Επικαιρότητα

Προϋπολογισμός 2024: Ανάπτυξη 3%, πληθωρισμός 2,4%, ανεργία 10,6% - Παροχές 2,5 δισ. ευρώ

Προϋπολογισμός 2024: Ανάπτυξη 3%, πληθωρισμός 2,4%, ανεργία 10,6% - Παροχές 2,5 δισ. ευρώ
Επενδύσεις 12,1%, εξαγωγές 6,3% και εισαγωγές 4,5% προβλέπει ο προϋπολογισμός που κατατίθεται σήμερα 2/10 στη Βουλή
Με πρόβλεψη για μεγαλύτερη ανάπτυξη, μικρότερη ανεργία και χαμηλότερο πληθωρισμό το 2024 κατατίθεται στη Bουλή σήμερα το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού στο οποίο η κυβέρνηση ενσωματώνει παροχές 2,5 δισ. ευρώ με αυξήσεις μισθών, συντάξεων, επιδομάτων σε πάνω από 3 εκατ. νοικοκυριά.
Παρά τους κινδύνους και το ρευστό σκηνικό στην παγκόσμια και την ευρωπαϊκή οικονομία ο πήχης της ανάπτυξης στην Ελλάδα αναθεωρείται προς τα πάνω στο 2,3% για φέτος έναντι αρχικής πρόβλεψης για 1,8% ενώ για το 2024 προβλέπεται επιτάχυνση στο 3% με βασικές κινητήριες δυνάμεις τις δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις, οι οποίες αναμένεται να αυξηθούν κατά 12,1% τον επόμενο χρόνο από 8,3% το 2023.

Συμβολή Ταμείου Ανάκαμψης

Σύμφωνα με το προσχέδιο μόνο η συμβολή του Ταμείου Ανάκαμψης στον ρυθμό μεγέθυνσης του 2024 αναμένεται να αγγίξει τις 1,7 ποσοστιαίες μονάδες και σε συνδυασμό με την αύξηση των εξαγωγών στο 6,3% το 2024 από 2,7% φέτος η ώθηση στο ΑΕΠ θα είναι σημαντική καθώς σε απόλυτα μεγέθη θα κινηθεί πάνω από τα 235 δισ. ευρώ.
Την ίδια στιγμή θετική συμβολή στον ρυθμό ανάπτυξης αναμένεται να έχουν η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας στην επενδυτική βαθμίδα και από τους υπόλοιπους οίκους αξιολόγησης, η πραγματοποίηση μια σειράς κρίσιμων μεταρρυθμίσεων, η αξιοποίηση των τραπεζικών καταθέσεων που διατηρούν την ρευστότητα των πιστωτικών ιδρυμάτων σε επιθυμητά επίπεδα και η μεγαλύτερη του αναμενομένου εξέλιξη της τουριστικής κίνησης.

ΑΕΠ

Να σημειωθεί ότι σε ονομαστικούς όρους το ελληνικό ΑΕΠ θα ξεπεράσει σε ταχύτητα το 4,1% το μέσο δηλαδή επίπεδο της τελευταίας πενταετίας πριν την είσοδο της χώρας στο πρώτο μνημόνιο.
Ωστόσο στο τελικό κείμενο του προϋπολογισμού για το 2024 που θα κατατεθεί το Νοέμβριο θα υπάρχει και εναλλακτικό δυσμενές σενάριο που θα κατεβάζει μία μονάδα τον ρυθμό επέκτασης σε περίπτωση όξυνσης της πληθωριστικής κρίσης και ισχυρών αναταράξεων στο διεθνές περιβάλλον.
Παρ’ όλα αυτά, η ανάπτυξη θα είναι υψηλότερη από το 1,3% του μέσου όρου της ευρωζώνης.

Πληθωρισμός

Στο μέτωπο του πληθωρισμού παρά τις υψηλές ταχύτητες των τιμών στα τρόφιμα εκτιμάται ότι θα υπάρξει αποκλιμάκωση του εναρμονισμένου δείκτη στη περιοχή του 4% για το σύνολο του έτους από 5% που έχει εγγραφεί στο προϋπολογισμό για να υποχωρήσει στο 2,4% το 2024.Βέβαια οι ανατιμήσεις στην ομάδα των τροφίμων εξακολουθούν να τρέχουν με υψηλούς ρυθμούς πάνω από 10,7% αναγκάζοντας τους καταναλωτές να αγοράζουν τα ίδια ακριβώς πράγματα με περισσότερα όμως χρήματα.

Πλεόνασμα 0,7%

Στα δημοσιονομικά το οικονομικό επιτελείο διατηρεί ως «κόρη οφθαλμού» την πρόβλεψη για πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ το 2023 ενώ αρμόδιες πηγές αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο καλύτερης επίδοσης στην περιοχή του 0,9%. Για το 2024 απαιτείται μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή καθώς ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα ανεβαίνει στο 2,1% του ΑΕΠ.
Στο κείμενο του προσχεδίου υπάρχει ιδιαίτερη αναφορά για τις καταστροφές που προκλήθηκαν τόσο από τις πυρκαγιές όσο και από τις πλημμύρες στην Θεσσαλία ενώ υπάρχει μεγάλη αγωνία για το τελικό κόστος στα κρατικά ταμεία καθώς θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ.
Ωστόσο για πρώτη φορά θα υπάρξει ειδικό αποθεματικό 600 εκατ. ευρώ για την αποκατάσταση των ζημιών από φυσικές καταστροφές πέρα από το 1 δις. ευρώ που θα υπάρχει ούτως ή άλλως στον προϋπολογισμό. Τουλάχιστον αυτός είναι ο σχεδιασμός.

Ανεργία

Η ανεργία από 11,2% φέτος θα αποκλιμακωθεί στο 10,6% το 2024 με βάση την μεθοδολογία της Έρευνας Εργατικού Δυναμικού και στο 9% με βάση τους εθνικούς λογαριασμούς.
Πίνακας.JPG


Πηγή:www.bankingnews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης