Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Βουλγαρία: Επιτρέπει στη Lukoil Neftochim να επεξεργάζεται ρωσικό αργό μέχρι την 1η Οκτωβρίου 2023

Βουλγαρία: Επιτρέπει στη Lukoil Neftochim να επεξεργάζεται ρωσικό αργό μέχρι την 1η Οκτωβρίου 2023

 Η Lukoil Neftochim Burgas, η οποία επεξεργάζεται επί του παρόντος το θαλάσσιο ρωσικό αργό Urals, θα πραγματοποιήσει σταδιακά τη μετάβαση σε μη ρωσικές πηγές προμήθειας

 

Βούλγαροι βουλευτές ζήτησαν από τη Lukoil Neftochim Burgas, τον διαχειριστή του μοναδικού διυλιστηρίου της χώρας, να προχωρήσει στην επεξεργασία μόνο μη ρωσικού αργού από την 1η Οκτωβρίου 2023, ως μέρος των κυρώσεων κατά της Ρωσίας για τις ενέργειές της στην Ουκρανία.

Η τροπολογία, που εγκρίθηκε σε δεύτερη ανάγνωση, δεν επιτρέπει την πρόωρη άρση της παρέκκλισης που είχε χορηγηθεί στη Βουλγαρία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πέρυσι. Η τροπολογία εγκρίθηκε με ψήφους 119-53 στο κοινοβούλιο των 240 εδρών την Πέμπτη. Η παρέκκλιση επιτρέπει στη Βουλγαρία να συνεχίσει να εισάγει αργό πετρέλαιο και προϊόντα πετρελαίου από τη Ρωσία δια θαλάσσης έως την 1η Οκτωβρίου 2024.

Σύμφωνα με τις εγκριθείσες αλλαγές στη νομοθεσία, η Lukoil Neftochim Burgas, η οποία επεξεργάζεται επί του παρόντος το θαλάσσιο ρωσικό αργό Urals, θα πραγματοποιήσει σταδιακά τη μετάβαση σε μη ρωσικές πηγές προμήθειας. Μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, η εταιρεία πρέπει να διασφαλίσει ότι δεν επεξεργάζεται περισσότερο από 80% πετρέλαιο ρωσικής προέλευσης. Το πετρέλαιο που εισάγεται από τη Ρωσία δεν πρέπει να αποτελεί περισσότερο από το 75% των επεξεργασμένων προμηθειών έως τις 31 Μαρτίου 2024, με μείωση έως και 50% έως τις 30 Ιουνίου 2024 και όχι περισσότερο από 25% έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2024. Τα επίπεδα παραγωγής καυσίμων δεν πρέπει να πέφτουν κάτω από τη μέση ποσότητα των τελευταίων πέντε πλήρων οικονομικών ετών.

Τήρηση χρονοδιαγραμμάτων

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η Lukoil Neftochim Burgas, μέρος του ευρωπαϊκού βραχίονα της ρωσικής Lukoil, προειδοποίησε ότι η κοινοβουλευτική διαδικασία θα πρέπει να τερματιστεί πριν από το χρονοδιάγραμμα καθώς η εξαίρεση της Βουλγαρίας από το εμπάργκο της ΕΕ στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τις λειτουργίες του διυλιστηρίου και να δημιουργήσει κινδύνους για την αγορά καυσίμων στο Βουλγαρία.

Οι αρχικές προτάσεις, που ψηφίστηκαν σε πρώτη ανάγνωση στο κοινοβούλιο, αποσκοπούσαν στον τερματισμό των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου εντός 30 ημερών από την έναρξη ισχύος.

Το χρονοδιάγραμμα των 30 ημερών θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντική αύξηση των τιμών των καυσίμων, με κινδύνους κερδοσκοπίας, ακόμη και ελλείψεων καυσίμων, ανέφερε ο βουλγαρικός κρατικός ραδιοτηλεοπτικός σταθμός BNT, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας Μπογκντάν Μπογκντάνοφ.

Το διυλιστήριο Neftochim, που βρίσκεται κοντά στην πόλη Μπουργκάς στη νότια ακτή της Μαύρης Θάλασσας, είναι η μεγαλύτερη τέτοια εγκατάσταση στη Βαλκανική Χερσόνησο και σημαντικός προμηθευτής καυσίμων στην εγχώρια αγορά της Βουλγαρίας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης