Στα 3 GW απογειώθηκαν οι τροποποιήσεις βεβαιώσεων με μπαταρίες με προοπτική διπλασιασμού

Στα 3 GW απογειώθηκαν οι τροποποιήσεις βεβαιώσεων με μπαταρίες με προοπτική διπλασιασμού
«Ετοιμοπόλεμοι» για την ταχεία ανάπτυξη των έργων ΑΠΕ που κατέχουν στο χαρτοφυλάκιό τους αποδείχθηκαν και οι μέτοχοι των εταιρειών KIRKE Ι και ΙΙ μια σύμπραξη Ελλήνων και Τούρκων επενδυτών

Εντείνεται η πρακτική των επενδυτών ΑΠΕ (Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας) η οποία αφορά στην προσθήκη μπαταριών κυρίως μονάδων αποθήκευσης δίχως τη δυνατότητα απορρόφησης ενέργειας από το σύστημα είτε σε νέα έργα, είτε σε εκείνα που ωριμάζουν και έχουν εξασφαλίσει τουλάχιστον βεβαίωση παραγωγού. Οι τροποποιήσεις των βεβαιώσεων εδώ και μήνες πέφτουν βροχή, με παράγοντες της αγοράς να υπολογίζουν ότι αφορούν έργα ΑΠΕ συνολικής ισχύος μεγαλύτερης των 3 GW (γιγαβάτ). Μάλιστα, εάν συνυπολογιστούν και οι αιτήσεις για νέα έργα ΑΠΕ με μπαταρίες η συνολική ισχύς ενδέχεται σύντομα να διπλασιαστεί.

Η στροφή στην ενσωμάτωση μονάδων αποθήκευσης οφείλεται κυρίως στην προτεραιοποίηση που λαμβάνουν όσα έργα ΑΠΕ συνοδεύονται και από μονάδες αποθήκευσης στην εξέταση των αιτήσεων στον ΑΔΜΗΕ για λήψη όρων σύνδεσης. Τα συστήματα με μπαταρίες κατοχυρώνουν έτσι συντομότερα ηλεκτρικό χώρο συγκριτικά με απλές μονάδες ΑΠΕ. Επιπλέον, αποθηκεύουν και την περίσσεια ενέργεια η οποία δεν καταναλώνεται και δεν κινδυνεύουν από μεγάλες περικοπές.

Σήμερα, οι μονάδες αποθήκευσης ενέργειας εντάσσονται στην Ομάδα Δ, η οποία διαθέτει δύο υπο-ομάδες. Η Δ1 αφορά σταθμούς ΑΠΕ με αποθήκευση που δεν απορροφούν ενέργεια από το δίκτυο και η Δ2 περιλαμβάνει σταθμούς ΑΠΕ με αποθήκευση που μπορούν να απορροφούν ενέργεια από το δίκτυο. Και για τις δύο υποκατηγορίες ορίζεται μέγιστο όριο ισχύος προσφορών σύνδεσης στα 1.000 MW εγκατεστημένης ισχύος, με ανώτατο όριο ανά αίτημα ή κοινό αίτημα τα 250 MW (με απόκλιση ισχύος 20%).


Τροποίηση βεβαίωσης εξασφάλισε η KIRKE

Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν σκέψεις για αλλαγές στην Υπουργική Απόφαση που προσδιορίζει τη σειρά προτεραιότητας στην εξέταση των αιτήσεων για όρους σύνδεσης από τον Διαχειριστή του ηλεκτρικού συστήματος, προωθώντας πιο ψηλά στη λίστα τις μονάδες με αποθήκευση (από την Ομάδα Δ στην Ομαδα Β) οι οποίες ωστόσο εξετάζονται από το επιτελείο του ΥΠΕΝ, δίχως ακόμη να έχει ληφθεί η τελική απόφαση.

Σε κάθε περίπτωση, σχεδόν όλοι οι μεγάλοι παίκτες της ενεργειακής αγοράς έχουν υποβάλλει αίτημα τροποποίησης παλαιών αδειών ΑΠΕ, ή οι νέες αιτήσεις αφορούν συστήματα με μπαταρίες. «Ετοιμοπόλεμοι» για την ταχεία ανάπτυξη των έργων ΑΠΕ που κατέχουν στο χαρτοφυλάκιό τους αποδείχθηκαν και οι μέτοχοι των εταιρειών KIRKE Ι και ΙΙ μια σύμπραξη Ελλήνων και Τούρκων επενδυτών οι οποίοι χθες εξασφάλισαν από τη ΡΑΑΕΥ τροποποίηση της βεβαίωσης παραγωγού για την εισαγωγή διατάξεων αποθήκευσης για έργο 99.9 MW στην Κεντρική Μακεδονία, δηλώνοντας ότι το ενδιαφέρον της εταιρείας παραμένει ενεργό.

Η εταιρεία αναπτύσσει άλλα δύο έργα ΑΠΕ των 49.9 MW έκαστο στην ίδια περιοχή. Κύριοι μέτοχοι είναι η ελληνική Survey Digital που ασχολείται κυρίως με ηλιακά έργα καθώς και τρεις Τούρκοι επιχειρηματίες, ο Topal Cetin της μεταλλουργίας Cetin Metal, ο Ahmet Erdil της εταιρείας Gresan και ο Erol Halit της εταιρείας ERL Solar Montaj Sistemleri, η οποία δραστηριοποιείται και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως σε Ιταλία, Γερμανία κ.ά.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης