Ενέργεια

RWE: Βλέπει κινδύνους από ελλείψεις φυσικού αερίου

RWE: Βλέπει κινδύνους από ελλείψεις φυσικού αερίου

Η γερμανική κυβέρνηση δήλωσε ότι επαναφέρει μονάδες καύσης άνθρακα για εξοικονόμηση φυσικού αερίου και αποφυγή ελλείψεων στην παροχή ρεύματος

Οι διακοπές παροχής φυσικού αερίου συνεχίζουν να αποτελούν κίνδυνο για τη Γερμανία, δήλωσε στο γερμανικό έντυπο WirtschaftsWoche σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη 05/10/2023.ο διευθύνων σύμβουλος της μεγαλύτερης εταιρείας κοινής ωφελείας της χώρας (RWE).

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή εταιρεία έχει συνεργασίες και στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα με ΔΕΗ και ΕΛΠΕ.

«Δεν έχουμε κανένα απόθεμα στο σύστημα φυσικού αερίου. Εάν υπάρχει πολύ κρύος χειμώνας ή διαταραχές στον εφοδιασμό, μπορεί να οδηγήσει σε πολύ κρίσιμες καταστάσεις με συνέπεια ελλείψεις και σημαντικά υψηλότερες τιμές», υποστήριξε το ανώτατο στέλεχος της RWE, προσθέτοντας ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης πρέπει να επιταχύνει την κατασκευή υποδομής εισαγωγής φυσικού αερίου για να αποφύγει μελλοντικές ελλείψεις.

Μετά την ενεργειακή κρίση του περασμένου έτους και τη διακοπή της παροχής ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream, η Γερμανία στράφηκε σε πλωτές μονάδες αποθήκευσης και επαναεριοποίησης (FSRUs) για να εισάγει LNG έως ότου συνδεθούν οι σταθεροί τερματικοί σταθμοί.

Οι εγκαταστάσεις εισαγωγής LNG στο Wilhelmshaven, στο Brunsbuettel και στο Lubmin είναι ήδη λειτουργικές και δέχονται φορτία LNG.

Η προειδοποίηση ή αλλιώς η κινδυνολογία του Krebber ότι η Γερμανία και η Ευρώπη θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα, συγκλίνει με τις απόψεις από τη γερμανική βιομηχανία.

Η χώρα συνεχίζει να καλεί τους καταναλωτές να εξοικονομήσουν φυσικό αέριο και αναμένει ότι οι τιμές του φυσικού αερίου θα παραμείνουν υψηλές τουλάχιστον έως το 2027.

Η INES (ο όμιλος των γερμανικών φορέων εκμετάλλευσης αποθήκευσης φυσικού αερίου), δήλωσε στην ενημέρωση του Αυγούστου ότι η Γερμανία θα συνεχίσει να βρίσκεται σε κίνδυνο έλλειψης φυσικού αερίου μέχρι τη χειμερινή περίοδο 2026/2027, εκτός εάν λάβει μέτρα για την προσθήκη τερματικών σταθμών LNG, πρόσθετης χωρητικότητας αποθήκευσης αερίου ή αγωγών.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η γερμανική κυβέρνηση δήλωσε ότι επαναφέρει στο δίκτυο αρκετές μονάδες με καύση άνθρακα για αυτόν τον χειμώνα σε μια προσπάθεια εξοικονόμησης φυσικού αερίου και αποφυγής ελλείψεων στην παροχή ρεύματος.

Ο άνθρακας λειτούργησε ως εφεδρικός εφοδιασμός στη Γερμανία τον περασμένο χειμώνα και προφανώς θα διαδραματίσει ρόλο στη διατήρηση των φώτων αναμμένα και αυτόν τον χειμώνα, ειδικά αφού η Γερμανία ολοκλήρωσε τη σταδιακή κατάργηση της πυρηνικής ενέργειας την άνοιξη του τρέχοντος έτους.

Η Γερμανία εγκατέλειψε την πυρηνική ενέργεια αφού έθεσε εκτός λειτουργίας τους τρεις τελευταίους πυρηνικούς σταθμούς της τον Απρίλιο, τερματίζοντας περισσότερες από έξι δεκαετίες εμπορικής χρήσης πυρηνικής ενέργειας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης