Montel: Η ΕΕ ανεβάζει τον πήχυ για κάλυψη 42% από ΑΠΕ ως το 2030 - Τι θα ισχύσει για το υδρογόνο

Montel: Η ΕΕ  ανεβάζει τον πήχυ για κάλυψη 42% από ΑΠΕ ως το 2030 - Τι θα ισχύσει για το υδρογόνο
Επιδίωξη είναι η επιτάχυνση της απεξάρτησής της από το ρωσικό αέριο

Η Ευρωπαϊκή Ένωση υπέγραψε επίσημα έναν δεσμευτικό στόχο για κάλυψη ποσοστού  42,5% από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) ως το 2030 έναντι 32% που ήταν μέχρι τώρα, καθώς και ταχύτερους κανόνες αδειοδότησης, όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα 09/10/2023 η ισπανική προεδρία της ΕΕ.

Καθένα από τα 27 κράτη μέλη πρέπει να καθορίσει τη συνεισφορά του σε αυτόν τον συνολικό στόχο για το μερίδιο των ΑΠΕ στη συνολική χρήση ενέργειας στα επικαιροποιημένα εθνικά σχέδια για την ενέργεια και το κλίμα, τα οποία αναμένεται να ολοκληρωθούν έως τις 30 Ιουνίου 2024.

Στη συνέχεια, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ελέγξει τις συνεισφορές για να διαπιστώσει εάν ο συνολικός στόχος της ΕΕ θα επιτευχθεί και θα κάνει συστάσεις σε περίπτωση που υπολείπονται.

Δώδεκα χώρες συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας και της Γερμανίας, δεν έχουν ακόμη υποβάλει τα προσχέδια αυτών των επικαιροποιημένων εθνικών σχεδίων, συμπεριλαμβανομένων των συνεισφορών τους για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι οποίες έπρεπε να καταβληθούν έως τις 30 Ιουνίου του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με στοιχεία της EC.


Η οδηγία RED3

Άλλοι στόχοι στην αναθεωρημένη οδηγία για τις ΑΠΕ (γνωστή ως RED3), περιλαμβάνουν την απαίτηση από τη βιομηχανία να αυξήσει τη χρήση τους κατά 1,6% ανά έτος.

Επίσης το RED3 απαιτεί το 42% του υδρογόνου που χρησιμοποιείται στη βιομηχανία, να προέρχεται από ανανεώσιμα καύσιμα μη βιολογικής προέλευσης (άρα όχι βιοκαύσιμα ή πυρηνικά) έως το 2030 και το 60% έως το 2035.

Οι εθνικές κυβερνήσεις θα είχαν τη δυνατότητα να μειώσουν αυτούς τους επιμέρους στόχους για το πράσινο υδρογόνο κατά 20% το 2030 (εάν το μερίδιό τους σε υδρογόνο από ορυκτά καύσιμα δεν ήταν μεγαλύτερο από 23%) και 20% το 2035 (εάν επιτύγχαναν την αναμενόμενη συνεισφορά τους στη συνολική ΕΕ στόχους ανανεώσιμων πηγών ενέργειας).

Αυτό συμπεριλήφθηκε για να ικανοποιήσει τη Γαλλία, η οποία θέλει να παράγει υδρογόνο με χαμηλές εκπομπές άνθρακα χρησιμοποιώντας πυρηνική ενέργεια.


Γρήγορες άδειες για απεξάρτηση από τη Ρωσία

Το RED3 περιλαμβάνει ταχύτερη αδειοδότηση για νέα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και διαδικασίες ανανέωσης αδειών για ενημερώσεις σε υπάρχουσες εγκαταστάσεις.

Ο στόχος είναι να επιταχυνθεί η ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ως μέρος των προσπαθειών της ΕΕ να τερματίσει την εξάρτησή της από το ρωσικό αέριο ως απάντηση στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Οι εθνικές αρχές θα πρέπει να ορίσουν συγκεκριμένες τοποθεσίες όπου τα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα επωφεληθούν από μια ταχεία διαδικασία αδειοδότησης διάρκειας μικρότερης των 12 μηνών. Ο χρόνος αδειοδότησης για έργα εκτός αυτών των περιοχών θα περιοριστεί σε 24 μήνες.

Η ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα θεωρείται επίσης «υπέρτατου δημόσιου συμφέροντος», γεγονός που θα περιορίσει τη δυνατότητα των τοπικών κοινωνιών να προσφύγουν στα δικαστήρια για να μπλοκάρουν νέα έργα.

 

Eπόμενο βήμα

Το επόμενο βήμα είναι να δημοσιευτεί το RED3 στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ και να γίνει δεσμευτικό 20 ημέρες αργότερα. Στη συνέχεια, οι εθνικές κυβερνήσεις έχουν στη διάθεσή τους 18 μήνες για να ενημερώσουν την εσωτερική τους νομοθεσία για να την ευθυγραμμίσουν με την αναθεωρημένη οδηγία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης