Η Orsted ανέκαμψε 7% ανατρέποντας την κριτική για τις ΑΠΕ - Ευκαιρίες στις κεφαλαιοποιήσεις;

Η Orsted ανέκαμψε 7% ανατρέποντας την κριτική για τις ΑΠΕ - Ευκαιρίες στις κεφαλαιοποιήσεις;
Τα υψηλότερα επιτόκια έχουν επηρεάσει τον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, προεξοφλήθηκε;

Παρά την σκληρή κριτική που δέχονται οι μετοχές της ΑΠΕ επωφελούνται του κλίματος των αγορών σήμερα 10/10  με αποτέλεσμα η σηματωρός Orsted να ανεβάινει 7,7% ανατρέποντας την κυριαρχούσα επενδυτική άποψη των τελευταίων εβδομάδων. Ποιά ήταν αυτη;

Οι μετοχές των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) σημειώνουν μεγάλη επιβράδυνση μεταξύ άλλων μετοχών στον τομέα κοινής ωφέλειας, οι οποίες υποχώρησαν περισσότερο από 10% το περασμένο τρίμηνο.

Οι επενδυτές μπορεί να στοιχηματίζουν ότι το «πράσινο» θα διαρκέσει περισσότερο και θα απαιτήσει πιο πολλά κεφάλαια σε ένα περιβάλλον με υψηλότερο επιτόκιο.

«Καθώς οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας αγωνίζονται να μετατρέψουν σε περισσότερη πράσινη ενέργεια, τα λειτουργικά τους περιθώρια συμπιέζονται έως ότου μπορέσουν να αυξήσουν τα ποσοστά κοινής ωφέλειάς τους», δήλωσε στο Yahoo Finance ο Louis Navellier, ιδρυτής της Navellier (εταιρεία διαχείρισης χρημάτων).

Τα υψηλότερα επιτόκια επηρεάζουν τον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, επειδή τα έργα καθαρής ενέργειας είναι έντασης κεφαλαίου.

Για να χειροτερέψουν τα πράγματα, η πτώση των αποτιμήσεων δυσκολεύει τις εταιρείες να εισέλθουν στις δημόσιες αγορές για να χρηματοδοτήσουν τα έργα τους.

Επίσης, τα ομόλογα που προσφέρουν υψηλότερες αποδόσεις ανταγωνίζονται τις μερισματικές αποδόσεις σε μετοχές κοινής ωφελείας.


Πτώση δεικτών, εντατικοποίηση πωλήσεων ΑΠΕ

Το Global Clean Energy ETF (ICLN) έχει μειωθεί περίπου 30% από έτος μέχρι σήμερα. Οι δείκτες αναφοράς ηλιακής και αιολικής ενέργειας Invesco Solar ETF (TAN) και First Trust Global Wind Energy ETF (FAN) μειώθηκαν κατά 35% και 32% αντίστοιχα την ίδια περίοδο.

Οι πωλήσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας εντατικοποιήθηκαν αφού η NextEra Energy Partners (NEP), θυγατρική της NextEra Energy (NEE) που επικεντρώνεται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, μείωσε το στόχο ανάπτυξης κατά το ήμισυ στο 6% τουλάχιστον έως το 2026.

«Η αυστηρότερη νομισματική πολιτική και τα υψηλότερα επιτόκια επηρεάζουν προφανώς τη χρηματοδότηση που απαιτείται,» ανέφερε η ανακοίνωση της εταιρείας στις 27 Σεπτεμβρίου.

Η NextEra Energy Partners σημείωσε πτώση 69,27% από έτος μέχρι σήμερα, με ρυθμό για τη χειρότερη χρονιά που έχει καταγραφεί, ενώ η μητρική της εταιρεία NextEra Energy έφτασε σε χαμηλό 52 εβδομάδων την Παρασκευή, σημειώνοντας πτώση 42% από έτος μέχρι σήμερα.


Κοστίζει το «πράσινο»

Μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες ηλιακής ενέργειας αρχικά έκαναν ράλι… μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου 2022 και τις τιμές του πετρελαίου εκτοξεύτηκαν.

Η εισβολή επιτάχυνε τις επενδύσεις για μια ώθηση προς τις «πράσινες» τεχνολογίες τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ, καθώς το αργό και το φυσικό αέριο έγιναν πιο ακριβά και οι κυβερνήσεις είδαν την ανάγκη να βασίζονται σε άλλες πηγές ενέργειας.

Ο νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού (IRA) του 2022 θεωρήθηκε επίσης ως ευεργέτημα για τις εταιρείες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καθιστώντας τις μετοχές καθαρής ενέργειας σαφείς νικήτριες της νομοθεσίας που ψηφίστηκε τον Αύγουστο του 2022.

Ο IRA εστιάζει σε εκπτώσεις φόρου για εταιρείες που κατασκευάζουν αντικείμενα όπως ηλιακούς συλλέκτες και εξαρτήματα ανεμογεννητριών στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το μέτρο προσφέρει επίσης πιστώσεις έως και 7.500 $ για ηλεκτρικά οχήματα που συναρμολογούνται στο εσωτερικό.

Ωστόσο, ορισμένες από τις πρόσφατες «πράσινες» πρωτοβουλίες της ομοσπονδιακής και τοπικής κυβέρνησης αντιμετωπίζουν προκλήσεις ή περιορίζονται.

Νωρίτερα φέτος, οι αλλαγές πολιτικής τέθηκαν σε ισχύ στην Καλιφόρνια, τη μεγαλύτερη ηλιακή αγορά των ΗΠΑ. Τα νέα μέτρα μείωσαν τα χρήματα που πιστώθηκαν στους ιδιοκτήτες ηλιακών πάνελ ταράτσας για την αποστολή της υπερβολικής ενέργειας που παράγουν στο δίκτυο.

Οι αναλυτές σημειώνουν ότι η λεγόμενη μεταρρύθμιση του net metering της Καλιφόρνια έφερε αντίθετους ανέμους για εταιρείες όπως η Enphase Energy (ENPH).

Τον Απρίλιο, η μετοχή του κατασκευαστή ηλιακών μετατροπέων υποχώρησε 25% σε μία ημέρα μετά την απογοητευτική καθοδήγηση για τα έσοδα του δεύτερου τριμήνου εν μέσω ανησυχιών για επιβράδυνση της ζήτησης.

Τον Ιούλιο, η μετοχή σημείωσε νέο χτύπημα 11% μέσα σε μία ημέρα, αφού η καθοδήγηση της Enphase Energy για το τρίτο τρίμηνο ήταν πιο αδύναμη από το αναμενόμενο.

«Οι πωλήσεις μικρομετατροπέων μας στις ΗΠΑ κορυφώθηκαν το τέταρτο τρίμηνο του 2022. Οι πωλήσεις κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023 (τόσο το πρώτο όσο και το δεύτερο τρίμηνο), ήταν περίπου 20% χαμηλότερες από το τέταρτο τρίμηνο λόγω του περιβάλλοντος υψηλών επιτοκίων στις ΗΠΑ», δήλωσε ο Badri Kothandaraman (Διευθύνων Σύμβουλος της Enphase), κατά τη διάρκεια της κλήσης για τα κέρδη της εταιρείας. «».

 

Αναλυτές: Η πτώση τις έχει καταστήσει ελκυστικές

Η καθυστέρηση των υπεράκτιων αιολικών πάρκων στα βορειοανατολικά θεωρείται ως ένα ακόμη πισωγύρισμα για τη βιομηχανία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Έξι Δημοκρατικοί κυβερνήτες έστειλαν πρόσφατα επιστολή στην κυβέρνηση Μπάιντεν ζητώντας περισσότερη ομοσπονδιακή βοήθεια με τα σχεδιαζόμενα έργα αφού οι κατασκευαστές αιολικής ζήτησαν να επαναδιαπραγματευτούν συμβόλαια εν μέσω αυξανόμενου κόστους, συρρίκνωσης ζητημάτων εφοδιαστικής αλυσίδας και αυστηρότερων πιστώσεων.

«Αν απουσία παρέμβασης, αυτά τα βραχυπρόθεσμα έργα κινδυνεύουν όλο και περισσότερο να αποτύχουν.

Χωρίς ομοσπονδιακή δράση, η υπεράκτια ανάπτυξη αιολικής ενέργειας στις ΗΠΑ κινδυνεύει σοβαρά να σταματήσει επειδή οι συντελεστές των πολιτειών μπορεί να μην είναι σε θέση να απορροφήσουν μόνοι τους αυτά τα σημαντικά νέα κόστη», έγραψαν οι κυβερνήτες.

Οι κυβερνήτες ζητούν από την κυβέρνηση Μπάιντεν να διασφαλίσει ότι τα υπεράκτια αιολικά έργα είναι πλήρως επιλέξιμα για ομοσπονδιακές πιστώσεις φόρου καθαρής ενέργειας βάσει του νόμου για τη μείωση του πληθωρισμού. Ζητούν επίσης από την κυβέρνηση να επισπεύσει την αδειοδότηση καθαρής ενέργειας.

Τα αποθέματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μπορεί να έχουν γίνει τόσο φθηνά, λένε οι αναλυτές της BofA, ίσως ήρθε η ώρα να αγοράσουμε.

«Συνεχίζουμε να βλέπουμε σημαντική αύξηση της κλίμακας χρησιμότητας στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας τα επόμενα χρόνια και δεν συμφωνούμε με την παράπλευρη ζημιά που είδαμε στον χώρο την τελευταία εβδομάδα· βλέπουμε ιδιαίτερα ελκυστικές ευκαιρίες αγοράς», έγραψαν οι αναλυτές.

Η σημερινή ανάκαμψη της Orsted το επειβεβαιώνει.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης