Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Simpson: Η Ευρώπη χρειάζεται 10 φορές μεγαλύτερη αύξηση των ΑΠΕ για τους κλιματικούς στόχους του 2030

Simpson: Η Ευρώπη χρειάζεται 10 φορές μεγαλύτερη αύξηση των ΑΠΕ για τους κλιματικούς στόχους του 2030
Τη δήλωση αυτή έκανε ο επικεφαλής του γραφείου της Επιτρόπου Ενέργειας Kadri Simpson

Η Ευρώπη πρέπει να αυξήσει την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας 10 φορές σε σχέση με τους τρέχοντες ρυθμούς της για να επιτύχει τους κλιματικούς στόχους του 2030, δήλωσε αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε διάσκεψη ενέργειας στο Μιλάνο την Πέμπτη, 28/9.

«Έχουμε θέσει ως στόχο το 42,5% της συνολικής μας ενέργειας να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές έως το 2030, και σήμερα στην Ευρώπη αντλούμε από ανανεώσιμες το 21-22% περίπου του συνόλου,» δήλωσε ο Stefano Grassi, επικεφαλής του γραφείου της Επιτρόπου Ενέργειας Kadri Simson. «Αν θέλουμε να κάνουμε αυτό το άλμα… πρέπει να πετύχουμε ρυθμούς εγκατάστασης ΑΠΕ 10 φορές υψηλότερους από σήμερα».

Ωστόσο, ο Stefano Grassi προσέθεσε ότι η Ευρώπη πέτυχε μεγάλη πρόοδο στη μείωση περισσότερο από 3% των εκπομπών άνθρακα τον περασμένο χρόνο, με αποτέλεσμα η συνολική μείωση των εκπομπών της ΕΕ σε σχέση με το 990 να ανέλθει στο 30% - 32%, «γεγονός που προκαλεί έκπληξη για μια ήπειρο που πέρασε ενεργειακή κρίση».

«Είμαστε καλά τοποθετημένοι στην πορεία που μας οδηγεί προς το στόχο μείωσης των εκπομπών αερίων ρύπων κατά 55% έως το 2030 και το καθαρό μηδέν το 2050», πρόσθεσε ο Grassi ενώ συνεχίζοντας τόνισε τη σημασία της δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα (CCS) και των πυρηνικών στην ενεργειακή μετάβαση της Ευρώπης, υπογραμμίζοντας: «Η ανάπτυξη της καινοτομίας και της έρευνας θα μας επιτρέψει να αναπτύξουμε ορισμένες τεχνολογίες που σήμερα φαίνονται πολύ μακρινές».

Ποικιλόμορφο ενεργειακό μείγμα

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Edison, Nicola Monti, υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρχει ποικιλία στο ενεργειακό μείγμα, λέγοντας ότι ένα αποτελεσματικό ενεργειακό σύστημα πρέπει να αποτελείται κατά 80% από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και κατά 20% από πηγές ενέργειας επιδεχόμενες προγραμματισμού, οι οποίες θα μπορούσε να είναι οι πυρηνικές μονάδες και οι απανθρακοποιημένες μονάδες φυσικού αερίου συνδυασμένου κύκλου (CCGT).

Αν και αναγνώρισε ότι στην Ιταλία υπάρχουν φόβοι για την πυρηνική ενέργεια, λόγω των ατυχημάτων που έχουν σημειωθεί σε άλλες χώρες όπως το Τσερνομπίλ και η Φουκουσίμα, ο Monti επισήμανε ότι έχουν γίνει πρόοδοι σε θέματα ασφάλειας στην πυρηνική τεχνολογία.

Ο διευθυντής της Edison επίσης πρόσθεσε ότι ο ίδιος οραματίζεται τη δημιουργία μικρών πυρηνικών σταθμών για την Ιταλία, όπως οι μικροί αρθρωτοί αντιδραστήρες (SMR) ισχύος 300-400 MW που θα μπορούσαν να εγκατασταθούν σε βιομηχανικές περιοχές με μεγάλες ενεργειακές απαιτήσεις. 

«Εάν η επιλογή είναι μεταξύ ορυκτών καυσίμων και πυρηνικής ενέργειας, μπορούμε να επιλέξουμε μόνο την πυρηνική ενέργεια», δήλωσε ο Massimo Nicolazzi, ανώτερος σύμβουλος του προγράμματος ενεργειακής ασφάλειας της ISPI στο πανεπιστήμιο του Τορίνο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης