Βρετανία: Συνεργασία RWE, Sarens και Tugdock - Δοκιμάζουν νέες τεχνολογίες για τα πλωτά αιολικά

Βρετανία: Συνεργασία RWE, Sarens και Tugdock - Δοκιμάζουν νέες τεχνολογίες για τα πλωτά αιολικά
Η RWE χρηματοδοτεί μελέτη που εξετάζει τη χρήση καινοτόμων τεχνολογικών λύσεων που προτείνουν οι εταιρείες Tugdock και Sarens για τα πλωτά αιολικά

Η RWE χρηματοδότησε μια μελέτη στην Ουαλία η οποία ερευνά τα τεχνικά ζητήματα και τις εναλλακτικές τεχνολογίες για την ανάπτυξη ενός μεγάλου πλωτού υπεράκτιου αιολικού έργου που σχεδιάζει να εγκαταστήσει στην Κελτική Θάλασσα. Στόχος της μελέτης είναι να μεγιστοποιηθούν οι ευκαιρίες για τη δημιουργία μιας τοπικής αλυσίδας εφοδιασμού με τη χρήση τοπικών λιμενικών υποδομών, όπως αυτές στο Port Talbot και το Milford Haven, δύο από τα βαθύτερα λιμάνια της Ουαλίας, δήλωσε η RWE.

Η μελέτη θα εξετάσει τη χρήση καινοτόμων λύσεων που προτείνουν οι εταιρείες Tugdock και Sarens στις εγκαταστάσεις του Port Talbot στη Νότια Ουαλία, που διευθύνεται από την Associated British Ports. Το συγκεκριμένο λιμάνι αναβαθμίζεται για να διευκολύνει την κατασκευή, τη συναρμολόγηση και την ενσωμάτωση των πλωτών υπεράκτιων ανεμογεννητριών.

Τα αποτελέσματα της μελέτης θα βασιστούν σε προηγούμενες μελέτες, συμπεριλαμβανομένης μιας που πραγματοποιήθηκε με τη χρήση του Port Of Milford Haven Marine Simulator. Οι πληροφορίες που θα προκύψουν θα ληφθούν υπόψη από άλλα κατάλληλα λιμάνια της περιοχής, όπως το λιμάνι του Pembroke, που διαχειρίζεται η Port of Milford Haven Authority.

Αναζήτηση των βέλτιστων τεχνολογικών λύσεων

Η μελέτη θα διερευνήσει τη χρήση των τεχνολογιών γερανών και φορτηγίδων της Sarens παράλληλα με την υποβρύχια πλατφόρμα της Tugdock, υιοθετώντας ένα υβρίδιο και των δύο προσεγγίσεων.

Με αυτές τις τεχνικές λύσεις οι ερευνητές θα επιχειρήσουν να λύσουν τις υλικοτεχνικές προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουν τα λιμάνια, προκειμένου να εξυπηρετήσουν την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών έργων μεγάλης κλίμακας. Πλήθος χερσαίων και θαλάσσιων εξοπλισμών θα εξεταστεί για τις δυνατότητες ελιγμών που έχει στο νερό, προσφέροντας νέες λύσεις στην ταχέως αναπτυσσόμενη πλωτή υπεράκτια αιολική βιομηχανία.

Η RWE περιμένει τη δημοπρασία Round 5 του Crown Estate, που αποτελεί την εταιρεία που διαχειρίζεται την περιουσία του βρετανικού Θρόνου, προκειμένου να εξασφαλίσει τουλάχιστον 1 γιγαβάτ πλωτών υπεράκτιων έργων στην Κελτική Θάλασσα - σε μια περιοχή που συνορεύει με τις ακτές της Νότιας Ουαλίας, της Νοτιοδυτικής Αγγλίας και της Νοτιοανατολικής Ιρλανδίας.

Η Philippa Powell,  Διευθύντρια του έργου Celtic Sea της RWE δήλωσε: «Είμαστε έτοιμοι να συμμετάσχουμε στην επερχόμενη δημοπρασία UK Round 5 για το βυθό του Crown Estate. Τα πλωτά αιολικά έργα προσφέρουν επενδύσεις πολλών δισεκατομμυρίων λιρών στην περιοχή. Η καινοτομία είναι ένας από τους βασικούς μηχανισμούς που επιδιώκουμε για να προσπαθήσουμε να διασφαλίσουμε ότι οι δυνατότητες αυτής της ευκαιρίας αξιοποιούνται τοπικά».

Η Κελτική Θάλασσα διαθέτει από τους καλύτερους αιολικούς πόρους στην Ευρώπη και αποτελεί βασικό σημείο εστίασης του Crown Estate, για την ανάπτυξη νέων πλωτών υπεράκτιων έργων. Η RWE ερευνά επί του παρόντος διάφορες τεχνολογίες πλωτών αιολικών έργων και παραδείγματα μισθώσεων του βυθού για την εγκατάσταση πλωτών αιολικών σε όλο τον κόσμο, για να παρέχει τα καταλληλότερα μέσα παραγωγής για αυτά τα μελλοντικά έργα μεγάλης χωρητικότητας.

«Η συνεργασία με τη Sarens και την Tugdock αποτελεί άλλο ένα παράδειγμα της προσέγγισής μας για να εντοπίσουμε τοπικούς προμηθευτές που θα βοηθήσουν στην απελευθέρωση των τεράστιων δυνατοτήτων που προσφέρει η μίσθωση θέσεων στον βυθό στην Κελτική Θάλασσα. Βλέπουμε τεράστιες δυνατότητες σε μια συνδυασμένη λύση Sarens-Tugdock, η οποία είναι ευέλικτη και εξαγώγιμη», είπε η Powell.

Οι τεχνολογικές προτάσεις της Tugdock

Η Tugdock, μια εταιρεία με έδρα την Κορνουάλη, έχει αναπτύξει μια τεχνολογία που συνδυάζει ένα ατσάλινο πλαίσιο με μεγάλους αερόσακους κατοχυρωμένους με πατέντα έτσι ώστε να λειτουργούν είτε ως πρόσθετη άνωση είτε ως υποβρύχια πλατφόρμα για την ανύψωση βαρέων θαλάσσιων κατασκευών. Με χωρητικότητα φόρτωσης έως 25.000 τόνων και αρθρωτό σχεδιασμό, η τεχνολογία αυτή μπορεί να μεταφερθεί εύκολα οδικώς και είναι σε θέση να υποστηρίξει την ανάπτυξη πλωτών αιολικών έργων μεγάλης κλίμακας, δήλωσε η RWE.

Ο Lucas Lowe-Houghton, Διευθυντής Στρατηγικής και Ανάπτυξης στην Tugdock, δήλωσε: «Η τεράστια κλίμακα των πλωτών υπεράκτιων ανεμογεννητριών και των υποδομών τους δημιουργεί μια σημαντική υλικοτεχνική πρόκληση για τα λιμάνια όλου του κόσμου, πολλά από τα οποία αντιμετωπίζουν περιορισμούς από το μέγεθος, το βάθος νερού ή το εύρος της παλίιρροιας. Η μοναδική μας τεχνολογία έχει σχεδιαστεί ώστε να ανταποκρίνεται σε αυτήν την πρόκληση».

Οι Sarens και Tugdock ανακοίνωσαν τη νέα τους συνεργασία νωρίτερα φέτος. Ο Carl Sarens, Διευθυντής Τεχνικών Λύσεων, Έργων και Μηχανικής στη Sarens, δήλωσε: «Αυτή είναι η τέλεια αρχή για τη νέα μας συνεργασία με την Tugdock. Είναι σπουδαίο να βλέπεις μια τόσο διάσημη εταιρεία όπως η RWE να δείχνει εμπιστοσύνη στην καινοτόμο προσέγγισή μας. Είμαστε ενθουσιασμένοι που συνεργαζόμαστε με την RWE για να βοηθήσουμε στην επιτάχυνση της ανάπτυξης των πλωτών υπεράκτιων αιολικών έργων στην Κελτική Θάλασσα».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης