Ενέργεια

Uniper: Εξασφάλιση LNG μέχρι τα τέλη του 2030 για να τροφοδοτήσει την ευρωπαϊκή ζήτηση

Uniper: Εξασφάλιση LNG μέχρι τα τέλη του 2030 για να τροφοδοτήσει την ευρωπαϊκή ζήτηση
Η Uniper αναζητά μεγαλύτερες προμήθειες μέσω βραχυπρόθεσμων, μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων συμφωνιών
Μια συμφωνία για την προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ που «φθάνει μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 2030», διαπραγματεύτηκε η Uniper, σύμφωνα με δήλωση του εμπορικού διευθυντή LNG δήλωσε ο Peter Abdo, κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο Λονδίνο.

«Δεν έχουμε δει τίποτα στην αγορά που να ταιριάζει στην ευελιξία που χρειαζόμαστε για τη δεκαετία του 2040», πρόσθεσε.

Όπως αναμεταδίδει το Bloomberg, οι εταιρείες προσπαθούν να ζυγίσουν τον ρόλο θα παίξει το φυσικό αέριο στη στροφή προς μια πιο πράσινη οικονομία, εν μέσω πρόσφατων ενδείξεων ότι οι εθνικές κυβερνήσεις, ιδίως η βρετανική, επιβραδύνουν τις προσπάθειές τους εξαιτίας του αυξανόμενου κόστους. Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας αναμένει ότι η ζήτηση LNG θα αυξηθεί μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 2020, αλλά για τη συνέχεια οι προβλέψεις του διαφέρουν. Η Shell εκτιμά ότι η ευρωπαϊκή ζήτηση φυσικού αερίου θα υπερβαίνει ολοένα και περισσότερο την προσφορά κατά την τρέχουσα δεκαετία.

Η «προετοιμασία» της Γερμανίας

Η Γερμανία που θεωρείται πρωτοπόρος στην ενεργειακή μετάβαση, έχει ήδη τρεις τερματικούς σταθμούς εισαγωγής LNG και σχεδιάζει κι άλλους.

Η Uniper αναζητά μεγαλύτερες προμήθειες μέσω βραχυπρόθεσμων, μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων συμφωνιών.Η προμήθεια χωρίς περιορισμούς προορισμού είναι ζωτικής σημασίας, λέει ο Abdo

«Αυτό ήταν πολύ σημαντικό για την Uniper και την Ευρώπη μετά τον πόλεμο», είπε. «Αν δεν είχαμε αυτή την ευελιξία στο χαρτοφυλάκιο, τότε η Ευρώπη δεν θα μπορούσε να επιτύχει τους στόχους αποθήκευσης. Η ικανότητά μας να μεταφέρουμε φορτία από την Ασία στην Ευρώπη είναι μεγάλο πλεονέκτημα, εξ ου και η ευελιξία είναι τόσο σημαντική για μας στο μέλλον».

Αντίστοιχα, εάν ανακάμψει η ζήτηση LNG στην Ασία - και υπάρχουν ενδείξεις ότι αυξάνεται -, η Uniper θα είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει το ευέλικτο χαρτοφυλάκιό της για να στείλει προμήθειες εκεί, είπε.

Η Ευρώπη θα ανταγωνιζόταν την Ασία εάν οι διαταραχές στον εφοδιασμό απειλούσαν την αγορά. Τους τελευταίους μήνες υπήρξε αστάθεια στην αγορά φυσικού αερίου εξαιτίας διακοπών λειτουργίας σε ΗΠΑ και Νορβηγία και απεργιών σε εγκαταστάσεις στην Αυστραλία, που έχουν πλέον τερματιστεί.

Ο μακροπρόθεσμος σχεδιασμός

Μέχρι το 2030, η Uniper θα συμπληρώσει τις λειτουργίες LNG με υδρογόνο, καθώς ο τερματικός σταθμός Wilhelmshaven επεκτείνει τις προσπάθειες διαχείρισης καυσίμων χαμηλών εκπομπών άνθρακα. Θα απαιτηθούν «σημαντικές» κεφαλαιουχικές δαπάνες για την τροποποίηση της υποδομής, αλλά η υλικοτεχνική αλυσίδα θα παραμείνει η ίδια, σύμφωνα με τον Abdo.

Η εταιρεία θα επενδύσει 8 δισ. ευρώ σε πράσινα αέρια, υδρογόνο και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως το 2030.

www.worldenergynews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης