Περιβάλλον

Χάρης Δούκας: Μείωση των εκπομπών μικροσωματιδίων κατά 25% στην Αθήνα την ερχόμενη 5ετία

Χάρης Δούκας: Μείωση των εκπομπών μικροσωματιδίων κατά 25% στην Αθήνα την ερχόμενη 5ετία
Θα πετύχουμε πληρωμές από επιχορηγήσεις τουλάχιστον 120-150 εκ. ευρώ κάθε έτος

O Χάρης Δούκας υποψήφιος δήμαρχος της Αθήνας με το συνδυασμό  ΑΘΗΝΑ Τώρα μιλά για τα σχεδιά του και πως στοχεύει να μετασχηματίσει την Αθήνα σε μια πράσινη πρωτεύουσα.

- Πόσο πράσινη πόλη είναι η σημερινή Αθήνα, που υστερεί και που υπερτερεί από τις άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες;

Απ: Δυστυχώς η Αθήνα είναι μια πόλη που της λείπει το πράσινο. Τα δέντρα καλύπτουν μόλις το 11% της πόλης, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι στο 30%. Αυτή η έλλειψη δέντρων και συμπαγών χώρων με δέντρα δημιουργεί σοβαρά προβλήματα σωματικής και ψυχικής υγείας σε όσους ζούμε και εργαζόμαστε στην Αθήνα. Ο αέρας της πόλης δεν είναι καθαρός, τα μικροσωματίδια είναι στα 13 μικρογραμμάρια όταν το όριο που θέτει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είναι στα 5. Μόνο 5 από τις 27 πρωτεύουσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκονται σε χειρότερη θέση από την Αθήνα όσον αφορά την ποιότητα του αέρα. Επιπλέον η έλλειψη δέντρων συμβάλλει στην αύξηση της θερμοκρασίας μέσα στην πόλη και ιδιαίτερα τους δύσκολους καλοκαιρινούς μήνες.

 - Ποιο είναι το δικό σας πρόγραμμα όσον αφορά τόσο τις εκπομπές ρύπων, όσο και το χωροταξικό;

Απ: Η δική μας πρόταση έχει στόχο να κάνει την Αθήνα μια καλύτερη πόλη για τους κατοίκους της. Όχι γενικά και αόριστα, αλλά με μετρήσιμους στόχους που θα αλλάξουν την καθημερινότητα των Αθηναίων. Η δέσμευσή μας είναι ότι τα μικροσωματίδια στην Αθήνα θα μειωθούν κατά 25% μέσα στην επόμενη πενταετία. Αυτό θα γίνει με ηλεκτρικά και υβριδικά δημοτικά οχήματα κάθε είδους, καθώς και με εξηλεκτρισμό θέρμανσης σε κτίρια κάθε ώστε να αντικατασταθεί η καύση ορυκτών καυσίμων και να περιοριστεί η χρήση τζακιών.

Επιπλέον θα εγκαταστήσουμε εκτεταμένο δίκτυο Καταμετρητών Ρύπανσης Αέρα σε κάθε μία από τις επτά Δημοτικές Κοινότητες, ώστε να αποτυπώνεται με μεγάλη γεωγραφική ανάλυση η κατάσταση στην Αθήνα όσον αφορά τους αέριους ρύπους.
Όσον αφορά τη χωροταξία της πόλης αυτό για το οποίο δεσμευόμαστε είναι να διασφαλίσουμε την καθολική προσβασιμότητα σε όλους τους δημόσιους με πεζοδρόμια, ποδηλατόδρομους και ράμπες σε όλα τα απαραίτητα σημεία. Ειδικά για τα πεζοδρόμια, το πρόγραμμά μας προβλέπει τριπλασιασμό του σχετικού κονδυλίου έτσι ώστε να ανακαινίσουμε και να αναβαθμίσουμε το 80% των πεζοδρομίων της πόλης μέσα στην επόμενη πενταετία.

- Που θα βρείτε τα κονδύλια για να υλοποιήσετε τα προγράμματά σας;

Απ: Δύο είναι οι βασικές πηγές από τις οποίες θα αντλήσουμε τους πόρους που χρειαζόμαστε. Η πρώτη είναι τα ευρωπαϊκά και εθνικά προγράμματα τα οποία δίνουν επιχορηγήσεις στους δήμους ακριβώς για το είδος των δράσεων που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμά μας. Η διοίκηση του κ. Μπακογιάννη έχει αποδειχθεί εντελώς ανίκανη να απορροφήσει τις διαθέσιμες επιχορηγήσεις για επενδύσεις στην Αθήνα. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα του 2023, όπου στον προϋπολογισμό έχουν εγγραφεί 200 εκ. Ευρώ επιχορηγήσεις για έργα και τελικά θα απορροφηθούν λιγότερα από 50 εκ. Ευρώ.

Εμείς λοιπόν αυτό το αλλάζουμε άμεσα συγκροτώντας μια ομάδα κρούσης από στελέχη του Δήμου και όπου χρειάζεται και άλλους ειδικούς ώστε να πετύχουμε πληρωμές από επιχορηγήσεις τουλάχιστον 120-150 εκ. Ευρώ κάθε έτος. Η δεύτερη πηγή είναι η βελτίωση της αποδοτικότητας του Δήμου με την εξοικονόμηση σημαντικών ποσών. Για παράδειγμα η γενική επέκταση του καφέ κάδου για τα απορρίμματα τροφίμων που θα εφαρμόσουμε ήδη από το 2024 θα εξοικονομήσει πάνω από 2,5 εκ. Ευρώ κάθε χρόνο στον Δήμο.

- Θεωρείτε ότι οι δημοτικές εκλογές έχουν και πολιτικό χαρακτήρα για τον Αθηναίο πολίτη και με ποιά παράταξη θα μπορούσατε να συνεργαστείτε αν χρειασθεί;

Απ: Οι τοπικές εκλογές έχουν σαφώς πολιτικό χαρακτήρα, αλλά όχι κομματικό. Οι συνεργασίες διαμορφώνονται στις γειτονίες της Αθήνας, με τις συγκεκριμένες προτάσεις που παρουσιάζονται. Και οφείλω να πω, μετά από 2 μήνες στις γειτονιές, πως είμαστε ο μοναδικός συνδυασμός που παρουσιάζει εξειδικευμένες και ξεκάθαρες προτάσεις. Γι αυτό και αποτελούμε την μοναδική αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση απέναντι στην υπάρχουσα δημοτική αρχή του κ. Μπακογιάννη.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης