Περιβάλλον

Think Tank Ember: Οι παγκόσμιες εκπομπές άνθρακα μπορεί να κορυφωθούν φέτος - Αύξηση 0,2% στο α΄εξάμηνο

Think Tank Ember: Οι παγκόσμιες εκπομπές άνθρακα μπορεί να κορυφωθούν φέτος - Αύξηση 0,2% στο α΄εξάμηνο

Οι επιδράσεις του ανέμου και της ηλιακής ενέργειας σύμφωνα με έρευνα ενός κλιματικού Thinktank που δημοσιεύεται στο theguardian.com.

Οι εκπομπές άνθρακα από τον παγκόσμιο τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας μπορούν να φτάσουν φέτος στην κορύφωσή τους, μετά την άνοδο του πρώτου εξάμηνου του 2023, λόγω της αύξησης του ανέμου και της ηλιακής ενέργειας, σύμφωνα με έρευνα ενός κλιματικού Thinktank που δημοσιεύεται στο theguardian.com.

Μια νέα έκθεση για την παγκόσμια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, διαπίστωσε ότι η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ήταν τόσο γρήγορη και έφτασε κοντά στον απίστευτο ρυθμό που απαιτείται, εάν η παγκόσμια ανάγκη πρόκειται να τριπλασιάσει την δυναμικότητα μέχρι το τέλος της δεκαετίας, που οι ειδικοί πιστεύουν ότι είναι απαραίτητο για να μείνει στο 1,5C.

Σημείωσε επίσης ότι υπήρξε μόνο ελαφρά αύξηση των εκπομπών κατά τους πρώτους 6 μήνες του έτους, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο ενός έτους πριν.

Η έκθεση από το κλιματικό Think Tank Ember, συνέκρινε τα δεδομένα ηλεκτρικής ενέργειας από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο του 2023 την ίδια περίοδο πέρυσι, σε 78 χώρες που αντιπροσωπεύουν το 92% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας στον κόσμο.


Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι ο κόσμος μπορεί να είναι κοντά στην επίτευξη της κορυφής των εκπομπών άνθρακα του παγκόσμιου τομέα και θα μπορούσαν σύντομα να αρχίσουν να ευθυγραμμίζονται με τους παγκόσμιους κλιματικούς στόχους.

Ο Malgorzata Wiatros-Motyka (ανώτερος αναλυτής ηλεκτρικής ενέργειας της Ember και ο επικεφαλής συντάκτης της έκθεσης), δήλωσε: «Εξακολουθεί να αναζητείται στην ισορροπία εάν το 2023 θα δει την πτώση των εκπομπών ηλεκτρικής ενέργειας».

Η έκθεση διαπίστωσε ότι οι παγκόσμιες εκπομπές ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκαν κατά 0,2% το πρώτο εξάμηνο του έτους σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι.


Αύξηση αιολικής και ηλιακής ενέργειας

Ωστόσο, διαπίστωσε επίσης ότι η αιολική και η ηλιακή ενέργεια είχε ανέβει  στο 14,3% της ηλεκτρικής ενέργειας του κόσμου, από 12,8% πέρυσι.

Η ηλιακή ενέργεια, ειδικότερα, αυξήθηκε κατά 16% το πρώτο εξάμηνο του έτους, σε σύγκριση με τους πρώτους έξι μήνες του 2022, αφού 50 χώρες έθεσαν νέα μηνιαία αρχεία για ηλιακή παραγωγή, σύμφωνα με την Ember.

Ο Wiatros-Motyka δήλωσε στον Guardian ότι η τριπλασιαστική ικανότητα ανανεώσιμης ενέργειας του κόσμου ήταν η «μοναδική μεγαλύτερη δράση που μπορούν να λάβουν οι κυβερνήσεις για να θέσουν τον κόσμο σε μια πορεία για μια διαδρομή ευθυγραμμισμένη με 1,5C».


Ανάγκη για πτώση εκπομπών άνθρακα στο καθαρό μηδέν έως το 2045

Οι εκπομπές άνθρακα από τη δημιουργία ηλεκτρικής ενέργειας πρέπει να πέσουν στο καθαρό μηδέν έως το 2045 παγκοσμίως και μέχρι το 2035 σε προηγμένες οικονομίες, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της συμφωνίας του Παρισιού να περιορίσει την αύξηση των παγκόσμιων θερμοκρασιών σε 1,5C πάνω από τα προ-βιομηχανικά επίπεδα, σύμφωνα με τη μοντελοποίηση από Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA).

Ο σημαντικός καθαρός χάρτης πορείας του IEA υποδηλώνει ότι το συνδυασμένο μερίδιο της ηλιακής και αιολικής ενέργειας θα πρέπει να αυξηθεί από 12% πέρυσι σε 40% το 2030 για να παραμείνει σε καλό δρόμο.

Για να επιτευχθεί αυτό, η παγκόσμια ανανεώσιμη ικανότητα θα πρέπει να τριπλασιαστεί μέχρι το τέλος της δεκαετίας, η οποία θα απαιτούσε την ηλιακή ενέργεια να αυξηθεί κατά 26% κάθε χρόνο, ενώ η αιολική ενέργεια θα πρέπει να αυξηθεί κατά 16% ετησίως.

Τα ορυκτά καύσιμα διατηρήθηκαν επίσης στην αυξανόμενη ζήτηση στον κόσμο για ηλεκτρική ενέργεια, σύμφωνα με την έκθεση. Διαπιστώθηκε ότι η παγκόσμια ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκε κατά 0,4% το πρώτο εξάμηνο του 2023 σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, πολύ κάτω από το 10ετές μέσο όρο 2,6% πριν από αυτό.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης