Φτάνει στο τέλος η πτώση των αποτιμήσεων στις εταιρίες ΑΠΕ λόγω των επιτοκίων ή έχει ακόμα δρόμο - Τι λένε αναλυτές και fund managers

Φτάνει στο τέλος η πτώση των αποτιμήσεων στις εταιρίες ΑΠΕ λόγω των επιτοκίων ή έχει ακόμα δρόμο - Τι λένε αναλυτές και fund managers
Για την επενδυτική κοινότητα η κερδοφορία, που θα έχουν οι εταιρίες του ευρύτερου κλάδου των ΑΠΕ, οι οποίες ακολουθούν ταχύρυθμη ανάπτυξη με χρηματοδοτήσεις δεν θα είναι η ίδια με το κοντινό παρελθόν
Η άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων που σημείωσαν νέο ρεκόρ 16ετίας στις ΗΠΑ, φθάνοντας στο 4,68% χθες 2/10 έχει οδηγήσει σε πτώση των αποτιμήσεων των εταιριών του κλάδου των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας με δεδομένη μάλιστα και την αύξηση του κόστους για την κατασκευή αυτών των μονάδων, λόγω της επιβάρυνσης της εφοδιαστικής αλυσίδας και του πληθωρισμού, που δεν υποχωρεί. Ο πληθωρισμός δεν θα πέσει εύκολα είναι το τελευταίο μήνυμα της FED και οι αγορές προεξοφλούν τις παρατεταμένες επιπτώσεις των υψηλών επιτοκίων.

Οι Financial Times παρουσιάζοντας μια ενδιαφέρουσα ανάλυση σημείωσαν ότι ο S&P Global Clean Energy Index έχει υποχωρήσει 20,2% το τελευταίο δίμηνο.
Η άνοδος των επιτοκίων, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά μπορεί να θέσει σε αμφιβολία την λειτουργικότητα και αποτελεσματικότητα για τα μακροπρόθεσμα συμβόλαια PPAs, καθώς η αύξηση του κόστους χρηματοδότησης των ανανεώσιμων projects, προφανώς θα "υπονομεύσει" την βιωσιμότητα των συφωνιών

Μεγάλες εταιρίες του ευρύτερου κλάδου άλλαξαν το guidance των αποτελεσμάτων τους είτε δέχθηκαν τις επιπτώσεις της αλλαγής του χρηματοοικονομικού περιβάλλοντος, όπως η NEXΤERA και η Vestas. Παράλληλα οι αναλυτές της UBS προβλέπουν ότι τα νέα δεδομένα μπορεί να επιβαρύνουν από 709 εκατ. ως 1,42 δισ τον όμιλο της Orsted.

Για την επενδυτική κοινότητα η κερδοφορία, που θα είχαν οι εταιρίες του ευρύτερου κλάδου των ΑΠΕ, οι οποίες ακολουθούν ταχύρυθμη ανάπτυξη και κατά συνέπεια δανείζονται δεν μπορεί και αποδεικνύεται ότι δεν είναι η ίδια με το περιβάλλον των πολύ χαμηλων ή μηδενικών επιτοκίων.

Όπως ανέφερε fund manager τα συμβόλαια για έργα Υπεράκτιων Αιολικών καθίστανται ζημιογόνα σε μακροπρόθεσμο επίπεδο και οι κυβερνήσεις θα πρέπει να καταλάβουν, ότι δεν είναι βιώσιμα με επιδοτήσεις 30 - 40 ευρώ/MWh αλλά χρειάζονται 80-100 ευρώ.

Βασικές μετοχές του S&P Global Clean Energy στον κλάδο της ηλιακής ενέργειας έχουν πτώση της τάξης 33-44% και όπως αναφέρουν αναλυτές  η μέση εταιρία που κατασκευάζει φωτοβολταϊκά πάνελς δεν μπορεί να διαπραγματεύεται με σχέση EV/EBITDA 16 αλλά αυτό θα πρέπει να πέσει στο 9.

Όπως όμως αναφέρει fund manager της Anaconda η πτώση των αποτιμήεσων λίγο ως πολύ έχει ήδη προεξοφλήσει τις αρνητικές συνέπειες και για τον λόγο αυτό γίνεται σιγά σιγά αγοραστής στις μετοχές.

Η ελληνική πραγματικότητα

Όλα αυτά εξηγούν γιατί τελικά δεν οριστικοποιήθηκε το deal για την πώληση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής αλλά και γιατί ενδεχομένως η ΔΕΗ να διαπραγματεύεται καλύτερους όρους για την εξαγορά των assets της ENEL αλλά και άλλων στα Βαλκάνια. Για τους δύο πετρελαϊκούς ομίλους δεν αλλάζουν πολλά, καθώς αυξάνεται η κερδοφορία τους από την άνοδο του πετρελαίου, καθώς μάλιστα ο μετοχικός δείκτης S&P Energy έχει ανέβει 6%. Μάλιστα θα έλεγε κανείς ότι ουσιαστικά η αγορά δεν έχει αρχίσει να αποτιμά τα assets στις AΠΕ τόσο της Motor Oil όσο και της Helleniq Energy ( ΕΛΠΕ), αλλά και τις κινήσεις της πρώτης στο υδρογόνο.

Όσον αφορά την Mytilineos η εταιρία ακολουθεί την στρατηγική της διασποράς. Τα κέρδη στις ΑΠΕ προέρχονται από την κατασκευή και πώληση μεγάλων φωτοβολταϊκών πάρκων, οπότε ακόμα και αν υπάρξει από αναλυτή πρόθεση μειώσης του μελλοντικού P/E που θα αφορά την κερδοφορία από τον τομέα η επίπτωση θα είναι οριακή στην αποτίμηση και θα έχει προεξοφληθεί ήδη. Παράλληλα το χτίσιμο του χαρτοφυλακίου ΑΠΕ που γίνεται, επιτρέπει στην παρούσα φάση καλύτερες και ευνοϊκότερες τιμές για εξαγορές σε παγκόσμιο επίπεδο. Άλλωστε οι πληροφορίες μιλούν για ένα πολύ καλό 9μηνο για το 2023.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης