Ενέργεια

FT: Πιθανή αύξηση των εσόδων της Ρωσίας κατά 15 δισ. δολ. το 2023 από τις εξαγωγές πετρελαίου

FT: Πιθανή αύξηση των εσόδων της Ρωσίας κατά 15 δισ. δολ. το 2023 από τις εξαγωγές πετρελαίου
Όλα αυτά σε συνδυασμό με το ράλι των τιμών δημιουργούν σημαντικές προσδοκίες για αύξηση των ρωσικών εξαγωγών

Η Ρωσία πρόκειται να δημιουργήσει υψηλότερα έσοδα από τις εξαγωγές πετρελαίου φέτος παρά το πλαφόν στις τιμές που επιβλήθηκε στη χώρα από την G7 και την ΕΕ ως απάντηση στην εισβολή της χώρας στην Ουκρανία.

Αυτή την άνοιξη, σημείωσαν οι FT, επικαλούμενοι στοιχεία της Kpler, η Ρωσία μετακινούσε το μισό εξαγωγικό της πετρέλαιο χωρίς δυτική ασφάλιση, γεγονός που υποδηλώνει ότι «η Μόσχα γίνεται πιο ικανή στο να παρακάμψει το ανώτατο όριο». Οι αποκαλύψεις έρχονται εν μέσω επανειλημμένων διαβεβαιώσεων από το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ότι το ανώτατο όριο τιμής λειτουργούσε όπως έπρεπε.

«Μέσα σε μόλις έξι μήνες, το ανώτατο όριο τιμών συνέβαλε σε σημαντική μείωση των ρωσικών εσόδων», δήλωσε τον Ιούνιο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Wally Adeyemo.

Τον Αύγουστο, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικής Πολιτικής, Eric Van Nostrand εξέφρασε την βεβαιότητά του ότι το ανώτατο όριο τιμών επιτυγχάνει τους διπλούς στόχους του περιορισμού των ρωσικών εσόδων, βοηθώντας παράλληλα στη σταθεροποίηση των ενεργειακών αγορών».

Αύξηση των εσόδων

Ωστόσο, οι FT ανέφεραν ότι η Σχολή Οικονομικών Επιστημών του Κιέβου εκτιμά ότι η Ρωσία θα δει τα έσοδά της από τις εξαγωγές πετρελαίου να αυξάνονται κατά 15 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος, χάρη στην παράκαμψη του ανώτατου ορίου τιμών της G7 και της ΕΕ. Οι επικριτές του ανώτατου ορίου τιμών είπαν από την αρχή ότι η επιβολή του θα ήταν μια πρόκληση, ενώ η παράκαμψή του θα ήταν σχετικά εύκολη.

Παρ 'όλα αυτά, το ανώτατο όριο τιμών και το καθεστώς κυρώσεων είχαν σημαντική επίδραση από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, κοστίζοντας στη Ρωσία περίπου 100 δισεκατομμύρια δολάρια σε εξαγωγές πετρελαίου από τον Φεβρουάριο του 2022. Τα προβλήματα για τη βιομηχανία πετρελαίου της Ρωσίας προχωρούν περισσότερο από τις εξαγωγικές προκλήσεις, ωστόσο, με την εγχώρια έλλειψη ντίζελ που αναγκάζει το Κρεμλίνο να περιορίσει τις εξαγωγές καυσίμων από τη χώρα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης