Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Τουρκία: Ξαναρχίζει η λειτουργία του πετρελαιαγωγού στο Ιράκ

Τουρκία: Ξαναρχίζει η λειτουργία του πετρελαιαγωγού στο Ιράκ

Θα είναι σε θέση να προμηθεύσει μισό εκατομμύριο βαρέλια, στις παγκόσμιες αγορές πετρελαίου δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας

 

Η Τουρκία θα ξαναρχίσει τις εργασίες αυτή την εβδομάδα σε έναν αγωγό αργού πετρελαίου από το Ιράκ που έχει ανασταλεί για περίπου έξι μήνες, δήλωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Minister Alparslan Bayraktar .

"Μέσα σε αυτήν την εβδομάδα, θα ξεκινήσουμε τη λειτουργία του αγωγού Ιράκ-Τουρκίας μετά την επανέναρξη των εργασιών. Θα είναι σε θέση να προμηθεύσει μισό εκατομμύριο βαρέλια, σχεδόν, στις παγκόσμιες αγορές πετρελαίου", δήλωσε ο Bayraktar κατά τη διάρκεια της διάσκεψης ADIPEC στο Άμπου Ντάμπι.
Η Τουρκία ήταν μια αξιόπιστη οδός διέλευσης για πετρέλαιο και φυσικό αέριο, πρόσθεσε.

Αποζημίωση στη Βαγδάτη

Η Τουρκία διέκοψε τις ροές στη διαδρομή εξαγωγής πετρελαίου του βόρειου Ιράκ πριν από περίπου έξι μήνες μετά από διαιτητική απόφαση του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου (ICC) που διέταξε την Άγκυρα να καταβάλει αποζημίωση στη Βαγδάτη για μη εγκεκριμένες εξαγωγές μεταξύ 2014 και 2018.

Η Άγκυρα άρχισε αργότερα εργασίες συντήρησης στον αγωγό που συνεισφέρει περίπου το 0,5% της παγκόσμιας προσφοράς αργού.

Η Βαγδάτη και η Άγκυρα συμφώνησαν να περιμένουν έως ότου ολοκληρωθεί η αξιολόγηση συντήρησης του αγωγού, ο οποίος διέρχεται από μια σεισμική ζώνη, για να επανεκκινήσουν οι ροές ενώ εξακολουθούν να συμμετέχουν σε μια νομική μάχη για τις διαιτητικές αποφάσεις.

Η Τουρκία εξέταζε νομικά μέτρα κατά του Ιράκ, το οποίο έχει μια εκκρεμή υπόθεση επιβολής εναντίον της Τουρκίας, είπε ο Bayraktar τον περασμένο μήνα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης