Ενέργεια

To Κατάρ εγκαινίασε το μεγαλύτερο έργο LNG στον κόσμο

To Κατάρ εγκαινίασε το μεγαλύτερο έργο LNG στον κόσμο

Θα αυξήσει την παραγωγική του ικανότητα LNG από 77 εκατομμύρια τόνους ετησίως (mmtpa) σε 110 mmtpa

 

Ο Εμίρης του Κατάρ έθεσε τον θεμέλιο λίθο για το μεγαλύτερο έργο LNG στον κόσμο, το έργο επέκτασης του North Field, το οποίο θα ενισχύσει την εξαγωγική ικανότητα του Κατάρ κατά 48 εκατομμύρια τόνους ετησίως (mmtpa) έως το 2027, ανακοίνωσε την Τρίτη ο κρατικός κολοσσός QatarEnergy.

Ο Εμίρης του Κατάρ, Σεΐχης Tamim bin Hamad Al Thani, συνοδεύτηκε από τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της QatarEnergy, Saad Sherida Al-Kaabi, ο οποίος είναι επίσης Υπουργός Επικρατείας για θέματα Ενέργειας, στην τελετή στη βιομηχανική πόλη Ras Laffan σύμφωνα με το Oil Price.

Το Κατάρ ανακοίνωσε το 2021 το μεγαλύτερο έργο LNG στον κόσμο, το οποίο πρόκειται να αυξήσει την παραγωγική του ικανότητα LNG από 77 εκατομμύρια τόνους ετησίως (mmtpa) σε 110 mmtpa. Η εταιρεία παραγωγής φυσικού αερίου και πετρελαίου του Κόλπου σχεδιάζει επίσης μια άλλη φάση επέκτασης στο North Field, το μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου στον κόσμο, το οποίο μοιράζεται με το Ιράν. Η δεύτερη φάση επέκτασης θα είναι το North Field South Project (NFS), το οποίο θα αυξήσει περαιτέρω την ικανότητα παραγωγής LNG του Κατάρ από 110 mmtpa σε 126 mmtpa, με αναμενόμενη ημερομηνία έναρξης παραγωγής το 2027.

Επέκταση γραμμών

Οι δύο φάσεις του έργου περιλαμβάνουν έξι μέγα τρένα, το καθένα με δυναμικότητα παραγωγής οκτώ mmtpa LNG. Τέσσερα από τα τρένα αποτελούν μέρος του έργου επέκτασης North Field East και δύο είναι μέρος του έργου επέκτασης North Field South, συνεισφέροντας συνολικά 48 mmtpa στον παγκόσμιο εφοδιασμό LNG, δήλωσε η QatarEnergy.

Η QatarEnergy επέλεξε τις διεθνείς μεγάλες εταιρείες TotalEnergies, Shell, ConocoPhillips, ExxonMobil, Eni, Sinopec και CNPC ως μετόχους μειοψηφίας στο έργο.

Τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους, ο Al-Kaabi είπε ότι «το 40% όλου του νέου LNG που θα κυκλοφορήσει στην αγορά μέχρι το 2029, όταν όλα τα έργα μας είναι σε λειτουργία, θα προέρχονται από την QatarEnergy».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Κατάρ είναι πρωτοπόροι καθώς οι εξαγωγείς LNG βρίσκονται στην καλύτερη θέση για να καλύψουν την παγκόσμια ζήτηση για πρόσθετη χωρητικότητα εφοδιασμού τις επόμενες δύο δεκαετίες, ανέφερε η Wood Mackenzie σε έκθεση νωρίτερα φέτος.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης