Ενέργεια

Άνοδος 4% για το πετρέλαιο και 13% για το TTF στα 43,2 ευρώ/MWh

Άνοδος 4% για το πετρέλαιο και 13% για το TTF στα 43,2 ευρώ/MWh

Στα 1.865 δολάρια η ουγγιά έφθασε ο χρυσός

Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν περισσότερο από 3% τη Δευτέρα, καθώς οι στρατιωτικές συγκρούσεις μεταξύ του Ισραήλ και της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς βάθυναν την πολιτική αβεβαιότητα σε όλη τη Μέση Ανατολή και αύξησαν τις ανησυχίες για τις προμήθειες ενώ οι επενδυτές στράφηκαν στο καταφύγιο του χρυσού που έφθασε τα 1.865 δολάρια η ουγγιά.

Το Brent σημείωνε άνοδο 4% στα 88 δολ. το βαρέλι έως τις 09:45 ώρα Ελλάδας, ενώ το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate ενισχυόταν στα 86,34 δολ. το βαρέλι, σημειώνοντας άνοδο 4,29%. Και οι δύο δείκτες είχαν εκτιναχθεί περισσότερο από 4 δολάρια το βαρέλι νωρίτερα, πριν υποχωρήσουν ελαφρώς.
"Ο αυξανόμενος γεωπολιτικός κίνδυνος στη Μέση Ανατολή θα πρέπει να υποστηρίξει τις τιμές του πετρελαίου ... μπορεί να αναμένεται υψηλότερη αστάθεια", ανέφεραν αναλυτές της ANZ Bank.

Η άνοδος των τιμών του πετρελαίου ανέτρεψε την πτωτική τάση της περασμένης εβδομάδας -τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση από τον Μάρτιο- κατά την οποία το Brent υποχώρησε περίπου 11% και ο WTI υποχώρησε περισσότερο από 8% εν μέσω ανησυχιών για τα υψηλά επιτόκια και τον αντίκτυπό τους στην παγκόσμια ζήτηση.

Παράλληλα το φυσικό αέριο ανεβαίνει 13,6% στα 43,2 ευρώ/MWh για το συμβόλαιο του Νοεμβρίου, ενώ αντίστοιχα το συμβόλαιο του Ιανουαρίου ξεπέρασε και πάλι τα 48 ευρώ/MWh

Η Χαμάς εξαπέλυσε το Σάββατο τη μεγαλύτερη στρατιωτική επίθεση στο Ισραήλ εδώ και δεκαετίες, σκοτώνοντας εκατοντάδες Ισραηλινούς και πυροδοτώντας ένα κύμα αντίποινων ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών στη Γάζα που έχουν επίσης σκοτώσει περισσότερους από 400 ανθρώπους.

«Το ασφάλιστρο κινδύνου για το πετρέλαιο αυξάνεται λόγω της προοπτικής μιας ευρύτερης πυρκαγιάς που θα μπορούσε να εξαπλωθεί σε κοντινές μεγάλες πετρελαιοπαραγωγές χώρες όπως το Ιράν και η Σαουδική Αραβία», δήλωσε στο Reuters ο ενεργειακός αναλυτής Saul Kavonic.

Η έκρηξη βίας απειλεί να εκτροχιάσει τις προσπάθειες των ΗΠΑ να μεσολαβήσουν για μια προσέγγιση μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ισραήλ, στην οποία το βασίλειο θα εξομαλύνει τους δεσμούς με το Ισραήλ σε αντάλλαγμα για μια αμυντική συμφωνία μεταξύ Ουάσιγκτον και Ριάντ.

Σαουδάραβες αξιωματούχοι φέρεται να είχαν πει στον Λευκό Οίκο την Παρασκευή ότι ήταν πρόθυμοι να αυξήσουν την παραγωγή το επόμενο έτος ως μέρος της προτεινόμενης συμφωνίας με το Ισραήλ.

Η αύξηση της παραγωγής της Σαουδικής Αραβίας θα βοηθήσει στην ανακούφιση της στενότητας μετά από μήνες περικοπών της προσφοράς από τους βασικούς παραγωγούς της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας.

Μια εξομάλυνση των σχέσεων Σαουδικής Αραβίας-Ισραήλ πιθανότατα θα παγώσει τις πρόσφατες κινήσεις προς την ύφεση μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν, το οποίο επαίνεσε ανοιχτά τις επιθέσεις της Χαμάς.
Οι αναλυτές ανησυχούν ότι οι προμήθειες πετρελαίου θα μπορούσαν να πνιγούν εάν το Ιράν συρθεί στη σύγκρουση.

"Εάν η σύγκρουση καλύψει το Ιράν... έως και το 3% της παγκόσμιας προσφοράς πετρελαίου κινδυνεύει. Και εάν προκύψει μια ευρύτερη σύγκρουση που καταλήξει να επηρεάσει τη διέλευση μέσω του Στενού του Ορμούζ, περίπου το 20% της παγκόσμιας προσφοράς πετρελαίου θα μπορούσε να παραμείνει όμηρος " είπε ο Kavonic.

Ο χρυσός

Οι τιμές του χρυσού σκαρφάλωσαν περισσότερο από 1% τη Δευτέρα, καθώς οι δραματικές συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων του Ισραήλ και της Χαμάς το Σαββατοκύριακο αύξησαν τον κίνδυνο μιας ευρύτερης σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή και οδήγησαν τους επενδύσεις στα καταφύγια.

Ο χρυσός σημείωνε άνοδο 1,09% στα 1.865,10 δολάρια ανά ουγγιά στις 09:50 GMT, έχοντας φτάσει στο υψηλότερο επίπεδό σε μια εβδομάδα. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χρυσού ΗΠΑ ενισχύθηκαν 1,1% στα 1.863,70 δολάρια.
«Ο χρυσός έχει ανακτήσει το καθεστώς του ασφαλούς καταφυγίου μετά τα γεωπολιτικά γεγονότα το Σαββατοκύριακο», δήλωσε ο αναλυτής του City Index, Matt Simpson.
«Βλέπουμε την πιθανότητα να φτάσει στα 1.880 δολάρια, αλλά αν δεν δούμε τις αποδόσεις των ομολόγων να κινούνται σημαντικά χαμηλότερα, αμφιβάλλω ότι μπορεί να σπάσει τα 1.900 δολάρια σύντομα».

Η σπειροειδής βία απειλεί να ξεκινήσει έναν μεγάλο νέο πόλεμο στη Μέση Ανατολή, οδηγώντας τις τιμές του πετρελαίου υψηλότερα και ενισχύοντας τη ζήτηση για ασφαλή περιουσιακά στοιχεία όπως τα ομόλογα, το δολάριο, το γιεν Ιαπωνίας μαζί με τον χρυσό.
Ωστόσο, η ανοδική πορεία του χρυσού παρέμεινε περιορισμένη από ισχυρά οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ που ενίσχυσαν την άποψη ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ είναι απίθανο να τερματίσει τον κύκλο σύσφιξης της νομισματικής της πολιτικής βραχυπρόθεσμα.

Τα στοιχεία της περασμένης εβδομάδας έδειξαν ότι η απασχόληση στις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά το μέγιστο των τελευταίων οκτώ μηνών τον Σεπτέμβριο, υποδεικνύοντας την επίμονη ισχύ της αγοράς εργασίας. Η ανακοίνωση του πληθωρισμού αργότερα μέσα στην εβδομάδα θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για άλλη μια αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ φέτος.

Τα υψηλότερα επιτόκια των ΗΠΑ αυξάνουν το κόστος ευκαιρίας της κατοχής χρυσού, το οποίο δεν αποφέρει τόκο.

Το ασήμι ενισχυόταν 1,25% στα 21,995 δολάρια ανά ουγγιά, η πλατίνα σημείωνε άνοδο 1,43% στα 882,12 δολάρια, το παλλάδιο κέρδιζε 1,9% στα 1.165 δολάρια και ο χαλκός ενισχυόταν 1,19% στα 3.670 ευρώ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης