Το μπλε υδρογόνο είναι για την ΕΕ πιο οικονομικό από το πράσινο - Μελέτη της CATF

Το μπλε υδρογόνο είναι για την ΕΕ πιο οικονομικό από το πράσινο - Μελέτη της CATF

Θα μπορούσε να κλιμακωθεί πιο γρήγορα σύμφωνα με μελέτη

Το μπλε υδρογόνο το οποίο δημιουργείται από το μετασχηματισμό του φυσικού αερίου με τη χρήση δέσμευσης άνθρακα, θα ήταν μια πιο οικονομική λύση για την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) σε σύγκριση με το αντίστοιχο πράσινο που παράγεται από ηλεκτρόλυση νερού με χρήση ανανεώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με έρευνα της περιβαλλοντικής οργάνωσης Clean Air Task Force (CATF) η οποία είναι ομάδα ειδικών για το κλίμα και την ενέργεια με συλλογική γνώση και εμπειρία δεκαετιών.

Η στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, περιλαμβάνει τη φιλοδοξία να παράγει 10 εκατομμύρια τόνους και να εισάγει άλλους τόσους ανανεώσιμου υδρογόνου μέχρι το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας.

Ο στόχος της ΕΕ παραμένει προκλητικός και θα πρέπει να επανεκτιμηθεί, αναφέρει η CATF στην έκθεση που δημοσιεύτηκε στις 26/9/2023.

Σχολιάζοντας τις πολιτικές επιπτώσεις των αποτελεσμάτων της μελέτης θεωρεί ότι «Η Ευρώπη θα πρέπει να επανεξετάσει τις προβλέψεις της για τη ζήτηση υδρογόνου για να αναπτύξει ρεαλιστικές εκτιμήσεις.

Το πλεονέκτημα και το μειονέκτημα του μπλε υδρογόνου

Η CATF ανέθεσε στην εταιρεία συμβούλων KBR Inc με έδρα το Χιούστον, να μοντελοποιήσει το κόστος διαφορετικών οδών για την παράδοση υδρογόνου χαμηλών εκπομπών άνθρακα από πιθανές περιοχές παραγωγής στο μεγαλύτερο θαλάσσιο λιμάνι της Ευρώπης (Ρότερνταμ στην Ολλανδία).

«Η ανάλυση επικεντρώνεται στο μπλε υδρογόνο επειδή η μεγαλύτερη τεχνολογική ωριμότητα και το χαμηλότερο κόστος αυτής της μεθόδου παραγωγής σημαίνει ότι έχει τη δυνατότητα να κλιμακωθεί πιο γρήγορα από το πράσινο υδρογόνο που παράγεται μέσω ηλεκτρόλυσης», υποστήριξε η Magnolia Tovar (Global Director of Zero-Carbon Fuels της CATF).

Η ανάλυση κόστους κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η μεταφορά υδρογόνου με χαμηλές εκπομπές άνθρακα δια θαλάσσης, παρουσιάζει σημαντικά εμπόδια λόγω των εγγενών φυσικών ιδιοτήτων του υδρογόνου.


Πρόταση για παραγωγή υδρογόνου μέσω LNG  

Επιπλέον, η CATF προτείνει ότι η μεταφορά LNG στην Ευρώπη και η χρήση του για την παραγωγή υδρογόνου στο σημείο εισαγωγής με εισροές ενέργειας χαμηλών εκπομπών άνθρακα, αυστηρό έλεγχο των εκπομπών μεθανίου και CCS θα είναι πιθανότατα πιο εφικτή και οικονομικά αποδοτική από την εισαγωγή χαμηλών υδρογόνο άνθρακα από μακρινούς προμηθευτές.

«Δεδομένης της τεράστιας πρόκλησης, η δημόσια πολιτική πρέπει να σχεδιαστεί προσεκτικά ώστε να δίνει προτεραιότητα στις πιο οικονομικά αποδοτικές τεχνολογίες και να αποτρέπει τη δαπάνη δημόσιας χρηματοδότησης σε ακριβές επενδύσεις υποδομής που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αναποτελεσματικές και αναποτελεσματικές μεθόδους απαλλαγής από τον άνθρακα», σημειώνει ο Tovar της CATF.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης