Ενέργεια

Πυρηνική: Έτοιμη η Ρωσία για συνεργασία με τη Σ. Αραβία - Reuters

Πυρηνική: Έτοιμη η Ρωσία για συνεργασία με τη Σ. Αραβία - Reuters
Συζήτησαν για τις τιμές πετρελαίου εν μέσω του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς

Σε ετοιμότητα είναι η Ρωσία για να συνεργαστεί με τους Σαουδάραβες στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας, όπως αποκάλυψε ο κορυφαίος πετρελαϊκός αξιωματούχος του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Ενέργειας της ασιατικής χώρας (πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν) η οποία πραγματοποιήθηκε στη Μόσχα την Τετάρτη 11/10/2023 ενόψει της διάσκεψης «Ρωσική ενεργειακή εβδομάδα» στην οποία θα μιλήσει ο Πούτιν.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, οι δύο κορυφαίοι εξαγωγείς πετρελαίου στον κόσμο, συζήτησαν ακόμη για τις τιμές και τη γενικότερη κατάσταση στην αγορά του πετρελαίου εν μέσω της κλιμακούμενης σύγκρουσης μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, καθώς και τη συνεργασία στο πλαίσιο της ομάδας παραγωγών πετρελαίου του ΟΠΕΚ+.

Σημειώνεται ότι οι τιμές του αργού πετρελαίου εκτοξεύτηκαν στον απόηχο της μαζικής εισβολής στο Ισραήλ από τη Γάζα που ξεκίνησε η παλαιστινιακή ισλαμιστική ομάδα στις 7 Οκτωβρίου.

«Φυσικά η συνεργασία εντός του ΟΠΕΚ+ ήταν ένα από τα πιο σημαντικά θέματα που συζητήσαμε σήμερα. Είμαστε σε συνεχή επαφή και χρησιμοποιήσαμε αυτή την ευκαιρία στη συνάντησή μας για να συζητήσουμε την κατάσταση της αγοράς», είπε ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Δεν ήταν όμως σαφές αν κατέληξαν σε συμπεράσματα. Ο Νόβακ είπε νωρίτερα ότι η τιμή του πετρελαίου θα συζητηθεί.

Η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία συντόνισαν τις περικοπές της προσφοράς τα τελευταία χρόνια για να στηρίξουν τις τιμές του «μαύρου χρυσού».

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι είναι δύσκολο να υπερεκτιμηθεί ο συντονισμός της Ρωσίας με τη Σαουδική Αραβία και άλλους εταίρους στις παγκόσμιες αγορές πετρελαίου εν μέσω της κλιμάκωσης της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή.

Είπε στους δημοσιογράφους ότι η επίσκεψη του πρίγκιπα Αμπντουλαζίζ στη Μόσχα έδωσε την ευκαιρία να εξεταστούν οι τρέχουσες υποθέσεις.

«Φυσικά, οι παγκόσμιες αγορές πετρελαίου είναι πολύ ευαίσθητες στα γεγονότα που εκτυλίσσονται αυτή τη στιγμή γύρω από την παλαιστινιο-ισραηλινή σύγκρουση.

Σε αυτήν την περίπτωση, ο συντονισμός μας με τους Σαουδάραβες και τους άλλους εταίρους μας είναι δύσκολο να υπερεκτιμηθεί», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία πραγματοποίησαν επίσης συνάντηση της διακυβερνητικής τους επιτροπής.

Ο Νόβακ είπε στην αρχή της συνάντησης ότι η Ρωσία ήταν έτοιμη να ενισχύσει τις προμήθειες πετρελαϊκών προϊόντων στη Σαουδική Αραβία. Τα κράτη του Κόλπου, που έχουν τα δικά τους μεγάλα διυλιστήρια, συνήθως επανεξάγουν ρωσικά καύσιμα.

Είπε επίσης ότι η Ρωσία είναι έτοιμη για συνεργασία με τη Σαουδική Αραβία στην πυρηνική ενέργεια, τη γεωλογική εξερεύνηση και τον εφοδιασμό τροφίμων.

 

Σαουδική Αραβία και η Ρωσία θα συνεχίσουν τις περικοπές της προσφοράς πετρελαίου

Ο Πούτιν έχει προγραμματιστεί να μιλήσει στο φόρουμ αργότερα την Τετάρτη. Στο φόρουμ αναμένεται να παρευρεθούν επίσης ο πρωθυπουργός του Ιράκ Μοχάμεντ Σιά Αλ-Σουντάνι, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη διήμερη επίσκεψη στη Μόσχα, καθώς και ορισμένοι εκπρόσωποι του ΟΠΕΚ.

Η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία συμφώνησαν να συνεχίσουν τις εθελοντικές περικοπές της προσφοράς πετρελαίου συνολικά 1,3 εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου την ημέρα, ή περισσότερο από το 1% της παγκόσμιας ζήτησης, μέχρι το τέλος του έτους.

Η Σαουδική Αραβία δήλωσε την Τρίτη 10/10/2023 ότι εργάζεται με περιφερειακούς και διεθνείς εταίρους για να αποτρέψει την κλιμάκωση της κατάστασης στη Γάζα και τις γειτονικές περιοχές και επιβεβαίωσε ότι υποστηρίζει τις προσπάθειες για σταθεροποίηση των αγορών πετρελαίου.

Το Ισραήλ παράγει πολύ λίγο αργό πετρέλαιο, αλλά οι αγορές ανησυχούν ότι η σύγκρουση θα μπορούσε να κλιμακωθεί και να διαταράξει τον εφοδιασμό στη Μέση Ανατολή, επιδεινώνοντας το αναμενόμενο έλλειμμα για το υπόλοιπο του έτους.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης