Τελευταία Νέα
Περιβάλλον

LSGE: Στα 400 ευρώ/τόνο οι τιμές των CO2 ως το 2040 - Η πολιτική καθαρής μείωσης 90% του W. Hoekstra

LSGE: Στα 400 ευρώ/τόνο οι τιμές των CO2 ως το 2040 - Η πολιτική καθαρής μείωσης 90% του W. Hoekstra

Θα χρησιμοποιήσω όλα τα διαθέσιμα μέσα για να επιτρέψω στην ΕΕ να επιτύχει τον ελάχιστο προτεινόμενο στόχο των καθαρών μειώσεων κατά 90%, ανέφερε ο εινονιζόμενος νέος επίτροπος για το κλίμα Wopke Hoekstra

Ο νέος επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το κλίμα, Wopke Hoekstra, ανέλαβε γραπτές δεσμεύσεις την Τετάρτη (04/10/2023) να υπερασπιστεί τη μείωση κατά 90% των καθαρών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου έως το 2040, μια κίνηση που σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές θα οδηγήσει τις τιμές του άνθρακα στην ΕΕ πάνω από τα 400 ευρώ, όπως αναφέρει το euractiv.com.


Ο Hoekstra  εξασφάλισε την υποστήριξη από την Επιτροπή Περιβάλλοντος του Κοινοβουλίου την Τετάρτη που μας πέρασε και επιβεβαιώθηκε επίσημα στο νέο του ρόλο από την ολομέλεια της συνέλευσης κατά τη διάρκεια ψηφοφορίας που διεξήχθη την Πέμπτη 05/10/2023 στην Ολομέλεια στο Στρασβούργο.

Η αγορά άνθρακα της ΕΕ αναθεωρήθηκε φέτος σε μια προσπάθεια να επιτευχθούν οι στόχοι της ΕΕ για την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές το 2030.


Οι πιέσεις που δέχτηκε ο Hoekstra

Κατά τη διάρκεια ακρόασης στο κοινοβούλιο νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας δέχθηκε πίεση από Πράσινους και αριστερούς ευρωβουλευτές να δείξει τη δέσμευσή του στις φιλόδοξες πολιτικές της ΕΕ για το κλίμα, λαμβάνοντας θέση για τον κλιματικό στόχο της ΕΕ για το 2040, που αναμένεται να παρουσιαστεί στις αρχές του επόμενου έτος.

«Θα υπερασπιστούμε έναν ελάχιστο στόχο καθαρής μείωσης τουλάχιστον 90% έως το 2040», δήλωσε ο Hoekstra σε γραπτή δήλωση που απέστειλε στους ευρωβουλευτές.

Ο στόχος του 2040 θα καθορίσει την παροχή δικαιωμάτων CO2 στο σύστημα εμπορίας εκπομπών της ΕΕ, το οποίο θέτει ένα όριο στις εκπομπές άνθρακα των μεγάλων βιομηχανικών εκπομπών.


Ο φόβος που εκφράζουν αναλυτές

Σύμφωνα με ερευνητές του Ομίλου Χρηματιστηρίου του Λονδίνου (LSGE), ένας στόχος 90% για το 2040 θα οδηγούσε τις τιμές του άνθρακα στην ΕΕ να αυξηθούν «πάνω από 400 ευρώ έως το 2040».

Οι τιμές του άνθρακα στο EU ETS ανέρχονται επί του παρόντος στα 81 ευρώ ανά τόνο, αφού κορυφώθηκαν στα 100 ευρώ/τόνο τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους.

Με τον τρέχοντα στόχο απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές του 2030 στο -55%, η τιμή άνθρακα της ΕΕ αναμένεται να αυξηθεί στα 160 ευρώ/τόνο μέχρι το τέλος της δεκαετίας, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη ανάλυση της LSGE.

«Ο στόχος της ΕΕ για απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές κατά 90% (εάν επιτευχθεί) θα έχει σχεδόν πλήρη απαλλαγή σε όλες τις βιομηχανίες ηλεκτρικής ενέργειας, μεταποίησης, μεταφορών και κατασκευών, δημιουργώντας ένα σύστημα εμπορίας εκπομπών που πιθανότατα θα μοιάζει πολύ διαφορετικό από το ETS που έχουμε τώρα.

Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι η τιμή των 400 ευρώ/τόνο δεν είναι το κόστος της απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές, αλλά μάλλον το πιθανό κόστος που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις που αποτυγχάνουν να απελευθερώσουν τις ανθρακούχες εκπομπές σύμφωνα με το σενάριο του 90%», δήλωσε η Paula VanLaningham (διευθύντρια της LSEG Carbon Research).


Η πρόταση αναμένεται στις αρχές του 2024

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να καταθέσει το σχέδιο στόχου για το κλίμα για το 2040 το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους, πρόταση που θα υποβληθεί προς έγκριση στα κράτη μέλη της ΕΕ και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τα οποία θα έχουν τον τελευταίο λόγο.

«Φυσικά, θα κάνουμε μια διεξοδική εκτίμηση επιπτώσεων και θα αναλύσουμε διαφορετικά σενάρια, διαδρομές μείωσης, κόστος και οφέλη.

Αλλά μπορώ να σας προσφέρω τη σαφή δέσμευσή μου: θα ενεργήσω σύμφωνα με τις συμβουλές του Διοικητικού Συμβουλίου. Θα χρησιμοποιήσω όλα τα διαθέσιμα μέσα για να επιτρέψω στην ΕΕ να επιτύχει τον ελάχιστο προτεινόμενο στόχο των καθαρών μειώσεων κατά 90%. Και θα εργαστώ για να φέρω τη βιομηχανία μας μαζί», είπε τη Δευτέρα ο Χόεκστρα στους ευρωβουλευτές κατά τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής του ακρόασης, τονίζοντας ότι το σχέδιο της Επιτροπής για το 2040 θα είναι μια συλλογική απόφαση που θα ληφθεί από τους 27 Επιτρόπους της ΕΕ.

Ο στόχος του 90% υποστηρίχθηκε επίσης από τον Maroš Šefčovič, έναν Σλοβάκο επίτροπο της ΕΕ που ήταν μέχρι τώρα υπεύθυνος για τις διοργανικές σχέσεις στην Επιτροπή και τώρα διορίστηκε να επιβλέπει τον συνολικό συντονισμό των πράσινων πολιτικών της Ευρώπης.

«Οι εργασίες για την εκτίμηση επιπτώσεων για έναν στόχο για το κλίμα το 2040 έχουν ήδη ξεκινήσει.

Ο στόχος του 2040 και ο αντίστοιχος προϋπολογισμός άνθρακα θα καθορίσουν μια σαφή τροχιά για τη δεκαετία μεταξύ 2030 και 2040, παρέχοντας έτσι σαφήνεια και προβλεψιμότητα για τους οικονομικούς παράγοντες καθώς και για τους πολίτες», είπε ο Šefčovič σε γραπτές απαντήσεις στους ευρωβουλευτές

Ερωτηθείς εάν οι απαντήσεις των δύο ορισθέντων επιτρόπων ήταν δεσμευτικές για τις Βρυξέλλες, ο εκπρόσωπος της ΕΕ είπε ότι οι αποφάσεις στην εκτελεστική εξουσία της ΕΕ λαμβάνονταν πάντα συλλογικά μεταξύ των 27 μελών της Επιτροπής και ότι δεν μπορούσε να προδικάσει το αποτέλεσμα.

«Δεν είναι ένα ή δύο μέλη που έθεσαν αυτόν τον στόχο, αλλά νομίζω ότι αυτό που βλέπετε εδώ είναι μια πολύ σαφής κατεύθυνση από τους δύο Επιτρόπους για αυτό το θέμα», δήλωσε ο Tim McPhie (εκπρόσωπος της Επιτροπής για το κλίμα) σε μια τακτική ενημέρωση Τύπου την Τετάρτη.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης