Ενέργεια

HB: Επένδυση 9,8 δισ. δολ. στο γιγάντιο κοίτασμα πετρελαίου Rosebank

HB: Επένδυση  9,8 δισ. δολ. στο γιγάντιο κοίτασμα πετρελαίου Rosebank

Θα δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας

Την έγκρισή της για την ανάπτυξη ενός από τα μεγαλύτερα μη ανεπτυγμένα κοιτάσματα πετρελαίου στο Ηνωμένο Βασίλειο (Rosebank) έδωσε έστω και με καθυστέρηση, η Αρχή Μετάβασης στη Βόρεια Θάλασσα (NSTA).

Το συγκεκριμένο έργο θα οδηγήσει σε επενδύσεις δισεκατομμυρίων, θα δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας και θα συμβάλει σημαντικά στη διασφάλιση των ενεργειακών αναγκών της χώρας.

Η NSTA έδωσε τη συγκατάθεσή της για την ανάπτυξη του κοιτάσματος Rosebank στις 27 Σεπτεμβρίου 2023, ενώ η Equinor και ο συνεργάτης της, (Ithaca Energy), πήραν την τελική επενδυτική απόφαση για την πρόοδο της Φάσης 1 της ανάπτυξης, επενδύοντας 3,8 δισ. δολάρια στο έργο.

Η Equinor επιβεβαίωσε προηγουμένως στην Offshore Energy ότι η τελική επενδυτική απόφαση (FID) ήταν προγραμματισμένη για το 3ο τρίμηνο του 2023.

Σημειώνεται ότι το Rosebank αντιμετώπισε πρόσθετα εμπόδια το καλοκαίρι, καθώς η απόφαση σχετικά με την έγκριση του έργου (αναμενόταν τον Ιούλιο του 2023), τέθηκε σε αναμονή μέχρι να τελειώσουν οι διακοπές του κοινοβουλίου.

 

Οι ανάδοχοι του έργου

Οι εταίροι στην ανάπτυξη της Rosebank (Ithaca Energy και Equinor) τονίζουν ότι αυτό το έργο έχει βελτιωθεί για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα, σύμφωνα με τη συμφωνία μετάβασης στη Βόρεια Θάλασσα, με το FPSO να είναι έτοιμο για ηλεκτροκίνηση.

Αξίζει να τονιστεί ότι η συνεχίζουν να συνεργάζονται με κυβερνητικούς και βιομηχανικούς φορείς για την επιδίωξη μιας περιφερειακής λύσης για την ηλεκτρική ενέργεια από την ακτή μέχρι το Rosebank και τα κοντινά πεδία με στόχο την ελαχιστοποίηση των εκπομπών άνθρακα από την παραγωγή.

 

Εκτίμηση για περιεκτικότητα 300 εκ. βαρελιών

Το κοίτασμα πετρελαίου και φυσικού αερίου Rosebank, που βρίσκεται περίπου 130 χιλιόμετρα μακριά από τις ακτές των Νήσων Σέτλαντ στο Ηνωμένο Βασίλειο, εκτιμάται ότι περιέχει 300 εκατομμύρια βαρέλια δυνητικά ανακτήσιμων αποθεμάτων.

Ο Gilad Myerson, Εκτελεστικός Πρόεδρος της Ithaca Energy, σχολίασε: «Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε την απόφαση να προχωρήσουμε την ανάπτυξη του Rosebank παράλληλα με την Equinor.

Η Rosebank αποτελεί το μεγαλύτερο μη ανεπτυγμένο πεδίο στο Ηνωμένο Βασίλειο και με τη λήψη της αναπτυξιακής συναίνεσης από την NSTA, είμαστε τώρα έτοιμοι να ξεκινήσουμε ένα ταξίδι που όχι μόνο θα προσφέρει κρίσιμης σημασίας εγχώρια ενέργεια αλλά και θα πυροδοτήσει ουσιαστικό οικονομικό αντίκτυπο. Το έργο Rosebank θα δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας και θα συμβάλει σημαντικά στη διασφάλιση των ενεργειακών αναγκών του Ηνωμένου Βασιλείου για πολλά χρόνια».


1η Φάση του έργου

Σύμφωνα με την Ithaca, η Φάση 1 στοχεύει περίπου 245 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου και το κοίτασμα θα αναπτυχθεί με υποθαλάσσια πηγάδια συνδεδεμένα με ένα ανακατανεμημένο πλωτό πλοίο αποθήκευσης και εκφόρτωσης παραγωγής (FPSO), με την πρώτη παραγωγή να αναμένεται το 2026-2027.

Το κοίτασμα Rosebank θα παράγει πάνω από 21 mmscf φυσικού αερίου κάθε μέρα, που ισοδυναμεί με την καθημερινή χρήση του Aberdeen City.

Ο Geir Tungesvik (Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος Έργων, Γεωτρήσεων και Προμηθειών της Equinor), επεσήμανε: «Η ανάπτυξη του κοιτάσματος Rosebank θα μας επιτρέψει να αναπτύξουμε τη θέση μας ως ευρύτερος ενεργειακός εταίρος στο Ηνωμένο Βασίλειο, βελτιστοποιώντας παράλληλα το χαρτοφυλάκιό μας πετρελαίου και φυσικού αερίου και αυξάνοντας τον ενεργειακό εφοδιασμό στο Ευρώπη. Η Rosebank παρέχει την ευκαιρία να αναπτυχθεί ένα πεδίο εντός της ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας του Ηνωμένου Βασιλείου, το οποίο θα αποφέρει σημαντικά οφέλη στη Σκωτία και στο ευρύτερο Ηνωμένο Βασίλειο».


Οι συνέπειες από το Rosebank

Με βάση τις προβλέψεις της Equinor, η ανάπτυξη της Rosebank αναμένεται να οδηγήσει σε 8,1 δισεκατομμύρια £ (σήμερα πάνω από 9,8 δισεκατομμύρια δολάρια) συνολικών άμεσων επενδύσεων, εκ των οποίων το 78% είναι πιθανό να επενδυθεί σε επιχειρήσεις με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο.

Το έργο αναμένεται να στηρίξει περίπου 1.600 θέσεις εργασίας κατά τη διάρκεια της ακμής της φάσης κατασκευής. Θα συνεχίσει επίσης να υποστηρίζει περίπου 450 θέσεις εργασίας με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο κατά τη διάρκεια ζωής του κλάδου. Έχουν ήδη ανατεθεί πολλαπλές συμβάσεις σε σχέση με την ανάπτυξη της Rosebank.

Σύμφωνα με αυτό, στην TechnipFMC ανατέθηκε μια ολοκληρωμένη σύμβαση μηχανικής, προμήθειας, κατασκευής και εγκατάστασης (iEPCI™) για υποθαλάσσια συστήματα παραγωγής, ομφάλιους, ανυψωτήρες και γραμμές ροής με εκτιμώμενη αξία 500 εκατομμυρίων δολαρίων που προέρχονται από τοπικό επίπεδο.

Η TechnipFMC έχει υπολογίσει ότι περισσότερο από το ήμισυ της αξίας της σύμβασης θα δημιουργηθεί από τοπικές δραστηριότητες σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο, με ένα μεγάλο μέρος στη Σκωτία.

 
Τεχνικά ζητήματα του έργου

Οι δραστηριότητες διαχείρισης έργων και μηχανικής θα εκτελούνται κυρίως από το Aberdeen και τα συστήματα δέντρων θα κατασκευαστούν στο Dunfermline.

Οι ομφάλλοι θα παραχθούν στο Newcastle, οι αγωγοί θα κατασκευαστούν στο Evanton και ο κύριος χώρος κινητοποίησης σκαφών θα είναι επίσης στο Ηνωμένο Βασίλειο. Επιπλέον, αρκετές άλλες τοποθεσίες κατασκευής στο ΗΒ θα συμβάλουν στο έργο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης