Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

ΔΕΗ: Ετοιμάζει deal για ΑΠΕ 400 MW στην Ρουμανία - Στο 1 GW θα φθάσει το χαρτοφυλάκιο με την Enel

ΔΕΗ: Ετοιμάζει deal για ΑΠΕ 400 MW στην Ρουμανία - Στο 1 GW θα φθάσει το χαρτοφυλάκιο με την Enel

Από το συνολικό υπό ανάπτυξη χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ της ΔΕΗ, ύψους περί τα 10 GW, για τα 2,3 GW έχουν εξασφαλιστεί τελικοί όροι σύνδεσης, άλλα 2,6 GW διαθέτουν πλέον περιβαλλοντική αδειοδότηση

Σε συζητήσεις για εξαγορές σταθμών ΑΠΕ ισχύος περίπου 400 MW στη Ρουμανία βρίσκεται η ΔΕΗ Ανανεώσιμες. Με την επικείμενη δε ολοκλήρωση της εξαγοράς από τη ΔΕΗ, της ENEL Ρουμανίας η οποία αναμένεται εντός του επομένου διαστήματος, το συνολικό χαρτοφυλάκιο της επιχείρησης σε σταθμούς Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στη γειτονική χώρα, θα ανέλθει στα 1 GW αναδεικνύοντας την σε περιφερειακό «παίκτη» της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.


Αυτός άλλωστε είναι ο στρατηγικός στόχος της ΔΕΗ όπως τον έχει περιγράψει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης Γιώργος Στάσσης παρουσιάζοντας τις βασικές αρχές της πολιτικής που ακολουθεί, στους αναλυτές μαζί με τα οικονομικά αποτελέσματα του ομίλου για το πρώτο εξάμηνο του έτους. Παράλληλα με τη διεθνή επέκταση η ΔΕΗ στοχεύει στη συνεχή διεύρυνση της παρουσίας της στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) καθώς και την ψηφιοποίηση του δικτύου της.

Την υλοποίηση του στόχου της πράσινης μετάβασης της ΔΕΗ έχει αναλάβει ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες Κωνσταντίνος Μαύρος ο οποίος μιλώντας πρόσφατα σε ενεργειακό συνέδριο υπογράμμισε ότι ο πράσινος μετασχηματισμός της μεγαλύτερης ενεργειακής επιχείρησης της χώρας είναι πλέον πραγματικότητα και όχι απλός στόχος αφού η ΔΕΗ Ανανεώσιμες διαθέτει υπό κατασκευή έργα ΑΠΕ ισχύος 1,5 GW καθώς και ένα ισχυρό pipeline έργων ισχύος 4 GW που θα τεθούν σε λειτουργία τα επόμενα 3 έως 5 χρόνια.

Συνεχίζει τις εξαγορές

Παράλληλα και στο πλαίσιο της διεθνοποίησης της δραστηριότητας της η ΔΕΗ αποκτώντας τον έλεγχο της ENEL Ρουμανίας θα αποκτήσει επιπλέον εγκατεστημένη ισχύ πράσινης ενέργειας ύψους 600 MW, ενώ βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις για την εξαγορά επιπλέον 400 MW, φθάνοντας στο 1 GW. Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα εξαγόρασε αιολικό πάρκο 84 MW στη Ρουμανία σε προνομιακή θέση όσον αφορά τα ανεμολογικά δεδομένα.

Η ΔΕΗ συνεχίζει τις επενδύσεις στις ΑΠΕ, με τις εν λειτουργία μονάδες να προσεγγίζουν πλέον τα 690 MW, μαζί με αυτές των οποίων έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή (65 MW). Σήμερα βρίσκονται υπό κατασκευή νέες μονάδες ΑΠΕ συνολικής ισχύος άνω των 900 MW, με τη διοίκηση να υποστηρίζει πως έχει εξασφαλίσει την πλήρη αδειοδότηση μονάδων ισχύος 4,9 GW και έτσι καλύπτει τους στόχους που είχε θέσει μέχρι το 2026. Συγκεκριμένα, προβλέπεται πως μέσα στο επόμενο εξάμηνο θα λειτουργήσουν νέες μονάδες 145 MW, ενώ στο προσεχές δεκαοκτάμηνο θα προστεθούν άλλα 1,2 GW φωτοβολταϊκών, τα 760 MW εκ των οποίων βρίσκονται ήδη υπό κατασκευή.

Χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ

Από το συνολικό υπό ανάπτυξη χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ της ΔΕΗ, ύψους περί τα 10 GW, για τα 2,3 GW έχουν εξασφαλιστεί τελικοί όροι σύνδεσης, άλλα 2,6 GW διαθέτουν πλέον περιβαλλοντική αδειοδότηση και αναμένουν όρους σύνδεσης και άλλα 700 MW αναμένουν περιβαλλοντική αδειοδότηση.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Μαύρος και στο δίκτυο διανομής του ΔΕΔΔΗΕ η αναβάθμιση του οποίου όπως είπε είναι αναγκαία για να «σηκώσει» τον πράσινο μετασχηματισμό του ενεργειακού συστήματος της χώρας. Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο εξάμηνο του 2023 οι επενδύσεις του ΔΕΔΔΗΕ στο δίκτυο διανομής έφτασαν τα 232 εκατ. ευρώ και ήταν αυξημένες κατά 58% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Οι νέες επενδύσεις συνέβαλαν και στην ταχύτερη ένταξη νέων μονάδων ΑΠΕ στο δίκτυο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης