Βιομηχανία & Απανθρακοποίηση

Σκυλακάκης: Ανάγκη για τη βιομηχανία η κλιματική προσαρμογή

Σκυλακάκης: Ανάγκη για τη βιομηχανία η κλιματική προσαρμογή
Τα νέα δεδομένα στο βιομηχανικό κλάδο

Την ανάγκη της βιομηχανίας για προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή τόνισε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης στη διάρκεια εκδήλωσης με θέμα «Η Ελλάδα Ενώπιον Νέων Αναπτυξιακών και Επενδυτικών Προοπτικών» στην οποία ήταν ένας εκ των ομιλητών
Στην εν λόγω εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις 29/09/2023, στο πλαίσιο της 41ης τακτικής Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου Βιομηχανιών Στερεάς Ελλάδας (ΣΒΣΕ), στο Ξενοδοχείο “LUCY HOTEL” στη Χαλκίδα, μίλησαν ακόμη ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γιάννης Στουρνάρας και η Γενική Γραμματέας Βιομηχανίας, κα Θέμιδα Ευτυχίδου.

Σκυλακάκης: Η σημασία της συστηματικής προώθησης των ΑΠΕ

Στην ομιλία του ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης, ανέδειξε τρία κύρια σημεία: α) την ανάγκη για σταθερή συνέχιση των μεταρρυθμίσεων με κύριο στόχο την ενίσχυση της ανθεκτικότητας της εθνικής οικονομίας, β) τη σημασία της συστηματικής προώθησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), τόσο λόγω της σημαντικής συμβολής που έχουν στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, στο πλαίσιο των εθνικών μας δεσμεύσεων σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, όσο και στοχεύοντας στη μικρότερη εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και στην εξασφάλιση φθηνότερης ενέργειας και γ) την ανάγκη για κλιματική προσαρμογή που για τη βιομηχανία σημαίνει και κατασκευή και συντήρηση πιο ανθεκτικών υποδομών της.


Στουρνάρας: Η ελληνική οικονομία είναι συνυφασμένη με την ελληνική βιομηχανία

Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γιάννης Στουρνάρας, επεσήμανε ότι η πορεία της ελληνικής οικονομίας είναι άμεσα συνυφασμένη με την ανάπτυξη και ευημερία της ελληνικής βιομηχανίας.

Στο πλαίσιο αυτό, η υλοποίηση του Σχεδίου Δράσης της Εθνικής Στρατηγικής για τη Βιομηχανία θα βοηθήσει στην αύξηση της συμβολής της βιομηχανίας στο ΑΕΠ, στην άνοδο των εξαγωγών βιομηχανικών προϊόντων και στη δημιουργία νέων και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας. Ωστόσο, βασική προϋπόθεση για την επιτυχία του Σχεδίου αποτελεί η απορρόφηση των διαθέσιμων ευρωπαϊκών πόρων με αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων. Η αξιοποίηση αυτών των κεφαλαίων, σε συνδυασμό με την κινητοποίηση αυξημένων ιδιωτικών επενδύσεων, μπορεί να βοηθήσει στον πράσινο και ψηφιακό μετασχηματισμό και στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας της ελληνικής βιομηχανίας.

 

Η Εθνική Στρατηγική Βιομηχανίας και οι προκλήσεις

Η Γενική Γραμματέας Βιομηχανίας, κ. Θέμις Ευτυχίδου, επικεντρώθηκε στην παρουσίαση της Εθνικής Στρατηγικής Βιομηχανίας που επιδιώκει να θέσει την ελληνική βιομηχανία στον πυρήνα μίας έξυπνης, πράσινης και ανταγωνιστικής οικονομίας και μίας δίκαιης και ανθεκτικής κοινωνίας, επενδύοντας στην καινοτομία, τη συνεργασία και τις δεξιότητες του ανθρώπινου δυναμικού, προσελκύοντας επενδύσεις, συμμετέχοντας σε διεθνείς αλυσίδες αξίας και παράγοντας βιώσιμα και ανταγωνιστικά προϊόντα. Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε ότι στόχοι για το 2027 είναι η αύξηση της συνεισφοράς της Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας (ΑΠΑ) της βιομηχανίας ως ποσοστό στο ΑΕΠ στο 13% (από 10,7%), η αύξηση των εξαγωγών της βιομηχανίας  ως προς το ΑΕΠ στο 15% (από 9,2%) και η αύξηση του ποσοστού απασχόλησης στη βιομηχανία επί της συνολικής απασχόλησης στο 12% (από 8,2%).

Χαιρετισμό απεύθυναν ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, κ. Φάνης Σπανός και ο Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΣΕΒ, κ. Ευθύμιος Βιδάλης.

Τέλος, στον εισαγωγικό χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΒΣΕ, κ. Πάνος Λώλος, σημείωσε ότι οι τρείς βασικές προκλήσεις με τις οποίες οι βιομηχανικές επιχειρήσεις είναι ήδη αντιμέτωπες, είναι το ανθρώπινο δυναμικό, η επάρκεια Α’ Υλών και ο προστατευτισμός, επισημαίνοντας ότι η χώρα μας μπορεί να απαντήσει σε αυτές τις τρεις προκλήσεις αξιοποιώντας τρεις σημαντικές ευκαιρίες· την Πράσινη Ανάπτυξη, την ψηφιακή μετάβαση και τη διαθεσιμότητα χρηματοδοτικών πόρων ευρωπαϊκής προέλευσης.

Ανάδειξη νέου Δ.Σ.

Στο πλαίσιο του Συνεδρίου, πραγματοποιήθηκαν αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου, το οποίο στη συνέχεια συγκροτήθηκε σε σώμα ως εξής:

Πρόεδρος: Πάνος Λώλος (ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ ΑΕ), Α΄ Αντιπρόεδρος: Παναγιώτης Σκιαδάς (Σωληνουργεία Κορίνθου ΑΕΒΕ), Β΄ Αντιπρόεδρος: Γεώργιος Γεωργαλάς (ΕΠΑΛΜΕ ΑΕ), Γ΄ Αντιπρόεδρος: Σπήλιος Μανιάς (ΑΛΟΥΜΑΝ ΑΕ), Γενικός Γραμματέας: Ανδρέας Λουκάτος (Διοίκηση και Διαχείριση ΒΙΠΕ Θίσβης Βοιωτίας ΑΕ), Ταμίας: Βασιλική Ωρολογοπούλου (ΑΡΜΟΣ ΑΕ) και μέλη: Γιάννης Γιαννίτσης (ΓΙΑΝΝΙΤΣΗΣ GROUP ΑΕ), Ευάγγελος Γκιζελής (ΓΚΙΖΕΛΗΣ ΑΕ), Κίμων Δανιηλίδης (ELKEME AE), Βασίλης Έξαρχος (VIOKYT ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΕΣ ΑΕΒΕ DUNAPACK), Δημήτρης Καββαδάς (ΚΑΠΑΧΗΜ ΑΕ), Δημήτρης Καρράς (ALUMINCO AE), Αθανάσιος Κεφάλας (IMERYS ΒΩΞΙΤΕΣ ΑΕ), Δημήτρης Κοίλιαρης (SABO ΕΛΛΑΣ AΒΕΕ),  Χαράλαμπος Κουρής (ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ ΑΕ), Βέρα Παγκουλάκη (ΣΥΜΕΤΑΛ ΑΕ), Αννούς Τζιρακιάν (ΣΩΛΗΝΟΥΡΓΕΙΑ Λ.ΤΖΙΡΑΚΙΑΝ PROFIL ΑΕ), Αλέξανδρος Ψηλός  (ΤΙΤΑΝ ΑΕ) και Γιώργος Ξηρογιάννης (εκ μέρους του ΣΕΒ). Αναπληρωματικά Μέλη: Α’ Αναπληρωματικό μέλος: Τζώρτζια Κοτρώνη (ΚΟΤΡΩΝΗΣ PACKAGING AE), Β’ Αναπληρωματικό μέλος: Μαρία Γλυνού (ΜΑΪΛΗΣ ΑΕ), Γ’ Αναπληρωματικό μέλος: Αντώνης Ξενιός (EDF RENEWABLES AE) και Δ’ Αναπληρωματικό μέλος: Κωνσταντίνος Κόντος (ΣΥΜΕΤΑΛ ΑΕ).

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης