Ενέργεια

ΟΠΕΚ: Στα 116 εκατ.bpd αυξάνει την πρόβλεψη για την ζήτηση το 2023 - Απαιτούνται επενδύσεις 14 τρισ. δολ.

ΟΠΕΚ: Στα 116 εκατ.bpd αυξάνει την πρόβλεψη για την ζήτηση το 2023 - Απαιτούνται επενδύσεις 14 τρισ. δολ.

Τι αναφέρει το World Oil Outlook

 

Ο ΟΠΕΚ αύξησε τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα σε ετήσια προοπτική και εκτιμά ότι απαιτούνται επενδύσεις 14 τρισεκατομμυρίων δολαρίων για να καλυφθεί αυτή η ζήτηση, ακόμη και όταν αυξάνεται η χρήση ανανεώσιμων καυσίμων και εμφανίζονται περισσότερα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Η άποψη του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών, στο World Oil Outlook για το 2023 που κυκλοφόρησε τη Δευτέρα, έρχεται σε αντίθεση με εκείνη άλλων, συμπεριλαμβανομένου του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, που λένε ότι η ζήτηση μπορεί να κορυφωθεί αυτή τη δεκαετία.

Μια άλλη δεκαετία ή και περισσότερο αυξανόμενης κατανάλωσης θα ήταν μια ώθηση για τον ΟΠΕΚ, του οποίου τα 13 μέλη εξαρτώνται από το εισόδημα από το πετρέλαιο. Η ομάδα λέει ότι το πετρέλαιο πρέπει να είναι μέρος της ενεργειακής μετάβασης και ανέφερε αποφάσεις ορισμένων κυβερνήσεων και εταιρειών να επιβραδύνουν την υποχώρηση από τα ορυκτά καύσιμα.

«Οι πρόσφατες εξελίξεις οδήγησαν την ομάδα του ΟΠΕΚ να επαναξιολογήσει τι ακριβώς μπορεί να προσφέρει κάθε ενέργεια, με εστίαση σε ρεαλιστικές επιλογές και λύσεις», έγραψε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΠΕΚ ΧHaitham Al Ghais στον πρόλογο της έκθεσης.

«Οι εκκλήσεις να σταματήσουν οι επενδύσεις σε νέα έργα πετρελαίου είναι άστοχες και θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ενεργειακό και οικονομικό χάος», πρόσθεσε, τοποθετώντας τις απαιτούμενες επενδύσεις στον τομέα του πετρελαίου στα 14 τρισεκατομμύρια δολάρια έως το 2045, από 12,1 τρισεκατομμύρια δολάρια που εκτιμήθηκαν πέρυσι.

Ο ΟΠΕΚ αναμένει ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα φτάσει τα 116 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) έως το 2045, περίπου 6 εκατομμύρια bpd υψηλότερα από ό,τι αναμενόταν στην περσινή έκθεση, με την ανάπτυξη να οδηγείται από την Κίνα, την Ινδία, άλλα ασιατικά έθνη και την Αφρική και τη Μέση Ανατολή.

Ο εκτελεστικός διευθυντής του IEA Fatih Birol δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η παγκόσμια κατανάλωση άνθρακα, πετρελαίου και φυσικού αερίου μπορεί να κορυφωθεί πριν από το 2030.

Αντίξοοες συνθήκες

Ο ΟΠΕΚ αύξησε επίσης τις προβλέψεις του για τη ζήτηση για μεσοπρόθεσμα έως το 2028, επικαλούμενος την ισχυρή ζήτηση φέτος παρά τις αντίξοες οικονομικές συνθήκες, όπως οι αυξήσεις των επιτοκίων και η ανάπτυξη των οδικών μεταφορών.

«Παρά αυτές τις προοπτικές, η ζήτηση πετρελαίου αποδείχθηκε ανθεκτική το 2023», ανέφερε η έκθεση.

Η παγκόσμια ζήτηση το 2028 θα φτάσει τα 110,2 εκατομμύρια bpd, δήλωσε ο OPEC, από 102 εκατομμύρια bpd το 2023. Προέβλεψε ότι η χρήση πετρελαίου το 2027 θα έφτανε τα 109 εκατομμύρια bpd, από 106,9 εκατομμύρια bpd που εκτιμάται το 2022.

Το 2020, ο ΟΠΕΚ έκανε μια αλλαγή όταν η πανδημία έπληξε τη ζήτηση πετρελαίου, λέγοντας ότι η κατανάλωση θα επιβραδυνθεί τελικά αφού για χρόνια προβλέπουν συνεχώς αυξανόμενη χρήση. Έχει αρχίσει να αυξάνει και πάλι τις προβλέψεις καθώς η χρήση πετρελαίου έχει ανακάμψει.

Ενώ η έκδοση του 2022 της έκθεσης του ΟΠΕΚ προέβλεπε ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα φτάσει σε οροπέδιο μετά το 2035, η τελευταία προοπτική βλέπει τη χρήση πετρελαίου να αυξάνεται κατά άλλα 1,6 εκατομμύρια bpd τα τελευταία 10 χρόνια της προβλεπόμενης περιόδου.

Μέχρι το 2045, θα υπάρχουν 2,6 δισεκατομμύρια οχήματα στους δρόμους του κόσμου, ένα δισεκατομμύριο περισσότερα από το 2022, προβλέπει ο ΟΠΕΚ. Πάνω από το 72% από αυτά θα τροφοδοτούνται από κινητήρα εσωτερικής καύσης, παρόλο που τα ηλεκτρικά οχήματα είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη κατηγορία, αναφέρει η έκθεση.

Ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του, γνωστοί ως OPEC+, μειώνουν ξανά την προσφορά για να στηρίξουν την αγορά. Η έκθεση βλέπει το συνολικό μερίδιο του ΟΠΕΚ στην αγορά πετρελαίου να αυξάνεται στο 40% το 2045 από 34% το 2022, καθώς η παραγωγή εκτός ΟΠΕΚ αρχίζει να μειώνεται από τις αρχές της δεκαετίας του 2030.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης