Τελευταία Νέα
Περιβάλλον

COP28 για το κλίμα: Παρόντες στη σύνοδο κορυφής ΟΠΕΚ και βιομήχανοι (Reuters)

COP28 για το κλίμα: Παρόντες στη σύνοδο κορυφής ΟΠΕΚ και βιομήχανοι (Reuters)

Επιβεβαίωσε την παρουσία τους ο Γενικός Γραμματέας του ΟΠΕΚ

Οι κορυφαίοι παραγωγοί πετρελαίου στον κόσμο και εκπρόσωποι της ενεργειακής βιομηχανίας θα παραστούν στη σύνοδο κορυφής για το κλίμα COP28 στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), δήλωσε την Τρίτη 10/10/2023 ο επικεφαλής του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ).

Ο Χάιθαμ Αλ Γκάις (Γενικός Γραμματέας του ΟΠΕΚ), είπε ότι όποιος ασχολείται με την ενέργεια και ενδιαφέρεται για το κλίμα, θα πρέπει να λάβει μέρος στις συνομιλίες οι οποίες είναι προγραμματισμένες να πραγματοποιηθούν στο Ντουμπάι από τις 30 Νοεμβρίου.

«Ελπίζω ότι όλες οι φωνές θα είναι στο τραπέζι στο COP28. Η βιομηχανία πετρελαίου θα είναι στο COP και θα είμαστε εκεί», είπε ο Γκάις στο Φόρουμ για τις Ενεργειακές Αγορές στο εμιράτο Φουτζάιρα των ΗΑΕ, προσθέτοντας ότι θα παρευρεθεί και ο ίδιος.

Διαφωνία για τις επενδύσεις στα ορυκτά καύσιμα

Εν όψει της COP28, οι χώρες είναι διχασμένες μεταξύ εκείνων που απαιτούν μια συμφωνία για τη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων που θερμαίνουν τον πλανήτη και τα έθνη που λένε ότι ο άνθρακας, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο έχουν συνεχή ρόλο σε συνδυασμό με την τεχνολογία για τη δέσμευση των εκπομπών τους.

Ο Γκάις είπε ότι οι εκκλήσεις για άμεση διακοπή των επενδύσεων σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο ήταν άστοχες και θα οδηγούσαν τελικά σε «ενεργειακό χάος».

Τα σχόλιά του έρχονται μια ημέρα αφότου ο ΟΠΕΚ αύξησε τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα σε ετήσια προοπτική, λέγοντας ότι απαιτούνται επενδύσεις 14 τρισεκατομμυρίων δολαρίων για την κάλυψη της ζήτησης, ακόμη και όταν αυξάνεται η χρήση ανανεώσιμων καυσίμων και περισσότερα ηλεκτρικά αυτοκίνητα βγαίνουν στο δρόμο.

Η άποψη του ΟΠΕΚ έρχεται σε αντίθεση με εκείνη άλλων μετεωρολόγων, συμπεριλαμβανομένου του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA), που λένε ότι η ζήτηση μπορεί να κορυφωθεί αυτή τη δεκαετία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης