Ενέργεια

Eurostat: Μειώθηκαν οι εισαγωγές ενέργειας στην ΕΕ το δεύτερο τρίμηνο

Eurostat: Μειώθηκαν οι εισαγωγές ενέργειας στην ΕΕ το δεύτερο τρίμηνο

Η Νορβηγία, το Καζακστάν, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Σαουδική Αραβία είδαν τα μερίδια αγοράς τους να αυξάνονται

 

Οι εισαγωγές ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνέχισαν την πτωτική τους τάση το δεύτερο τρίμηνο, καθώς οι χώρες μείωσαν περαιτέρω την εξάρτησή τους από τον ρωσικό εφοδιασμό, σύμφωνα με στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της ΕΕ Eurostat τη Δευτέρα.

Μετά από μια ισχυρή αύξηση μεταξύ 2021 και 2022, οι εισαγωγές της ΕΕ μειώθηκαν κατά 39,4% σε αξία και 11,3% σε όγκο το δεύτερο τρίμηνο του 2023 σε ετήσια βάση
Αυτό ακολούθησε πτώση 26,5% και 6,1% αντίστοιχα το πρώτο τρίμηνο.

Η Ρωσία, ο κορυφαίος προμηθευτής πετρελαιοειδών στην ΕΕ με μερίδιο αγοράς 15,9% το δεύτερο τρίμηνο του 2022, είδε αυτό το μερίδιο να μειώνεται σε μόλις 2,7% το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, καθιστώντας την μόνο τον δωδέκατο μεγαλύτερο προμηθευτή, σύμφωνα με την Eurostat.

Η Νορβηγία, το Καζακστάν, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Σαουδική Αραβία είδαν τα μερίδια αγοράς τους να αυξάνονται την ίδια περίοδο.
Η ΕΕ έχει απαγορεύσει τις θαλάσσιες εισαγωγές ρωσικού αργού πετρελαίου από τον Δεκέμβριο του 2022 και έχει θέσει εμπάργκο στα προϊόντα διύλισης πετρελαίου τον Φεβρουάριο του 2023 για να απογαλακτιστεί από τα ρωσικά ενεργειακά προϊόντα και να τιμωρήσει τη χώρα για την πλήρη εισβολή της στην Ουκρανία.

«Οι εισαγωγές φυσικού αερίου της ΕΕ μειώθηκαν σημαντικά (-17% σε όγκο) το δεύτερο τρίμηνο του 2023, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2022. Αυτή η μείωση θα μπορούσε να είχε προκληθεί από το σχέδιο μείωσης της ΕΕ, όπου οι χώρες της ΕΕ δεσμεύτηκαν να μειώσουν κατανάλωση φυσικού αερίου», ανέφερε η Eurostat.

Όσον αφορά το φυσικό αέριο σε αέρια κατάσταση, ο οργανισμός ανέφερε ότι το μερίδιο της Ρωσίας μειώθηκε κατά 14,5 ποσοστιαίες μονάδες από έτος σε έτος στο 13,8% των συνολικών εισαγωγών της ΕΕ το δεύτερο τρίμηνο, ενώ η Αλγερία και η Νορβηγία αύξησαν τα μερίδιά τους κατά 9,3 και 6,2 ποσοστιαίες μονάδες αντίστοιχα. με τη Νορβηγία να γίνεται ο κορυφαίος προμηθευτής της ΕΕ.

Την ίδια περίοδο, οι ΗΠΑ παρέμειναν ο κύριος προμηθευτής υγροποιημένου φυσικού αερίου της ΕΕ, με μερίδιο 46,4% των συνολικών εισαγωγών της ΕΕ, ακολουθούμενες από τη Ρωσία (12,4%) και το Κατάρ (10,9%).

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης