Περιβάλλον

Athens Democracy Forum: Τι θα γίνει με τους εκατομμύρια πρόσφυγες της Κλιματικής Αλλαγής

Athens Democracy Forum: Τι θα γίνει με τους εκατομμύρια πρόσφυγες της Κλιματικής Αλλαγής
Στο επίκεντρο το ζήτημα του εκτοπισμού εκατομμυρίων ανθρώπων
 

Το ζήτημα του εκτοπισμού εκατομμυρίων ανθρώπων λόγω της Κλιματικής Αλλαγής συζητήθηκε  στο πλαίσιο του 11ου Athens Democracy Forum, το οποίο που ολοκληρώνει τις εργασίες του σήμερα και τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Σε συζήτηση, υπό τον τίτλο «Rethinking Climate: Flight and Fight», την οποία συντόνισε η Liz Alderman, Επικεφαλής Ανταποκρίτρια για την Ευρωπαϊκή Επιχειρηματικότητα των New York Times, o Michael Oppenheimer, Albert G. Milbank Professor of Geosciences and International Affairs and Director Center for Policy Research on Energy and the Environment, Princeton University, τόνισε την ανάγκη να υπάρξει ένα διεθνές πλαίσιο, το οποίο θα θέτει τους γενικούς κανόνες για τον τρόπο διαχείρισης των ανθρώπων που εκτοπίστηκαν λόγω κλιματικών καταστροφών.

Διερωτήθηκε μάλιστα, αν οι κυβερνήσεις είναι έτοιμες να κάνουν το επόμενο βήμα για την αντιμετώπιση αυτής της κρίσης, αναφέροντας ότι δράση πρέπει να αναληφθεί τόσο από τις χώρες προέλευσης, όσο και από τις χώρες υποδοχής των προσφύγων. 

Στο σημείο αυτό, η κα Άλντερμαν έδωσε τον λόγο στη Fatou Jeng, Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του Ο.Η.Ε για ζητήματα νεολαίας, η οποία υποστήριξε ότι η Κλιματική Αλλαγή έχει από το 2021 έως και σήμερα τεράστιες περιβαλλοντικές επιπτώσεις στη χώρα της. Συγκεκριμένα, οδήγησε σε εκτεταμένες πλημμύρες και εκτοπισμούς, αφού πολλές οικογένειες έχασαν τα σπίτια τους.

Η κα Jeng δεν εστίασε μόνο στις μετακινήσεις πληθυσμών, αλλά και σε άλλα ζητήματα που απασχολούν εκτενώς τη Γκάμπια λόγω της Κλιματικής Αλλαγής, όπως οι συγκρούσεις αγροτών – βοσκών.

Στο ίδιο πάνελ βρέθηκε και ο Michael P. Nash, Καλλιτέχνης και κινηματογραφιστής ο οποίος γύρισε το 2010 το ντοκιμαντέρ «Climate Refugees», έχοντας ταξιδέψει σε 48 χώρες που χτυπήθηκαν από την Κλιματική Κρίση.

Σύμφωνα με τον κ. Nash, ο «κλιματικός πρόσφυγας» είναι δύσκολο να οριστεί, καθώς πρόκειται για να ένα περίπλοκο ζήτημα που επηρεάζεται από πολιτικούς και θρησκευτικούς παράγοντες.

Ακόμη, ανέφερε ότι το 2010 πολλές από τις ερωτήσεις που του είχαν γεννηθεί, δεν βρήκαν απαντήσεις, καθώς το ζήτημα της Κλιματικής Αλλαγής δεν είχε απασχολήσει εκτενώς την αρθρογραφία και βιβλιογραφία της εποχής.

Αποκάλυψε δε, ότι αυτήν την περίοδο ετοιμάζει το β’ μέρος του ντοκιμαντέρ, στο οποίο προσδοκά ότι θα βρει απαντήσεις, επιστρέφοντας στις ίδιες χώρες, καθώς περισσότερο από 10 χρόνια μετά έχει αφιερωθεί περισσότερος χρόνος για το ζήτημα παγκοσμίως.

Με τη σειρά της η Biljana Radonjic Ker-Lindsay, Associate Director Access to Skills and Employment στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, σημείωσε ότι η Κλιματική Αλλαγή δεν έχει τις ίδιες επιπτώσεις για όλους τους ανθρώπους και μίλησε για τεράστιες ανισότητες που αφορούν γυναίκες ή άτομα με αναπηρία. Όπως ανέφερε, σε περιόδους κρίσης, στόχος της Τράπεζας είναι να δίνεται πρόσβαση σε καθαρό νερό και να εξασφαλίζεται η υγιεινή.

Ακόμη, εστίασε στις προσπάθειες που γίνονται ώστε οι γυναίκες να έχουν ισάξια μεταχείριση στον τομέα της πράσινης ανάπτυξης. Συγκεκριμένα, τόνισε ότι πρέπει να εφαρμοστούν πολιτικές που διασφαλίζουν ότι και οι αγρότισσες θα έχουν πρόσβαση σε νέες τεχνολογίες, καθώς και ότι δεν θα χάνουν τις ευκαιρίες που φέρνει η μετάβαση στην πράσινη οικονομία. 

www.worldenergynews.gr






Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης