Ενέργεια

Διαγωνισμός 25 εκατ. για τρία Κέντρα Δεξιοτήτων στις λιγνιτικές περιοχές

Διαγωνισμός 25 εκατ. για  τρία Κέντρα Δεξιοτήτων στις λιγνιτικές περιοχές
Τα κέντρα κατάρτισης που θα «οδηγήσουν» τη μετάβαση εργαζομένων και επιχειρήσεων στο Industry 4.0
Μέσω τριών Κέντρων Δεξιοτήτων το ανθρώπινο δυναμικό στις λιγνιτικές περιοχές της χώρας θα αποκτήσει τις γνώσεις, τις ικανότητες και τα soft skills ώστε να στραφεί σε αναδυόμενα «πράσινα» και ψηφιακά επαγγέλματα. Η ανάπτυξη και λειτουργία δύο Κέντρων Ανάπτυξης Δεξιοτήτων και Απασχόλησης στη Δυτική Μακεδονία και ενός στη Μεγαλόπολη για διάστημα πέντε ετών, είναι το αντικείμενο διαγωνισμού που ξεκίνησε εχθές από την ειδική μονάδα του ΤΑΙΠΕΔ, προϋπολογισμού 25 εκατ. ευρώ.

Στο πλαίσιο του έργου, που γίνεται για λογαριασμό της ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ Α.Ε., οι δύο λιγνιτικές περιοχές της χώρας θα αποκτήσουν τα κέντρα κατάρτισης που θα «οδηγήσουν» τη μετάβαση εργαζομένων και επιχειρήσεων στο Industry 4.0.

Η λειτουργία των τριών Κέντρων Δεξιοτήτων θα συμβάλλει στην καθημερινή επαφή και συνεργασία των στελεχών και συμβουλών με τους ωφελούμενους, που θα είναι άνεργοι, εργαζόμενοι σε επισφαλείς θέσεις, αυτοαπασχολούμενοι και εν δυνάμει νέοι επιχειρηματίες. Οι υπηρεσίες θα παρέχονται δωρεάν στο πλαίσιο του σχεδιασμού για τη δίκαιη μετάβαση των περιοχών που υπόκεινται τις συνέπειες της απολιγνιτοποίησης. Αφορούν κατ’ ελάχιστον 5 χιλιάδες ωφελούμενους.

Δίκτυα μετασχηματισμού του ανθρώπινου δυναμικού

Ουσιαστικά, θα δημιουργήσουν ένα δίκτυο στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων, ώστε να κάνουν τη δική τους μετάβαση στο νέο περιβάλλον, που επιβάλλει η ενεργειακή μετάβαση. Θα παρέχονται υπηρεσίες συμβουλευτικής και επαγγελματικού προσανατολισμού, καθώς και εξειδικευμένα προγράμματα απόκτησης γνώσεων και επαγγελματικών ικανοτήτων σε «πράσινα» και ψηφιακά επαγγέλματα.

Επίσης, θα καθοδηγούνται οι εργαζόμενοι και επαγγελματίες στην απόκτηση τόσο εγκάρσιων δεξιοτήτων, όσο και soft skills που είναι απαραίτητα για την προσαρμογή στο αναδυόμενο επαγγελματικό και εργασιακό περιβάλλον, μεταξύ των οποίων καινοτομία, λήψη αποφάσεων, επικοινωνία, επίλυση προβλημάτων, διαχείριση χρόνου, προσαρμοστικότητα, κριτική σκέψη. Θα δημιουργείται το ατομικό προφίλ των ωφελούμενων και θα τους προσφέρουν εξατομικευμένες υπηρεσίες και πρόσβαση σε εργαλεία, ώστε να βελτιώνονται οι δεξιότητές τους, με προτεραιότητα στους τομείς του αναπτυξιακού προτύπου κάθε λιγνιτικής περιοχής.

Παράλληλα, τα Κέντρα Δεξιοτήτων θα καταγράφουν τις ανάγκες και τις κενές θέσεις εργασίας που υπάρχουν στις περιοχές της δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης, ώστε μέσω της πλατφόρμας (e-just4skills), που θα αναπτυχθεί, να συμβάλλουν στη ζεύξη αγοράς – ωφελουμένων. Θα αναπτυχθεί επίσης, στη δεύτερη φάση του έργου, Παρατηρητήριο δεξιοτήτων μετάβασης και τοπικής αγοράς εργασίας.

Η δράση έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα «Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών είναι η 6η Νοεμβρίου 2023.

www.worldenergynews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης