Ενέργεια

Η Σαουδική Αραβία θα αυξήσει την τιμή του Arab Light για 5ο συνεχόμενο μήνα τον Νοέμβριο

Η Σαουδική Αραβία θα αυξήσει την τιμή του Arab Light για 5ο συνεχόμενο μήνα τον Νοέμβριο

Η Saudi Aramco ενδέχεται να αυξήσει την επίσημη τιμή πώλησης (OSP) κατά περίπου 45 σεντς το βαρέλι για τον Νοέμβριο

 

Ο κορυφαίος εξαγωγέας πετρελαίου, η Σαουδική Αραβία, ενδέχεται να αυξήσει την τιμή για το εμβληματικό της αργό Arab Light στην Ασία για πέμπτο συνεχόμενο μήνα τον Νοέμβριο, υποστηριζόμενη από την παρατεταμένη εθελοντική μείωση της παραγωγής και την ανθεκτική ζήτηση πετρελαίου στην περιοχή.

Ο κρατικός πετρελαϊκός κολοσσός Saudi Aramco ενδέχεται να αυξήσει την επίσημη τιμή πώλησης (OSP) κατά περίπου 45 σεντς το βαρέλι για τον Νοέμβριο, σύμφωνα με έρευνα του Reuters, γεγονός που θα έφερνε την τιμή στο υψηλότερο επίπεδο.

Οι τιμές του αργού στη Μέση Ανατολή εκτινάχθηκαν τον Σεπτέμβριο, καθώς η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε ότι θα επεκτείνει την περικοπή της προσφοράς κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα (bpd) μέχρι το τέλος του 2023, με τη Ρωσία επίσης να υπερβαίνει τη μείωση κατά 300.000 bpd για άλλους τρεις μήνες.
Η διαφορά τιμής πρώτου και τρίτου μήνα για το αργό πετρέλαιο αναφοράς της Μέσης Ανατολής στο Ντουμπάι να κυμαίνεται κατά μέσο όρο στα 2,59 δολάρια το βαρέλι, σε σύγκριση με 2,03 δολάρια το βαρέλι τον προηγούμενο μήνα.

Τα σχέδια του ΟΠΕΚ

Δύο μέλη του OPEC+, μιας ομάδας που αποτελείται από τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ) και τους παραγωγούς συμμάχους του, δήλωσαν ότι θα επανεξετάζουν τα σχέδια εφοδιασμού τους σε μηνιαία βάση. Οι υπουργοί του ΟΠΕΚ+ θα πραγματοποιήσουν την επόμενη σύνοδό τους την Τετάρτη.

"Δεν υπάρχει κανένα σημάδι ότι η Σαουδική Αραβία θα αναθεωρήσει την απόφασή της για τη μείωση της παραγωγής αυτή τη στιγμή. Επομένως, δεν αναμένουμε καμία αλλαγή στην αποφασιστικότητά τους να υπερασπιστούν τις τιμές του πετρελαίου", δήλωσε ένας από τους ερωτηθέντες.
Το Reuters ανέφερε το Σαββατοκύριακο ότι ο ΟΠΕΚ+ είναι απίθανο να τροποποιήσει την τρέχουσα πολιτική παραγωγής πετρελαίου του στην επικείμενη υπουργική επιτροπή.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΠΕΚ, Haitham Al Ghais, δήλωσε σε εκδήλωση της ενεργειακής βιομηχανίας τη Δευτέρα ότι το καρτέλ πετρελαίου είναι αισιόδοξο για τη ζήτηση πετρελαίου φέτος, αναμένοντας ετήσια αύξηση της ζήτησης άνω των 2,3 εκατομμυρίων bpd.

Εν τω μεταξύ, μια ευρύτερη διαφορά μεταξύ Brent και Ντουμπάι καθιστά πιο ακριβά τα φορτία arbitrage από τη λεκάνη του Ατλαντικού για τους Ασιάτες αγοραστές, γεγονός που θα μπορούσε να ωθήσει τα διυλιστήρια να κάνουν περισσότερες παραγγελίες για να αγοράσουν πετρέλαιο Μέσης Ανατολής.

Οι ερωτηθέντες αναμένουν επίσης ότι η Saudi Aramco θα αυξήσει τις τιμές των Arab Medium και Arab Heavy κατά περίπου 30 έως 40 σεντς από τον προηγούμενο μήνα.

Τα OSP της Saudi Aramco κυκλοφορούν συνήθως γύρω στην πέμπτη μέρα κάθε μήνα και καθορίζουν την τάση για τις τιμές του Ιράν, του Κουβέιτ και του Ιράκ, επηρεάζοντας περίπου 9 εκατομμύρια bpd αργού με προορισμό την Ασία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης