Περιβάλλον

ICRI: 12 δισ. δολ. για τη χρηματοδότηση της προστασίας των κοραλλιογενών υφάλων

ICRI: 12 δισ. δολ. για τη χρηματοδότηση της προστασίας των κοραλλιογενών υφάλων
Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι δέχονται αυξανόμενη πίεση ως αποτέλεσμα της αυξανόμενης θαλάσσιας ρύπανσης

 Συμμαχία χωρών ανακοίνωσε ότι τα μέλη της θα συγκεντρώσουν 12 δισεκατομμύρια δολάρια για την προστασία των κοραλλιογενών υφάλων από απειλές όπως η ρύπανση και η υπεραλίευση, αλλά οι ειδικοί προειδοποίησαν ότι η χρηματοδότηση θα είναι μόνο μια σταγόνα στον ωκεανό, εκτός εάν αντιμετωπιστούν ευρύτεροι κλιματικοί κίνδυνοι.

Η International Coral Reef Initiative (ICRI) δήλωσε ότι θα εξασφαλίσει δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις για να βοηθήσει στη διατήρηση και αποκατάσταση των κοραλλιογενών οικοσυστημάτων, που διατηρούν το ένα τέταρτο των θαλάσσιων ειδών του κόσμου και περισσότερους από ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους.

«Η λειτουργική ύπαρξη αυτών των κρίσιμων οικοσυστημάτων διακυβεύεται λόγω της κλιματικής κρίσης και πολλών άλλων ανθρωπογενών στρεσογόνων παραγόντων», ανέφερε. «Το παράθυρο για την προστασία αυτών των οικοσυστημάτων κλείνει γρήγορα».

Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι δέχονται αυξανόμενη πίεση ως αποτέλεσμα της αυξανόμενης θαλάσσιας ρύπανσης, της καταστροφικής ανάπτυξης των ακτών και των αλιευτικών στόλων.

Υποφέρουν όμως και από την άνοδο της θερμοκρασίας της θάλασσας, η οποία κάνει τα κοράλλια να διώχνουν πολύχρωμα φύκια που ζουν μέσα τους, ένα φαινόμενο γνωστό ως «λεύκανση».

Η Marian Wong, ανώτερη λέκτορας στο School of Earth, Atmospheric and Life Sciences στο Πανεπιστήμιο Wollongong της Αυστραλίας, είπε ότι αν και πρόσθετη χρηματοδότηση για προστασία και αποκατάσταση θα ήταν «καλά νέα», η αύξηση της θερμοκρασίας είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος.

«Οι απειλές είναι πολύ σοβαρές, ειδικά καθώς κατευθυνόμαστε σε ένα άλλο Ελ Νίνιο», είπε, αναφερόμενη στο ημικανονικό φαινόμενο της θέρμανσης του νερού των ωκεανών. «Περιμένουμε να ξανασυμβεί λεύκανση κοραλλιών σε μαζική κλίμακα, πιθανότατα από τον Φεβρουάριο έως τον Μάρτιο, εκτός αν είμαστε πολύ τυχεροί».

Προστασία υφάλων

Το ICRI είπε ότι στοχεύει να «διασφαλίσει το μέλλον» 125.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων τροπικών κοραλλιογενών υφάλων ρηχών νερών και να διπλασιάσει τις περιοχές που βρίσκονται υπό αποτελεσματική προστασία μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

Δεσμεύθηκε επίσης να «επιταχύνει» την αποκατάσταση κατεστραμμένων υφάλων χρησιμοποιώντας καινοτόμες νέες λύσεις.

Ο David Booth, θαλάσσιος οικολόγος στο Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας του Σίδνεϊ, προειδοποίησε ότι η αποκατάσταση δεν είναι πανάκεια, λέγοντας ότι θα ήταν «απίστευτα ακριβό» να γίνει σε ουσιαστική κλίμακα.

Το ICRI ξεκίνησε το 1994 από την Αυστραλία, τη Γαλλία, την Ιαπωνία, την Τζαμάικα, τις Φιλιππίνες, τη Σουηδία, τη Βρετανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Τα μέλη της περιλαμβάνουν πλέον 45 χώρες που αντιπροσωπεύουν τα τρία τέταρτα των κοραλλιογενών υφάλων του κόσμου.

«Οι χώρες του ICRI θα πρέπει να επικεντρωθούν αποκλειστικά στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου», δήλωσε ο Terry Hughes, ειδικός στα κοράλλια στο Πανεπιστήμιο James Cook της Αυστραλίας. «Κατά ειρωνικό τρόπο, η Αυστραλία και η Σαουδική Αραβία είναι ένθερμοι υποστηρικτές των «λύσεων» αποκατάστασης κοραλλιών, επειδή κερδίζουν χρόνο για τις βιομηχανίες ορυκτών καυσίμων να συνεχίσουν να μολύνουν την ατμόσφαιρα για όσο διάστημα είναι κερδοφόρα».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης