Τελευταία Νέα

Σιάμισιης και Κεραμίδας κρούουν τον κίνδυνο για την ενεργειακή πολιτική - Η HelleniQ Energy ξεκινά γεωτρήσεις μέσα στο επόμενο 12μηνο με την EXXON

Σιάμισιης και Κεραμίδας κρούουν τον κίνδυνο για την ενεργειακή πολιτική - Η HelleniQ Energy ξεκινά γεωτρήσεις μέσα στο επόμενο 12μηνο με την EXXON
Αν δεν βρεθούν λύσεις θα υπάρξουν μεγάλα προβλήματα για τη μεταλλουργία, τα τσιμέντα και τα διυλιστήρια

Ισχυρή κριτική και σοβαρές επιφυλάξεις σε ότι αφορά την ευρωπαϊκή πολιτική για την ενεργειακή μετάβαση, αλλά και την απουσία βιομηχανικής στρατηγικής, εξέφρασαν εκπρόσωποι κορυφαίων βιομηχανικών ομίλων της χώρας μιλώντας χθες στο βιομηχανικό συνέδριο του ΣΕΒ, σημειώνοντας ότι την ώρα που μεγάλες βιομηχανίες κλείνουν ή μετεγκαθίστανται, χάνονται χιλιάδες θέσεις εργασίας, υπάρχουν επιπτώσεις στο εμπορικό ισοζύγιο της Ευρώπης και η οικονομία της συρρικνώνεται, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν. Θεωρεί ότι όλα πάνε καλά.

Στους κλάδους που θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα λόγω της πολιτικής απανθρακοποίησης αναφέρθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της Helleniq Energy Ανδρέας Σιάμισιης, σημειώνοντας ότι αν δεν βρεθούν λύσεις θα υπάρξουν μεγάλα προβλήματα για τη μεταλλουργία, τα τσιμέντα, τα διυλιστήρια κλπ. «Έχουμε επενδύσει δισεκατομμύρια. Τι θα κάνουμε θα κλείσουμε όλοι την παραγωγή μας και θα πάμε σε χώρες πιο φιλικές;» αναρωτήθηκε ο κ. Σιάμισιης και πρόσθεσε: «Ως Ευρώπη σηκώσαμε πολύ ψηλά τη σημαία για να σώσουμε τον κόσμο. Καλά κάναμε, όμως θα πρέπει να συνεχίσουμε να υπάρχουμε και ως οικονομική οντότητα».

Κεραμίδας: Δεν γίνεται έτσι απανθρακοποίηση

Σε ανάλογο μήκος κύματος ο Νίκος Κεραμίδας γενικός διευθυντής Ρυθμιστικών Θεμάτων της Μυτιληναίος, τόνισε ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο υπάρχει αντιβιομηχανική αντίληψη και πρόσθεσε: «Στο Green Deal, κυρίως σε ότι αφορά τις εκπομπές του CO2 έχουμε βάλει το κάρο μπροστά από το άλογο. Αυξάνουμε το κόστος της παραγωγής μέσω του ETS και των συνοδών εργαλείων όπως το CBAM και φανταζόμαστε ότι μαγικά θα επιτευχθεί απανθρακοποίηση. Υπάρχει λόγος που η Κίνα και οι ΗΠΑ δεν ακολουθούν αυτό το δρόμο. Είναι συνειδητό. Δεν είναι ανόητοι. Το κάνουν διότι γνωρίζουν ότι αυτός ο δρόμος οδηγεί σε αποβιομηχάνιση, κάτι το οποίο συμβαίνει ήδη στην ευρωπαϊκή μεταλλουργία».

Εξάλλου ο κ. Σιάμισιης απαντώντας σε ερώτηση του πρώην υπουργού Ενέργειας Γιάννη Μανιάτη για τις ανάγκες χρηματοδότησης της βιομηχανίας προκειμένου να υλοποιήσει την ενεργειακή μετάβαση, σημείωσε, ότι την ανάγκη στήριξης των επενδύσεων στις νέες ενεργειακές τεχνολογίες μέσω ειδικών μηχανισμών έως ότου γίνουν ανταγωνιστικές.
Σύμφωνα με τον κ. Σιάμισιη σε τεχνολογίες όπως το υδρογόνο πρέπει να υπάρξει ουσιαστική θεσμική παρέμβαση της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης. «Υπάρχει πρόβλημα χρηματοδότησης, κατέληξε, και αυτό είναι περισσότερο ποιοτικό παρά ποσοτικό».

Γεωτρήσεις με την EXXON στο 12 μηνο για την HelleniQ Energy

Αναφερόμενος στις έρευνες υδρογονανθράκων υπογράμμισε κατ αρχήν ότι για τα επόμενα πολλά χρόνια το 40-50% των ενεργειακών αναγκών θα καλύπτεται από υδρογονάνθρακες και πρόσθεσε: «Θα πρέπει η Ευρώπη να καταλάβει ότι ένα βαρέλι πετρέλαιο που θα αντληθεί στο έδαφος της θα είναι πολύ καλύτερο περιβαλλοντικά, από ένα βαρέλι που θα βγει σε τρίτη χώρα. Οι εκπομπές ρύπων δεν έχουν διαβατήριο. Η αξιοποίηση κοιτασμάτων εάν και όταν βρεθούν μόνο θετικά θα έχει.

Μάλιστα πρόσθεσε για τις έρευνες που διενεργεί η Helleniq Energy σε συνεργασία με την Exxon ότι τα σεισμικά έγιναν με τον καλύτερο τρόπο και μέσα στο επόμενο εξάμηνο ή δωδεκάμηνο οι δυο εταίροι θα είναι σε θέση να προχωρήσουν σε γεωτρήσεις.  Από την πλευρά του ο κ. Κεραμίδας τόνισε ότι οι επενδύσεις στην βιομηχανία και την ενέργεια απαιτούν σταθερότητα και προβλεψιμότητα. «Οι επενδυτές, είπε χαρακτηριστικά, είναι αλλεργικοί στη μετακίνηση των γκολποστ. Για την υλοποίηση μιας μεγάλης επένδυσης απαιτούνται αρκετά χρόνια και αν στο μεσοδιάστημα αλλάζει το πλαίσιο αυτή η επένδυση είναι αδύνατο να υλοποιηθεί».

Μάλιστα έφερε ως παράδειγμα τη νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής της Μυτιληναίος που θα τεθεί σε κανονική λειτουργία το επόμενο διάστημα και σημείωσε ότι όταν ελήφθη η επενδυτική απόφαση, στην ελληνική νομοθεσία προβλεπόταν μηχανισμός ισχύος, ο οποίος πλέον έχει αποσυρθεί.
«Η ΕΕ και το ελληνικό κράτος, είπε ο κ. Κεραμίδας, τα τελευταία δέκα χρόνια έχουν επιδείξει σημαντική ευκολία στην αλλαγή των οικονομικών δεδομένων και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι πολύ λίγοι αντιλαμβάνονται την έννοια του βιομηχανικού χρόνου».

Τόνισε ακόμη ότι η ενεργειακή κρίση δεν έχει τελειώσει ακόμη παρά τα όσα λέει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και υπογράμμισε ότι μεγάλο πρόβλημα είναι η υπερύθμιση της αγοράς που έγινε στην κρίση. Όπως είπε θα πρέπει να υπάρχει ειδική μέριμνα μόνο για τους ευάλωτους καταναλωτές στους οποίους συγκαταλέγονται και οι βιομηχανίες, κατέληξε.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης