Παπαλεξόπουλος: Μοντέλο IRA και διασυνδέσεων στην ενέργεια - Πρωθυπουργός: Είμαστε νικητές στην πράσινη μετάβαση

Παπαλεξόπουλος: Μοντέλο IRA και διασυνδέσεων στην ενέργεια - Πρωθυπουργός: Είμαστε νικητές στην πράσινη μετάβαση
Παπαλεξόπουλος: Είναι επικίνδυνη η πεποίθηση ότι το ενεργειακό λύνεται με περισσότερα φωτοβολταικά και ανεμογεννήτριες
Σχετικά Άρθρα

Το υψηλό ενεργειακό κόστος για τη βιομηχανία λόγω της πράσινης μετάβασης βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο του ΣΕΒ Δημήτρη Παπαλεξόπουλο κατά τη διάρκεια της ανοιχτής συνεδρίασης της γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου.
Ο διάλογος πήρε τη μορφή αντιπαράθεσης όταν ο πρόεδρος του ΣΕΒ ζήτησε επίμονα τη στήριξη της ελληνικής βιομηχανίας για τα επόμενα δύσκολα χρόνια όπως ήδη κάνουν η Γερμανία και άλλες χώρες της Ευρώπης, με τον πρωθυπουργό να απαντά ότι το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό, ότι η κυβέρνηση θέλει να στηρίξει την ελληνική παραγωγή αλλά και ότι «οι δημοσιονομικοί περιορισμοί είναι γνωστοί και σε μεγάλο βαθμό αδιαπραγμάτευτοι».

Ο κ. Παπαλεξόπουλος μίλησε για μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική παραγωγή σε ότι αφορά την ενέργεια, οι οποίες επιδεινώνονται λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων και πρότεινε την υιοθέτηση τεσσάρων προτεραιοτήτων:
-Την ουσιαστική επιτάχυνση των επενδύσεων στις απαραίτητες ενεργειακές υποδομές. Όπως είπε χαρακτηριστικά, είναι επικίνδυνη η πεποίθηση ότι το ενεργειακό λύνεται με περισσότερα φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες. 
-Την πιο γενναιόδωρη στήριξη των επενδύσεων που χρειάζονται για την πράσινη μετάβαση όπως κάνουν ήδη πολλές ευρωπαϊκές χώρες και σε υπερθετικό βαθμό οι ΗΠΑ μέσω του IRA. 
-Την διασφάλιση μιας καλά λειτουργούσας και διασυνδεδεμένης αγοράς ενέργειας.
-Την εξασφάλιση ανταγωνιστικού κόστους ενέργειας κατά τη διάρκεια των κρίσιμων ετών της μετάβασης.


Πρωθυπουργός: Πρωταθλητές της πράσινης μετάβασης

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα θα είναι από τους νικητές της πράσινης μετάβασης και ότι είναι ήδη από τους παγκόσμιους πρωταθλητές στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ.  Όπως ανέφερε τα φωτοβολταικά και τα αιολικά σε συνδυασμό με υδροηλεκτρικά, που στην παρούσα συγκυρία αποκτούν μεγαλύτερη χρησιμότητα διότι εξασφαλίζουν τη σταθερότητα του συστήματος, οδήγησαν στην παραγωγή του 57% της ηλεκτρικής ενέργειας το πρώτο οκτάμηνο του έτους από ΑΠΕ.
«Προφανώς χρειαζόμαστε περισσότερα φωτοβολταικά και αιολικά αλλά και αποθήκευση είπε ο πρωθυπουργός αλλά τα δίκτυα και οι διασυνδέσεις έχουν πολύ μεγαλύτερη σημασία από την εγκατάσταση δυναμικού παραγωγής από ΑΠΕ».

Σημείωσε ότι η Ελλάδα προσπαθεί να διεκδικεί πόρους για να στηρίζει τη βιομηχανία στην πράσινη μετάβαση και κατέληξε: «Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα δομικό πρόβλημα ως Ευρώπη. Δεν έχουμε τη δυνατότητα και τη διάθεση να κάνουμε κάτι πολύ μεγαλύτερο από ό,τι κάνουμε ήδη για να αντιπαρατεθούμε με τις ΗΠΑ ως προς το IRA δεν έχουμε προφανώς τη διάθεση να κινηθούμε με μαζικές επιδοτήσεις κλάδων όπως η Κίνα, κάτι άλλωστε που δεν επιτρέπουν οι κανόνες της εσωτερικής αγοράς. Υπάρχει κίνδυνος η υπερβολική χαλάρωση των κανόνων της εσωτερικής αγοράς να οι χώρες που έχουν μεγάλο δημοσιονομικό χώρο και ειδικά η Γερμανία να επιδοτεί τις δικές της επιχειρήσεις σε βάρος άλλων ευρωπαϊκών επιχειρήσεων. Οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν δείξει μεγάλη προσαρμοστικότητα, αλλά αυτό δεν φθάνει και τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουμε εξασφαλίσει από την Ευρώπη κινούνται ακριβώς προς αυτή την κατεύθυνση».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης