντρα το χρόνο, 25.000 την πενταετία. Ο κ. Μπακογιάννης είχε πει 75.000 και έβαλε 4.000. Δεν θυμάμαι να είχε ερωτηθεί όταν είχε πει 75.000 πού θα μπουν. Επίσης τώρα λέει 16.000 θα είναι μικρή διαφορά.

Στο πού ακριβώς θα μπούνε θέλω να πω ότι υπάρχει απόφαση του 2018 για 24 οικόπεδα τα οποία είναι έτοιμα για να μπορέσουν να μπουν εκεί διάφορα πάρκα με ζωντανό χώμα και πράσινο και από αυτά έχουν αξιοποιηθεί μόλις τα 7. Είναι βεβαίως και πολλές άλλες περιοχές, όπως είναι ο Ελαιώνας, όπως είναι το Γουδί. Όπως σωστά είπε ο δήμαρχος, ο Λυκαβηττός που φτιάχνει το πάρκο, αλλά έχουν 300 δέντρα, δεν υπάρχουν εκεί και δεν έχουν αντικατασταθεί. Υπάρχουν και άλλοι λόφοι, όπως ο λόφος του Στρέφη.

Συνεπώς για το θέμα του πρασίνου είναι επιλογή και επιλογή μου είναι θα χρησιμοποιήσω κάθε σπιθαμή γης για οξυγόνο, γιατί είναι απαραίτητο για τη ζωή των Αθηναίων. Είναι ζωή, δεν είναι εργολαβία, δεν είναι ζαρντινιέρα και πλακάκι. Δεν είμαι υπέρ πλατείες να αλλάζουν και να πλακώνεται ο κόσμος για να μπορέσουν να κρατήσουν ένα δέντρο για να μην γίνει από κάποιον εργολάβο πλακάκι και ζαρντινιέρα. Και το δεύτερο που λέτε για τα πάρκα είναι πολύ σημαντικό και λέμε ότι πρέπει να πάνε περιμετρικά και υπόγεια και όχι στο κέντρο της πόλης γιατί είναι μαγνήτης αυτοκινήτων, Γιατί πρέπει στο κέντρο της πόλης σιγά σιγά, όπως άλλες πρωτεύουσες να διώξουμε τα αμάξια».

Δείτε περισσότερα εδώ:

https://www.ertnews.gr/eidiseis/ellada/politiki/debate-ert-osa-eipan-oi-ypopsifioi-dimarxoi-athinaion/

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης