Περιβάλλον

H κλιματική αλλαγή χτύπησε την Ανταρκτική - Σε «ακραίο» χαμηλό ρεκόρ οι χειμερινοί πάγοι

H κλιματική αλλαγή χτύπησε την Ανταρκτική - Σε «ακραίο» χαμηλό ρεκόρ οι χειμερινοί πάγοι

Η στροφή των τελευταίων ετών προς συνθήκες ρεκόρ χαμηλών έχει ανησυχήσει τους επιστήμονες ότι η κλιματική αλλαγή μπορεί τελικά να εμφανιστεί στον θαλάσσιο πάγο της Ανταρκτικής

 

Οι πάγοι στον ωκεανό γύρω από την Ανταρκτική έφτασαν σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ αυτό το χειμώνα, ανακοίνωσε το Εθνικό Κέντρο Δεδομένων Χιονιού και Πάγου των ΗΠΑ (NSIDC) τη Δευτέρα, ενισχύοντας τους φόβους των επιστημόνων ότι ο αντίκτυπος της κλιματικής αλλαγής στο νότιο πόλο εντείνεται σύμφωνα με το Reuters.

Οι ερευνητές προειδοποιούν ότι η αλλαγή μπορεί να έχει τρομερές συνέπειες για ζώα όπως οι πιγκουίνοι που αναπαράγονται και μεγαλώνουν τα μικρά τους στον θαλάσσιο πάγο, ενώ επιταχύνει επίσης την υπερθέρμανση του πλανήτη μειώνοντας την ποσότητα του ηλιακού φωτός που αντανακλάται από τον λευκό πάγο πίσω στο διάστημα.

Η έκταση του θαλάσσιου πάγου της Ανταρκτικής κορυφώθηκε φέτος στις 10 Σεπτεμβρίου, όταν κάλυψε 16,96 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα (6,55 εκατομμύρια τετραγωνικά μίλια), το χαμηλότερο χειμερινό μέγιστο από τότε που ξεκίνησαν τα δορυφορικά αρχεία το 1979, ανέφερε το NSIDC. Αυτό είναι περίπου 1 εκατομμύριο τετραγωνικά χιλιόμετρα λιγότερο πάγο από το προηγούμενο χειμερινό ρεκόρ που σημειώθηκε το 1986.

«Δεν είναι απλώς μια χρονιά ρεκόρ, είναι μια ακραία χρονιά ρεκόρ», δήλωσε ο ανώτερος επιστήμονας του NSIDC, Walt Meier.

Το NSIDC σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι τα στοιχεία ήταν προκαταρκτικά και η πλήρη ανάλυση θα δημοσιοποιηθεί τον επόμενο μήνα.

Οι εποχές αντιστρέφονται στο νότιο ημισφαίριο με τον θαλάσσιο πάγο να κορυφώνεται τον Σεπτέμβριο κοντά στο τέλος του χειμώνα και αργότερα να λιώνει στο χαμηλότερο σημείο του τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο καθώς το καλοκαίρι πλησιάζει στο τέλος του.

Η καλοκαιρινή έκταση του θαλάσσιου πάγου της Ανταρκτικής έφτασε επίσης σε χαμηλό ρεκόρ τον Φεβρουάριο, σπάζοντας το προηγούμενο όριο το 2022.

Υπερθέρμανση

Η Αρκτική έχει πληγεί σκληρά από την κλιματική αλλαγή την τελευταία δεκαετία, με τους πάγους της θάλασσας να επιδεινώνονται γρήγορα καθώς η βόρεια περιοχή θερμαίνεται τέσσερις φορές πιο γρήγορα από τον παγκόσμιο μέσο όρο.

Ενώ η κλιματική αλλαγή συμβάλλει στο λιώσιμο των παγετώνων στην Ανταρκτική, ήταν λιγότερο βέβαιο πώς η άνοδος της θερμοκρασίας επηρεάζει τους θαλάσσιους πάγους κοντά στο νότιο πόλο. Η έκταση του θαλάσσιου πάγου εκεί αυξήθηκε μεταξύ 2007 και 2016.

Η στροφή των τελευταίων ετών προς συνθήκες ρεκόρ χαμηλών έχει ανησυχήσει τους επιστήμονες ότι η κλιματική αλλαγή μπορεί τελικά να εμφανιστεί στον θαλάσσιο πάγο της Ανταρκτικής.

Ενώ ο Meier προειδοποίησε ότι είναι πολύ νωρίς για να το πούμε, ένα ακαδημαϊκό άρθρο που δημοσιεύτηκε νωρίτερα αυτό το μήνα στο περιοδικό Communications Earth and Environment επεσήμανε την κλιματική αλλαγή ως πιθανό παράγοντα.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι η άνοδος της θερμοκρασίας των ωκεανών, που οφείλεται κυρίως στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που προκαλούνται από τον άνθρωπο, συμβάλλει στη μείωση των επιπέδων πάγου της θάλασσας που παρατηρούνται από το 2016.

«Το βασικό μήνυμα εδώ είναι ότι για να προστατεύσουμε αυτά τα παγωμένα μέρη του κόσμου που είναι πραγματικά σημαντικά για πολλούς λόγους», δήλωσε ο Ariaan Purich, ερευνητής θαλάσσιου πάγου στο Πανεπιστήμιο Monash της Αυστραλίας που συνέγραψε τη μελέτη, «χρειαζόμαστε πραγματικά να μειώσουμε τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης