Τελευταία Νέα
Ενέργεια

TurkStream: Γιατί υπάρχουν διαφωνίες στην ΕΕ - Ποιους «βλάπτει» (eurasiantimes)

TurkStream: Γιατί υπάρχουν διαφωνίες στην ΕΕ - Ποιους «βλάπτει» (eurasiantimes)
Ο TurkStream μπορεί να παραδίδει 31,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) φυσικού αερίου ετησίως, με τα μισά να προορίζονται για την Τουρκία και τα άλλα μισά για τα Βαλκάνια και την Κεντρική Ευρώπη

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας Péter Szijjártó δήλωσε ότι η χώρα του έχει εξασφαλίσει την προμήθεια φυσικού αερίου χάρη στον αγωγό TurkStream που διέρχεται από τη Μαύρη Θάλασσα και όχι την Ουκρανία, σύμφωνα με το eurasiantimes.

Η Ουγγαρία, χώρα της ΕΕ, εξαρτάται περισσότερο από τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου. Το φυσικό αέριο μέσω του TurkStream πηγαίνει για εξαγωγές στη νότια και ανατολική Ευρώπη – Ουγγαρία, Ελλάδα, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Ρουμανία και Σερβία.

Ο υπουργός Εξωτερικών Szijjártó είπε χαρακτηριστικά ότι: «Κάναμε συμφωνία με την Τουρκία, τη Ρωσία, τη Βουλγαρία και τη Σερβία ότι θα κατασκευάζαμε τον λεγόμενο αγωγό Turkish Stream, ο οποίος θα χρησιμεύει ως εναλλακτική οδός για τη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου, όχι μέσω της Ουκρανίας στην Κεντρική Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Ουγγαρίας.

«Εκείνη τη φορά, απειλούμασταν με κυρώσεις από τους συμμάχους μας, αλλά τηρούσαμε το εθνικό μας συμφέρον γιατί γνωρίζουμε ότι αν βασίζεσαι σε μία και μόνο διαδρομή παράδοσης, μπορεί να μπεις γρήγορα σε μπελάδες. «Και οι ατυχείς και θλιβερές εξελίξεις από τότε απέδειξαν ότι πήραμε τη σωστή απόφαση όταν μείναμε στην ιδέα της κατασκευής του αγωγού TurkStream γιατί αν δεν είχαμε κατασκευάσει τον TurkStream, θα είχαμε σοβαρό πρόβλημα».

Για τον TurkStream

Ο TurkStream αποτελείται από δύο υπεράκτιες γραμμές μήκους 930 χιλιομέτρων που εκτείνονται από τη Ρωσία έως την Τουρκία κατά μήκος της Μαύρης Θάλασσας. Η Ουγγαρία λαμβάνει επίσης ρωσικό πετρέλαιο μέσω του νότιου κλάδου του αγωγού Druzhba, που εξαιρείται από τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).

Ο TurkStream μπορεί να παραδίδει 31,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) φυσικού αερίου ετησίως, με τα μισά να προορίζονται για την Τουρκία και τα άλλα μισά για τα Βαλκάνια και την Κεντρική Ευρώπη. Η Σερβία και η Ουγγαρία είναι οι κύριοι ευρωπαίοι καταναλωτές.

Οι διαφωνίες

Το 2021, η Ουγγαρία υπέγραψε 15ετή συμφωνία με τον ελεγχόμενο από το Κρεμλίνο κολοσσό φυσικού αερίου Gazprom για την προμήθεια 4,5 Bcm/έτος φυσικού αερίου.
Ωστόσο, το 2022, εισήγαγε ρωσικό αέριο πέρα από τις συμβατικές ποσότητες, καθώς προσπαθούσε να εξασφαλίσει την ασφάλεια του εφοδιασμού ενόψει του περασμένου χειμώνα.


Αλλά τώρα, με τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Ρωσία, οι εργασίες συντήρησης και επισκευής στον αγωγό Turkstream γίνονται πιο περίπλοκες, απειλώντας να βαθύνει την ενεργειακή κρίση της Ευρώπης.
Αλλά οι χώρες του ΝΑΤΟ πιστεύουν ότι αυτή είναι μια τακτική πίεσης που χρησιμοποιεί η Ρωσία για να δημιουργήσει ελλείψεις ενέργειας στην Ευρώπη και να προκαλέσει διχασμούς μεταξύ των εθνών της ΕΕ σχετικά με την ενεργειακή πολιτική. Εν μέσω αυτών των ελλείψεων, η ΕΕ βρίσκεται σε αντίθεση σχετικά με τον ενεργειακό εφοδιασμό και τη χρηματοδότηση εναλλακτικών διαδρομών και πράσινης ενέργειας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης